Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GMO

Ljajić: Moramo da dozvolimo uvoz GMO
Fagan: Ostaćete bez svojih semena!

Autor: Ekipa Alo! | 18.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 4

Ako želimo prijem u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) koji se očekuje u decembru ove godine, moramo da dozvolimo promet genetski modifikovanih organizama (GMO), ali zabrana proizvodnje ostaje na snazi, rekao je juče Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine.

Uvoz GMO uslov za  ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju: Rasim Ljajić

Uvoz GMO uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju: Rasim Ljajić | Foto: Nebojša Marković

Uporedo sa najavam izmena Zakona o GMO, juče je u Beogradu održana i Međunarodna konferencija o GMO na kojoj su strani i domaći stručnjaci ukazali na štetnost i rizike liberalnog korišćenja genetski izmenjene hrane. Evropska komisija (EK) je u izveštaju o napretku Srbije u pridruživanju, poručila da naša zemlja iz zakonske regulative treba da izbaci sve restriktivine odredbe o prometu bilo kakvih proizvoda, pa i GMO, a sve zbog pristupa STO u kojem postoji liberalan stav prema ovoj vrsti proizvoda.


Čak 50 odsto zemalja
EU zabranjuje GMO


Indijska naučnica Vandana Šiva, predočila je juče učesnicima konferencije u Beogradu, da je 50 odsto zemalja EU zabranilo proizvodnju i korišćenje GMO i postavila pitanje kako to onda EU može da zahteva od zemalja koje nisu članice. Genetičar iz Hrvatske Marijan Jošt je rekao da u Hrvatskoj postoji Savet za GMO, u kojem, nažalost, većinu članova čine promoteri tih proizvoda.
Profesor sa Novosadskog univerziteta Miodrag Dimitrijević smatra da Srbija treba da štiti svoj nacionalni interes, a to je da ostane zona slobodna od GMO-a. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ševarlić rekao je da bi zahtevani novi zakon o GMO naneo velike štete poljoprivredi i potrošačima u Srbiji.

“Zabrana proizvodnje GMO će ostati kao deo domaće zakonske regulative. Ono protiv čega su u STO i što su u EK ponovili je da ne može da se zabrani promet GMO”, rekao je Ljajić, objašnjavajući da taj promet domaćim zakonodavstvom može maksimalno da se ograniči.

Američki molekularni biolog Džon Fagan, koji je i sam godinama radio na kreiranju GM proizvoda, izjavio je juče u Beogradu, gostujući na pomenutoj konferenciji, da proces stvaranja GMO proizvoda ne može da se kontroliše od trenutka kad naučnici u ćeliju biljke ubace DNK nekog drugog živog organizma.

- Može doći do mutacije tkiva jer u tom procesu ubačeni DNK uništava prirodne gene u ćeliji, sa nepoznatim ishodom... Srbiji bi trebalo staviti moratorijum na proizvodnju i promet GMO hrane, dok tu tehnologiju ne bude bilo moguće staviti pod kontrolu.
Srbija mora da kaže “ne” GMO proizvodima, kao što je to već učinilo 167 zemalja, jer imate godišnji izvoz svog semena u vrednosti od 500 miliona dolara, što ćete izgubiti ako u zemlju dođe GMO - ukazao je Fagan.

GMO sadrži otrove:  Džon Fagan

GMO sadrži otrove: Džon Fagan | Foto: Emil Čonkić

On je naveo da se kao naučnik, uverio da postoje problemi, da ti proizvodi izazivaju alergije kod ljudi, da sadrže otrove, a i da im je smanjena nutritivna vrednost. Fagan je naveo da je ishrana GMO kukuruzom, kod eksperimentalih životinja, na kraju četvrtog meseca dovela do stvaranja tumora i koncentacije otrova u jetri i bubrezima. Prema rečima Džona Fagana cilj kompanije “Monsanto”, najvećeg proizvođača GMO semena, jeste da preuzme celokupnu proizvodnju semena i da izvlači novac iz srpske ekonomije, i njih ne interesuje loš uticaj na zdravlje i život.
Naučnica iz Indije Vandana Šiva je rekla da multinacionalne kompanije svoje GMO seme tretiraju kao patent koji prodaju i da je ona vodila veliku borbu da to ne prihvati indijski Zavod za patente. Na kraju je prihvaćeno da te kompanije ne proizvode ništa novo, već da samo gen premeštaju u drugi organizam.

 

Glamočić: Strah od konzumiranja GMO nije opravdan 

Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da ne postoji naučni dokaz o štetnosti genetski modifikovane hrane i da će, ako bude dozvoljen promet GMO, ti proizvodi biti vidno deklarisani.

Glamočić

Dragan Glamočić | Foto: Beta

"Ako dođe do liberalizacije prometa GMO, ti proizvodi će biti vidno deklarisani, potrošači će biti na to upozoreni i proizvodi će proći rigorozne mere kontrole da nisu opasni po zdravlje ljudi, životinja i životnu okolinu", rekao je ministar za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je istakao da strah od konzumiranja genetski modifikovane hrane nije opravdan i da je u interesu gradjana da se zakonodavstvo u toj oblasti uredi, kako bi se uveo red na tržištu.

"Mi samo hoćemo da se uvede red na tržištu, ako dođe do liberalizacije prometa i da se gradjani sami opredele i donesu odluku, jer u ovom momentu možda konzumiraju GMO, a da toga nisu svesni", rekao je Glamočić.

On je podsetio da srpsko zakonodavstvo o GMO nije u skladu sa propisima EU i pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Ako Srbija želi da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, mora da promeni Zakon o genetski modifikovanim organizmima i dozvoli promet, mada ne i proizvodnju GMO.

Poslednji komentari
  • Ivan Vreme: 18.10.2013 09:06h

    U ovoj našoj zemlji Srbiji nema zdravog, pametnog, poštenog i sposobnog političara. Još ne čuh ni jednog od njih da se bori protiv GMO, da je rekao nešto protiv otimanja beba iz porodilišta, da spominje išta o zaprašivanju neba nad srbijom hemikalijama i biološkim agensima protiv kojih se već i u Zapadnoj Evropi diže buna. Ovde niko ništa. Sve korumpirano, nesposobno i nezainteresovano. Užas!!!

  • Sanja Vreme: 18.10.2013 09:52h

    daj gmo tvojoj porodici ljigavci prodani

  • dudule Vreme: 18.10.2013 09:55h

    Pristali ste vi na mnogo gore stvari. GMO je sitnica.

  • zoran Vreme: 18.10.2013 10:02h

    Predpostavljam da ce on vrlo rado kupovati svojoj porodici za trpezu i uzivati u kvalitetnoj ishrani.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP