Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DANAS JE BAJRAM

Ljajić: „Mržnja i nacionalizam nijednom narodu nisu doneli dobro“

Autor: D. R. - A. B. | 17.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Muslimanski vernici danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika, kojim se obeležava kraj posta, a slede dani veselja - dani Bajrama.

Rasim Ljajić

Rasim Ljajić | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Prvi dan Bajrama počinje jutarnjom molitvom koja se zove bajram namaz, a tokom dana i večeri se organizuju javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete. Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju „praznikom položenog ispita“.


Rasim Ljajić, ministar trgovine, telekomunikacija i turizma, kaže za „Alo!“ da će ovaj veliki praznik provesti sa članovima porodice i prijateljima.
- Postoje stvari koje se rade za svaki Bajram i koje su deo verskog i tradicionalnog rituala. Počinje se jutarnjom molitvom, potom se ide na groblje, pa sledi porodični ručak. U poslepodnevnim satima se posećuju rodbina i prijatelji. Verujem da je to, kao i za svaki druge praznik, prilika da sretnete, vidite i obiđete ljude koje zbog obaveza niste u prilici da viđate svaki dan - kaže Ljajić i dodaje da je to dan kada bar nakratko uspe da zaboravi brige. On za sve građane Srbije ima posebnu poruku povodom ovog velikog praznika.

- Mržnja i nacionalizam nikada, nijednom narodu nisu doneli dobro. Razlike među ljudima su mnogo manje od stvari koje ih spajaju i približavaju. Zato bi trebalo više da govorimo o tim zajedničkim stvarima nego o razlikama - poručuje Ljajić.

Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, čestitao je juče muslimanima predstojeći Bajram, sa željom da ga provedu u zdravlju, rahatluku i božjem blagoslovu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP