Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HAŠKI SUD

Ljajić:Tražićemo da haški
osuđenici služe kaznu u Srbiji!

Autor: Tanjug | 02.12.2012 - 00:56:00h | Komentara: 3

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija ponovo pokrenuti inicijativu pred Haškim sudom i Ujedinjenim nacijama da njeni državljani koji su osudjeni u Hagu izdržavaju kaznu u Srbiji.

"Ovo je momenat da se to uradi, ali nažalost, lopta nije u našem dvorištu", rekao je Ljajić sutrašnjim "Novostima".

Sin se snašao bez njega - Rasim Ljajić

Tražićemo da haški osuđenici služe kaznu u Srbiji: Rasim Ljajić | Foto: Nebojša Marković

On je objasnio da formalnu odluku mora da donse Savet bezbednosti UN, koji je osnovao Haški sud, ali i da Tribunal mora da pruži svoje mišljenje.

"To pitanje je u poslednjih nekoliko godina konstantna tema svih naših razgovora sa predstavnicima Haškog tribunala, i suda i tužilaštva", rekao je Ljajić, podsećajući da je generalni sekretar UN 1993. godine doneo preporuku prema kojoj osudjenici ne treba da izdržavaju kazne zatvora u zemljama bivše Jugoslavije, zato što je rat trajao.

To je donekle bilo i logično i u posleratnom periodu, zbog još svežih posledica, ocenio je Ljajić. On je, medjutim, dodao da je Nacionalni savet za saradnju sa Hagom nekoliko puta pisao Ban Ki-munu i tražio da se i Srbija upiše na spisak 17 zemalja koje su potpisale sporazum sa Haškim tribunalom o izdržavanju kazni.

"Doskora, kada su neki od haških begunaca bili na slobodi, odgovor je bio - prvo morate da uhapsite Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Kada je ovo pitanje pokrenuto posle njihovog hapšenja, stigao je novi odgovor: osudjenici bi u Srbiji bili tretirani kao heroji i izdržavali bi kazne u povlašćenim uslovima", preneo je Ljajić, napominjući da će Srbija ponovo tražiti da njeni državljani osudjeni u Hagu kaznu služe u Srbiji.
Poslednji komentari
  • Leon Vreme: 02.12.2012 03:09h

    Ma nemoj to ispada kao ja sjedim u prvu klasu u avionu ondak doxhesh ti ti i meni kazhesh da sjedim pozadi,ostavi lude imaju najbolje usllove,il cesh ti im bolje nudit.

  • Srki Vreme: 02.12.2012 05:48h

    Sta ces ti traziti? Sta nista ne ucini na odbrani srpskih hajsih osudjenika kao sto su uradili Hrvati za Gotovinu i Shiptari za Haradinija? Nasim vlastima su Sheselj i kompanija smetnja, pa jos molimo sud da ih nikad ne vrate. Posle nam djavo krivi kad nas malo po malo proglasavaju za iskljucivog krivca i kada se prema nama odnose kao prema bezlicnoj masi bez ukusa i mirisa. Kome trebamo ovakvi?

  • Marija T. Vreme: 02.12.2012 14:39h

    Kasno je sada, Ljajicu, nisi trebao da se primis te i takve funkcije pa da umesto amoralnih Srba ti odradis necastan posao.Ko ce tebe sada ozbiljno da uzima u tom nazovi nsudu?Nemoj da si smesan.Bolje je da se i ne javljas jer snosis dobar deo odgovornostoi za ovakav rezultat.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP