Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AKO IMATE MUKE SA RAČANANJEM

Ljubišina matematika rešava sve đačke probleme!

Autor: Alo! | 04.01.2015 - 14:49:00h | Komentara: 0

Đaci svih uzrasta, pa i oni najmlađi, od sada mogu da množe velike brojeve ili da ih dižu na bilo koji stepen, a sve uz pomoć otkrića matematičara Ljubiše Krunića iz Novog Sada, koja je on pretočio u tri udžbenika, i nazvao "Ljubišina matematika".

Matematika

Ilustracija | Foto: Profimedia

Da bi to svoje otkriće približio deci Krunić je napravio tablice u koje se upisuju veliki brojevi, od recimo desetak cifara, a onda se jednostavno množi svaka cifra sa svakom cifrom.
- Kad vidite vizuelno daleko je lakše nego objasniti, ali jednostavno je. Suština je u tome da su nas u školi uvek učili da se množi ceo broj sa drugim celim brojem, ali ja sam otkrio da je daleko lakše ako množimo cifru sa cifrom - priča Krunić, prenose "Naše novine".
Svejedno je, kazao je, da li je reč o dizanju broja na bilo koji stepen ili o množenju dva broja, najbitnije da se sve radi broj po broj, odnosno množi se svaka pojedinačna cifra.
- To sam pojednostavio do te mere da i decu od osam-devet godina možemo ovim metodom da naučimo da manipulišu ciframa koje su ranije bile izvan njihovog opsega - rekao je Krunić.
Izgleda kao dečja igra, rekao je ponosni vlasnik ovog otkrića, ukazujući da je za korišćenje njegovih tablica potrebno jedino da znate tablicu množenja i da sabirate, a rezultati prevazilaze mogućnosti računara.
- Reč je samo o igri brojeva. Pomnoži se svaka cifra puta svaka cifra, pa je neophodno samo da znate tablicu množenja i da znate da sabirate. Dakle, već u osnovnoj školi deca mogu da izlaze iz opsega računara - pohvalio se Krunić.
Svoje otkriće, koje je uneo u tri udžbenika, za osnovnu, srednju školu i fakultet, Krunić je pravno zaštitio, a zatim ponudio školama.
Kroz udžbenike je, kako kaže, pravio male i velike tabele, a kod velikih je tabele napravio tako da je, kako tvrdi, nemoguće pogrešiti.
- Kod prenosa broja se grešilo najviše. I zato sam napravio tabele da sve izgleda kao dečja igra - naveo je on.
U udžbeniku za onovnu školu dao je jednostavnije primere: tri puta tri broja pa na više - četiri puta četiri, pet puta pet. Ima i primera u kojima se sabira broj koji ima 15 cifara sa brojem od 12 cifara, a u rezultatu se dobije broj od 27 cifara.
- Mogućnost greške je mnogo manja, jer se do rezultata stiže tako što se radi sa manje brojeva. I mogućnost provere rezultata je lakša i bolja jer je jednostavnije da proverite koliko je, na primer, tri puta pet, nego ceo broj puta ceo broj - objašnjava Krunić.
On je podsetio na slučajeve kada računar množi velike brojeve i kada se dogodi da "proguta" jednu nulu.
- Ako je 'progutao' samo jednu nulu, računar onda ne obaveštava korisnika da je rezultat greška. U tom slučaju ne izbacuje čuveno 'E' koje znači da je pogrešio. A 'gutanje' jedne nule u matematici je veliki problem - kazao je Krunić i naglasio da je njegov način takve greške neutralisao.
Zadovoljno govoreći o svom otkriću Krunić je kazao da je za ovu oblast iznenađujuće to što je "oduvek bila tu, ali je niko nije vidio".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP