Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZDRAVSTVO NABAVLJA JEFTIN MATERIJAL, NARAVNO, TRPE PACIJENTI

Lome se skalpeli, pucaju rukavice!

Autor: Radmila Briza | 04.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Zastrašujuće je da hirurzi u Srbiji seku pacijente skalpelima koji se lome, šiju ih neupotrebljivim koncem u rukavicama koje pucaju! Jeste da se godišnje po pacijentu u Srbiji izdvaja samo oko 250 evra, ali oboleli nisu krivi za to, niti što su morali pod nož!

Loš konac, nažalost, znači  mogućnost infekcije  i nove intervencije

Loš konac, nažalost, znači mogućnost infekcije i nove intervencije | Foto: Emil Čonkić

O takvoj realnosti, o kojoj se samo šuškalo na društvenim mrežama, progovorio je na jednom farmaceutskom skupu dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš:


Komisija bira konce!


Dr Tihomir Milovanović, direktor ZC „Negotin“, kaže za „Alo!“ da prilikom nabavke skalpela, konaca i rukavica, strogo vode računa da su kvalitetni.
- Oformili smo komisiju koja pre kupovine ispituju uzorke. Oni gledaju kako se vezuju, kako prolaze kroz tkiva i njihovu snagu. Ako zadovoljavaju sve uslove, onda ih nabavimo. Suludo je da kupite, na primer, nekvalitetne braunile, i dok ubodete pacijenta pravilno, potrošite tri. Šteta za ustanovu, a trpe i pacijenti - kazao je on za „Alo!“.

- Ako nam tri para rukavica pukne tokom operacije, ako nam pucaju skalpeli, a hirurški konac je neupotrebljiv, to što je cena niža ništa nam ne znači. A ako u toku tendera skrenemo pažnju na to, zamera nam se subjektivnost komisije, a mi samo hoćemo kvalitet. Prividno dobijamo jeftinije proizvode, ali lošijeg kvaliteta - naveo je taj doktor i dodao da bi proces javnih nabavki trebalo ubrzati bar u hitnim slučajevima.


Njegove reči potvrdio je za „Alo!“ jedan od srpskih hirurga, koji je želeo da ostane anoniman:
- Užasno je da se nekome rana zašije nekvalitetnim koncem, jer uvek postoji mogućnost infekcije i ponovne intervencije.
O skalpelima koji pucaju ne mogu da govorim, jer mi se to, na sreću, nije desilo. A da ima nekvalitetnih rukavica, ima! One bi trebalo da čuvaju zdravstvenog radnika od izvora infekcije, ali i samog pacijenta - navodi on.

dr Miljko Ristić

dr Miljko Ristić | Foto: Goran Srdanov


Prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije, ka kojem gravitira pola srpskih pacijenata, kaže za „Alo!“ da zna za „problem“, ali da neće da ulazi u to, jer „svi moraju da budu svesni šta nabavljaju“!

- Pri nabavci konaca, skalpela i rukavica ne bi smelo da cena bude jedini uslov, a kvalitet da ne zadovoljava standarde. Medicinsko sredstvo mora da ispuni minimum tehničkih standarda. Kada se oformi komisija za javnu nabavku, cena treba da bude u drugom planu. Mi ne nabavljamo materijal bez CE oznake ili FDA - navodi taj lekar.

Menjaćemo zakon!
 

U Ministarstvu zdravlja kažu za „Alo!“ da se oprema u zdravstvenim ustanovama nabavlja u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i njen kvalitet zavisi isključivo od uslova koji se definišu dokumentacijom.
- Zdravstvene ustanove same nabavljaju rukavice, konce, skalpele i druga sredstva. Mi smo zbog uočenih nedostataka u procesu javnih nabavki već razgovarali da se što pre sprovedu određene dopune i izmene Zakona kako bi se obezbedio bolji kvalitet za rad medicinskih radnika, a u interesu pacijenata – kažu u Ministarstvu.

Poslednji komentari
  • pc Vreme: 04.03.2015 16:17h

    Otkad je izasao Zakon o javnim nabavkama niko se nije ozbiljno pozabavio da li je to skuplje ili jeftinije. Na oko je jeftinije, a sustinski je puno skuplje. Radim u drzavnoj sluzbi i kad treba nesto da nabavimo od racunarske opreme to postaje nocna mora. Uglavnom dobije se ono sto nikom ne treba i sto je neupotrebljivo za ozbiljnju firm i ozbiljan rad i sve pod izgovorom neke lazne stednje. Danas ustedis 10 dinara, a sutra platis 400 da to opravis. Politicki kadrovi i Zakon o javnim nabavkama su urnisali drzavne sluzbe.

  • otpor Vreme: 04.03.2015 17:15h

    Ali zato u EPS plate od 700€ za one sa internom kvalifikacijom(8 razreda o.š.) ....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP