Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR ZDRAVLJA NA KUBI UGOVORIO PROIZVODNJU VAKCINA I LEKOVA U SRBIJI

Lončar nam donosi vakcinu protiv raka!

Autor: Radmila Briza | 21.05.2015 - 15:00:00h | Komentara: 7

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, koji danas kreće sa Kube u Srbiju, upisaće se u istoriju srpske medicine jer će obolelima od raka pluća doneti revolucionarnu kubansku vakcinu „cimavax EGF“, saznaje „Alo!“ Oko 6.000 takvih pacijenata čeka njegov povratak, jer im ta vakcina život znači!

Nova nada  za bolesne  u Srbiji:  Zlatibor  Lončar

Nova nada za bolesne u Srbiji: Zlatibor Lončar | Foto: Vesna Lalić

Njeno dejstvo, kako tvrde kubanski lekari, utiče da se rak ne širi po telu, da ostane u čauri i postane hronična bolest kao, na primer, dijabetes!


Kako „Alo!“ saznaje u Lončarevom kabinetu, on je preksinoć prisustvovao sastanku sa zvaničnim rukovodstvom Kube sa predsednikom Raulom Kastrom na čelu i tom prilikom je ugovoreno da se, na osnovu međudržavnih sporazuma između te zemlje i Srbije, omogući korišćenje određenih kubanskih lekova i vakcina kod nas.

„Cimavax EGF“

„Cimavax EGF“

Šta je „cimavax EGF”?


Revolucionarno otkriće „cimavax EGF“, kako ga zovu kubanski naučnici, vakcina je protiv raka pluća, a deluje tako što zaustavlja proteine koje podstiču nekontrolisani rast ćelija raka. Na taj način, kako su oni objasnili, rak pluća postaje hronična bolest. Ta vakcina ispituje se još od 1993. godine, od 2008. godine koristi se na Kubi, a dostupna je i u Maleziji, Peruu i Velikoj Britaniji.

- Ova vrsta sporazuma podrazumeva direktnu saradnju dva zdravstvena sistema, bez posrednika. Takođe, ugovorena je i zajednička proizvodnja pojedinih vakcina i lekova u Srbiji. Ministar je juče obišao i kubanski sektor za proizvodnju vakcina i lekova i razgovarao sa rukovodiocima o budućim aspektima saradnje - kažu za „Alo!“ u kabinetu Zlatibora Lončara, ali dok se ministar ne vrati nisu mogli ništa da kažu o vakcini „cimavax EGF“.

Zoran Vujović, vlasnik firme „Vama“, koja već godinama pokušava da u Srbiji registruje vakcinu „cimavax EGF“, potvrdio je za „Alo!“ da posle povratka ministra sa Kube postoji mogućnost da prve doze naši pacijenti prime već za četiri meseca!

- Kompletnu dokumentaciju za registraciju vakcine predali smo 3. marta. Nedostaje joj samo GMP sertifikat, kojim se potvrđuju propisani standardi leka. Izdaje ga komisija Ministarstva zdravlja. ALIMS može, po Lončarevom povratku, da zatraži da u roku od mesec dana Ministarstvo pošalje komisiju na Kubu, gde bi ustanovila sve što je neophodno za izdavanje tog sertifikata - objašnjava Vujović za „Alo!“ i dodaje da vakcina nije registrovana zbog trenutno važećih propisa da lek koji nije registrovan u EU ne može to da bude ni u Srbiji.

I Amerikanci registruju vakcinu


- Da je vakcina revolucionarno otkriće, pokazuje to što su Amerikanci, i pored embarga, sklopili ugovor sa Kubancima o njenom uvozu i registraciji. Takođe, rezultati petogodišnje primene „cimavaxa“ na 4.750 pacijenata i desetinama hiljada ostalih koji su se tako lečili, pokazali su da je stopa preživljavanja onih koji su bili samo na citostaticima bila osam odsto, dok je u kombinaciji sa „cimavaxom EGF“ čak 23 odsto - kazao je Vujović, koji se pre nekoliko dana vratio sa Kube, gde je bio na internacionalnom kongresu o toj vakcini.

Spasli ga na Kubi:  Bata Živojinović

Spasli ga na Kubi: Bata Živojinović | Foto: Emil Čonkić


Lula za Alo!: Moj Bata je živ zbog Kubanaca!

Kubanski lekovi već tri puta su spasli glumačku legendu Batu Živojinovića, a njegova supruga Lula oduševljeno je za „Alo!“ pozdravila uspeh ministra Lončara:
- Neprocenjivo je za naše građane da im kubanski lekovi budu dostupni. Bata je, kada je dobio gangrenu, dva puta išao na Kubu, gde su mu tamošnji lekari pomogli! Poslednji put, naši lekari amputirali su mu četiri prsta na nozi, a vaskularni hirurg bio je oduševljen kada je video kako su na zarastanje rana delovale injekcije koje su nam stigle sa Kube - kaže ona za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • Vasilije Vreme: 21.05.2015 16:20h

    Delo predsednika Srbije, koga ALO olajava svaki dan. Samo nastavite vas zadatak ali znajte dela govore o svakom od nas.

  • Timbe Vreme: 21.05.2015 16:24h

    Za ovaj potez svaka cast

  • babujka Vreme: 21.05.2015 20:50h

    Ostace upamcen kao ministar zdravlja zbog vakcine. Daj boze da se ovom napacenom narodu pomogne.

  • support Vreme: 22.05.2015 07:52h

    To Locky, samo napred!

  • jadgis Vreme: 22.05.2015 11:06h

    A onda ce da postane obavezna. . ..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP