Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR APELUJE

Lončar: Objašnjavati značaj vakcine!

Autor: Tanjug | 23.01.2015 - 14:40:00h | Komentara: 3

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zatražio je da stručnjaci budu mnogo aktivniji u obaveštavanju javnosti o značaju vakcina u sprečavanju zaraznih bolesti.

Zlatibor Lončar

Zlatibor Lončar | Foto: Rajko Ristić

Lončar traži od stručnjaka da se na taj način, činjenicama suprotstave sve jačoj antivakcinalnoj kampanji na društvenim mrežama.
Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije on je predložio da to telo ubuduće jednom mesečno ima tu temu na dnevnom redu, da prati situaciju i upoznaje javnost sa naučnim dokazima i stavovima struke.
Poslanik DS Dušan Milisavljević rekao je da je postao meta uvreda na društvenim mrežama otkako je u ponedeljak zatražio jedinstveni stav države i stručnjaka protiv šarlatana koji stavovima protiv vakcinacije zbunjuju i plaše građane Srbije.
Ističući da Fejsbuk koristi organizovana grupa koja "seje strah protiv vakcina na Balkanu", ne samo u Srbiji već i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji, i da njeni "predvodnici menjaju sedište da ne bi bili locirani", on je posebno pomenuo dr Slađanu Velkov, za koju je rekao "da nema licencu kao doktor".
Milisavljević je zatražio da se takvi pojedinci "nazovu imenom i prezimenom i da snose zakonske posledice" za širenje "srednjovekovnih shvatanja koja imaju samo jedan cilj - da nanesu štetu zdravlju naroda".
Većina evropskih zemalja je poslednjih godina suočena sa pokušajima osporavanja vakcina, pri čemu je praksa u vezi sa obavezom imunizacije različita, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić.
On je naveo primer Hrvatske, čiji je Ustavni sud odbio predlog da oceni ustavnost zakona o obaveznoj imunizaciji dece i odlučio da o vakcinisanju deteta roditelji ne mogu da odlučuju samostalno.
Prema našim propisima, u kartonu za imunizaciju mora da bude potpis roditelja koji daje pristanak da dete bude vakcinisano i pedijatri tu obavezu smatraju spornom, izjavila je poslanik SPO Ljiljana Kosorić, koja je dodala da roditelji ne snose nikakvu odgovornost ako se dete razboli zato što nije vakcinisano.
"Za mene kao infektologa, imunizacija je najveće otkriće savremene medicine", rekao je predsednik Lekarske komore Srbije Dragan Delić i dodao da je "govoriti o značaju vakcina u 21. veku isto kao govoriti o neophodnosti uzimanja vode ili hrane".
On je ocenio da se većina lekara u vezi sa tom temom "ponaša dosta nonšalantno, defanzivno", i podsetio da nekad čak govore i o negativnim efektima vakcina.
Navodeći da je čest argument protivnika imunizacije da vakcina MMR (morbili, rubela i zauške) može da izavove autizam kod dece, Delić je rekao da u svetu postoji 12 studija koje negiraju njihovu povezanost.
"Nema nijedne vakcine, kao nijednog leka bez neželjenih dejstava, ali su ona zanemarljiva u poređenju sa koristima koje imamo od primanja vakcine", izjavio je predsednik Republičke stručne komisije za zarazne bolesti Mijomir Pelemiš i dodao da je kao stručnjak ljut što se pitanje efikasnosti vakcine dovodi u pitanje.
Predstavnica Udruženja roditelja Dragana Soćanin rekla je da antivakcinalni lobi intenzivno deluje najmanje pet godina i, u ime roditelja, pozvala stručnu javnost bude aktivnija u iznošenju svojih stavova.
Poslednji komentari
  • Nebojša Vreme: 23.01.2015 19:18h

    Naravno da se ne treba vakcinisati. Pročitajte šta naš priznati stručnjak imunolog, prim. dr Todor Jovanović kaže o vakcinama http://www.torexin.co.rs/index.php/vakcine-i-vakcinacija

  • Mikac Vreme: 23.01.2015 19:54h

    Pod hitno doneti odluku da roditelji koji ne vakcinisu decu u slucaju oboljevanja od ovih bolesti i njihovih komplikacija nemaju pravo da se lece na teret fonda socijalnog osiguranja i drzave. Pa roditelji rizikujte na vasu grbacu a ne tudju.

  • Roditelj Vreme: 24.01.2015 07:49h

    Jelena Curic: "Ko ce da me demantuje vicni medicinari ! ? Ja sam samo mama koja je videla da nakon febrilnih konvulzija usred previsoke temperatire ni 24 sata posle mmr-a moj tada jednogodisnji sin nije znao ni da se okrene na pravu str odakle ga zovem,nije znao vise da pokaze gde je pametna glavica,da posalje poljubac,nije znao vise da me zove mama,a samo 24 sata ranije to je znao. Da, ja imam autisticnog sina posle ubrizgavanja mmr vakcine, i vec 13 godina traje nasa borba sa drustvom,lekarima, mentalitetima i ostalim. Imam i cerkicu od 11 meseci njoj nedam mmr nikad, a pisite mi prijave i pretite,e onda cemo se terati!"

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP