Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TEŠKI USLOVI RADA

Lončar: U Urgentnom
centru kao u ratnoj bolnici!

Autor: Tanjug | 16.11.2012 - 00:52:00h | Komentara: 0

Direktor Urgentnog centra u Beogradu dr. Zlatibor Lončar upozorio je na sve teže uslove rada u toj ustanovi, sve veći priliv pacijenata i nedovoljan broj zaposlenih uporedjujući stanje sa ratnom bolnicom.

Bolesnici leže na kolicima za hitan prijem, reanimacija se radi na podu koronarne jedinice, a svake noći se pojavi najmanje 40 "prekobrojnih" pacijenata, rekao je Lončar u razgovoru za sutrašnju "Politiku".

pokrivalice

Teški uslovi rada u Urgentnom centru u Beogradu | Foto: Nebojša Marković

On je objasnio da na 22 kreveta u koronarnoj jedinici, svakoga dana ima od osam do 10 prekobrojnih, a na 14 pacijenata u šoku, uvek su tri "viška".
"Slika je kao u ratnoj bolnici", kaže Lončar.

Direktor opisuje da pacijenti leže na kolicima na koje ih stave na hitnom prijemu, a da u trenutku mora da se napravimo izbor i da se na mesto najmanje ugroženog pacijenta stavi onaj ko je više ugrožen.

"Monitor stoji na sestrinskom pultu, infuzije ispod kreveta. U koronarnoj jedinici reanimaciju često radimo tako što pacijenta spustimo na pod. U 21. veku reanimaciju radimo na pločicama. To stvara nezadovoljstvo i lekara i pacijenata", rekao je Lončar.

On je ukazao da u uslovima kada pacinent ne može da se smesti ni u krevet, ne može ni da se pruži vrhunska zdravstvena zaštita.

Lonačar kaže da je dužnost direktora te ustanove prihvatio jer misli da može da popravi uslove za rad, a da Urgentni centar dobije mesto koje zaslužuje i bude reprezentativna ustanova. On kaže i da je predložio rešenja koja bi, uz dobru volju i dogovor mogla da uklone problem pretrpanosti Urgentnog centra, a da pri tome nije potreban nikakav dodatan novac.

Kako je objasnio, u gradskoj skupštini već postoji operativni centar, u kojem su povezani svi kliničko-bolnički, Urgentni centar i Hitna pomoć i iz njega bi mogao da se koordinira ceo sistem zdravstvenog zbrinjavanja.

"Predložio sam da svakoga dana do 14 časova svaki bolnički centar dostavi podatke o trenutno raspoloživim kapacitetima za to popodne i noć. Mora se dogovoriti da oni 20 odsto svojih kapaciteta ostave za hitne službe", navodi Lončar dodajući da od nadležnih već dve nedelje traži da se napravi drugačija organizacija posla i u njega uključe drugi bolnički centri.

Lončar kaže i da urgentnom centru nedostaje oko 80 medicinskih sestara i da je Ministarstvu zdravlja podnet zahtev za prijem 50 lekara i značajno većeg broj sestara.

"Dodatnu muku nam stvara to što imamo samo pet odsto medicinskih sestara i tehničara koji su iz Beograda. Kod nas rade ljudi koji do posla putuju sat i duže vremena - iz Valjeva, Loznice, Šapca, Pazove... Oni nemaju izbora i rade ovde za 30.000 dinara u teškim uslovima, a iste ili slične plate dobijaju sestre u domovima zdravlja ili u drugim klinikama čija se kapija u dva sata po podne zaključava", navodi Lončar.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP