Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTRAJK ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU

Lončar: Zamislite kako je pacijentima koji su zakazali pregled nekoliko meseci ranije!

Autor: Beta | 05.11.2014 - 08:22:00h | Komentara: 3

Članovi četiri sindikata koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, štrajkovaće danas zbog odluke Vlade da i njima smanji plate za deset odsto.

Zlatibor Lončar

Zlatibor Lončar | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

Kako je najavljeno, zaposleni u zdravstvu će tokom celodnevnog štrajka, poštovati minimum procesa rada.

"To znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. Sve drugo što može da sačeka, moraće da čeka sutradan", rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Dragan Cvetić.
Predstavnici četiri sindikata zdravstvenih radnika započeli su u utorak pregovore s Ministarstvom zdravlja o novom kolektivnom ugovoru.
U zavisnosti od ishoda tih pregovora, zaposleni u zdravstvu će odlučiti da li će štrajkovati svake srede tokom novembra.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio im je da nikako ne sme da se naškodi pacijentima, a da ako nisu zadovoljni, ne moraju da se bave tim poslom.

Lončar je za Politiku rekao da se sa predstavnicima sindikata koji su najavili štrajk dogovorio da se pregovri nastave, ali da oni nisu mogli da otkažu štrajk jer je već zakazan.

"Razgovarao sam sa sindikatima i saglasili smo se s tim da ne može samo naša struka da bude izuzeta od svih drugih profesija. Saglasili smo se o usvajanju novina vezanih za platne razrede, a pregovore nastavljamo o kolektivnim ugovorima. Stav s tog sastanka, osim Sindikata lekara i farmaceuta, jeste pozitavan, jer smo se razumeli i saglasili da nastavimo razgovore", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je ukazao da pacijentima nikako ne sme da se naškodi, da oni koji žele da štrajkuju mogu to da rade van radnog vremena, ili da, ako nisu zadovoljni, i ne moraju da se bave tim poslom.

"Nisu mogli da otkažu štrajk jer je ranije zakazan. Ne razumem zašto bi njihov cilj bio veći od mog da imamo bolji zdravstveni sistem i da zaposleni imaju bolje uslove. Radimo na tome da se naprvi sistem i razlika između onih koji rade i ne rade, i da oni koji su posvećeni, koji ostvaruju prekovremeni rad, mogu zaista i da zarade više novca", rekao je Lončar na pitanje kako onda sindikate nije ubedio da odustanu od štrajka.

Lončar, takođe, smatra da su male plate zdravstvenih radnika u odnosu na posao koji rade, ali pita šta bi bilo kad bi pacijenti počeli da štrajkuju protiv lekara.

"Zamislite kako se oseća pacijent kada dođe kod lekara i oni mu kažu da štrajkuju. A pre toga je mesecima ranije zakao pregled. Šta bi bilo da ti pacijentia počnu da štrajkuju protiv lekara što štrajkuju zbog čega nemaju pravo na lečenje", upitao je Lončar.

Poslednji komentari
  • Čađa Vreme: 05.11.2014 11:09h

    Jednom radikali uvek radikali. Kome se ne sviđa ne mora da radi taj posao, a kada dođu na red penzioneri da iskažu nezadovoljstvo kresanjem penzija uslediće odgovor, kome se ne sviđa penzija neka ide na groblje, jer drugog izbora više nema na kraju radnog i životnog veka.

  • Mala Vreme: 05.11.2014 12:24h

    Ministre sve ih isteraj koji strajkuju pun je biro onih koji cekaju posao!

  • budala Vreme: 05.11.2014 18:29h

    zamišljamo ministre, zamišljamo !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP