Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UŽAS

Loša voda za piće iz svake druge slavine u Srbiji!

Autor: Novosti | 03.05.2014 - 23:10:00h | Komentara: 0

Svega 58 odsto vodovodnih sistema u Srbiji higijenski ispravno, pokazuju istraživanja. Najkritičnije je u Vojvodini, a "najbolju" vodu piju Beograđani i žitelji Kolubarske i Pirotske oblasti. Od 60.441 uzorka fizičko-hemijski neispravno 11,41 odsto.

Slavina

Kad god stanovnik Zrenjanina odvrne slavinu, iz nje poteče žućkasta voda koja ima neprijatan miris. Od pre deset godina u ovom gradu "česmovača" zvanično nije preporučljiva za piće i kuvanje.
Žitelji Užica, gotovo cele zime morali su da kupuju flaširanu vodu, a ovakvi primeri nisu usamljeni, jer nekoliko gradova u Srbiji konstantno kuburi sa pijaćom vodom koja ne zadovoljava uslove Pravilnika o higijenskoj ispravnosti. Podzemne i površinske vode zagađene su kako fekalijama iz septičkih jama u blizini izvorišta, tako i industrijskim i komunalnim otpadom koji najčešće završava u rekama, jer postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji ima vrlo malo.
Problem sa kvalitetnom vodom za piće, osim u Zrenjaninu i Užicu, ima u Zajači, Beloj Crkvi, Mladenovcu, seoskim vodovodima u okolini Čačka i Smedereva, ali je higijenska ispravnost najviše ugrožena u Vojvodini. Stručnjaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je u Srbiji nepunih 58 odsto vodovoda sa higijenski ispravnom vodom.
"Prema našim podacima, voda za piće iz kontrolisanih vodovodnih sistema nije istog kvaliteta svuda u Srbiji. U 2013. godini, kontrolisano je ukupno 154 javnih vodovoda gradskih naselja. Od 89 ispravnih mreža, 93 odsto se nalazi u Centralnoj Srbiji, a svega sedam odsto u Vojvodini", kažu u Institutu.
Tokom protekle godine, nadležne službe proveravale su fizičko-hemijsku ispravnost pijaće na ukupno 60.441 uzorku, od kojih je 6.897, ili 11,41 odsto bilo neispravno. Najveći broj uzoraka sa vodom nebezbednom za piće zabeležen je u Banatu, a najsigurnija voda bila je u Kolubarskoj i Pirotskoj oblasti.
U nekim gradovima stanje sa pijaćom vodom je alarmantno, pa se mora, uveravaju stručnjaci, reagovati odmah. Kako Užičani tokom leta ne bi ostali bez vode, Vlada Srbije moraće da izdvoji između tri i šest miliona evra, da bi bilo rekonstruisano postrojenje za preradu vode za piće. Pre same obnove postrojenja, da bi voda iz jezera Vrutci, nakon otkrivanja otrovne modrozelene alge, ponovo bila pitka, potrebno je dodatnih od 300.000 do 350.000 evra za izradu celokupne projektne dokumentacije.
Problem sa pijaćom vodom u Zrenjaninu aktuelan je još od 1980. godine, kada su počele najave izgradnje prečišćivača, odnosno fabrike vode. Pre tačno deceniju, zbog enormne količine arsena i drugih štetnih materija, inspekcija je zabranila upotrebu vode iz gradskog vodovoda. Stanovnici se snalaze kako znaju i umeju, a Zrenjanin je od tada među vodećim potrošačima flaširanih voda u Srbiji.
Potrošači iz Požarevca, takođe, decenijama ne mogu da se oslobode nitrata iz pijaće vode. Nadležni tvrde da je voda sa izvorišta "Ključ" čista, jer je nivo ovog zagađivača u granicama normalnih vrednosti. U litru vode, kako objašnjavaju, trenutno ima 30 mililitara nitrata od dozvoljenih 50.
Da bi bili neutralisani potrebne su nove, tvrde stručnjaci, membranske tehnologije, a paradoksalno je što Braničevski okrug nema ni fabriku za vodu, a kamoli postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Oko 500.000 evra pomoći za studiju izvodljivosti odvojila je Vlada Francuske, pa bi u najboljem slučaju tek za tri godine Požarevac mogao da dobije oba postrojenja. Do tada, borba sa najezdom nitrata iz pravca sela Lučica, Poljana i Prugova očito neće prestati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP