Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REPORTERKA ALO! SA ŽENAMA LOVCIMA

Lovila srndaća, ulovila Radišu!

Autor: Jelena Jokanović | 14.12.2014 - 10:00:00h | Komentara: 1

Danijela Bogdanović (38) samo je jedna od mnogih žena lovaca koja skoro svaki vikend provodi jureći divljač i nimalo ne zaostaje za jačim polom. Međutim, kad je Danijela pre tri godine otišla u lov na srndaće, ni slutila nije da će joj to promeniti život. Umesto srndaća ulovila je supruga Radišu!

Lov Foto: Alo!

Podjednako dobro barataju i sa puškom i sa varjačom: Reporterka "Alo!" sa svojim domaćinima | Foto: Alo!

- Obožavam lov i pasionirani sam lovac. Tokom lovne sezone ne propuštam nijedan vikend. U lov sam ušla sa prvim suprugom, u međuvremenu sam se razvela, ali je ta strast za lovom ostala. A onda sam upoznala Radišu. Od tada se ne razdvajamo i u lov uvek idemo zajedno. Bio mi je to najbolji ulov - kroz smeh priča Danijela dok nam demonstrira svoje lovačke veštine.

Ona je jedna od pet žena „Artemida“, jedinog ženskog udruženja lovaca, sa kojima je “Alo!” proveo dan u takozvanoj čeki na divlje svinje. Poželeli smo jedni drugima dobar pogled, a onda je svako krenuo svojim putem. Pet lovkinja, jedan novinar i oko tridesetak lovaca. Rivalitet nije bio izražen.

Lov Foto: Alo!

Prvi put u lov krenula sa 12 godina: Renata | Foto: Alo!

Muškarci su imali samo reči hvale za svoje koleginice. One kažu da među muškim lovcima postoji poštovanje prema damama koje nose puške. Vele da su strpljivije od njih, disciplinovanije, spremne da duže čekaju svoju metu, odvažnije, i još lepše za oko. Ali zato sujete uvek ima, bez obzira na pol.
- Nemam iskustva da me muškarci lovci potcenjuju zato što sam žena. Mi izdržavamo hladnoću i vrućinu, tešku opremu i blato do kolena i ne tražimo privilegije zato što smo “nežniji” pol. Sa druge strane, ma koliko nas poštovali, kada uspešno odstreliš divljač, kod lovaca koji nisu imali uspeha uvek proradi sujeta. Ali to važi za sve nas - priča Tamara Pešti (38) sa desetogodišnjim iskustvom lovca.

Lov Foto: Alo!

"Bio mi je to najbolji ulov": Danijela i Radiša | Foto: Alo!

 
U lovačku priču ušla je preko odgajivačnice lovačkih pasa koje je držala, a onda se toliko “zarazila” da je u rekordnom roku položila lovački ispit i krenula u lov. Vlasnik je nekoliko trofeja, a najveći joj je vepar od 140 kilograma kojeg je odstrelila u Mađarskoj.

Zbog lošeg vremena bilo je pitanje da li će biti odstrela. Međutim, meci su pljuštali na sve strane. Bilo je nekoliko odličnih prilika. Lija nas je nadmudrila, ali glavom je platila jedna divlja svinja. Međutim, iako se u lov ide da bi se nešto ulovilo, sam odstrel nije suština lova, već druženje, boravak u prirodi, razmena iskustava...

Lov Foto: Alo!

Nimalo ne zaostaju za jačim polom: Članice "Artemide"| Foto: Alo!

- Mnogi imaju predrasude prema nama lovcima. Smatraju da smo ubice životinja. Međutim, kada mi to kaže neko ko inače jede meso, smatram da je reč o krajnjem licemerju - priča Tamara.

Da se odlično služi tradicionalnalno muškim oružjem - puškom uverili smo se sami, ali Tamara podjednako dobro barata i ženskim, varjačom.

Lov Foto: Alo!

Najveći ulov joj je vepar od 140 kilograma | Foto: Alo!

 
- Sve što ulovim umem jako lepo da spremim. Eto i to je deo lova, a ne samo odstrel. Uostalom, nepoštovanje je samo odstreliti životinju. Priprema jela od ulovljene divljači je takođe deo lovačkih običaja i lovačke etike koja se pokazuje prema životinji. A ukućani se uvek obraduju lovačkim specijalitetima na stolu – priča Tamara.

Lov Foto: Alo!

Ne propuštaju nijedan vikend tokom sezone lova | Foto: Alo!

Međutim, za većinu žena lov je porodična tradicija, koju su nasledile od očeva, starije braće, stričeva. Dvadesetogodišnja Ranata Pacik je prvi put u lov otišla sa ocem, kada je imala samo 12 godina, ali je tada samo nosila ranac. Čim je proslavila punoletstvo položila je lovački ispit, dobila oružani list i sama krenula u goru.

Lov Foto: Alo!

Opasna ekipa | Foto: Alo!

 
- Sve što znam naučila sam od tate, uživam da lovim i ne mislim da je to samo muški hobi. Svi se čude kada im kažem da sam lovac. Pitaju me šta će ti to, mlada si, bolje da izlaziš. Onaj ko nije u ovome to ne može da razume - priča Renata, koja čeka da njen 17-godišnji brat stasa za lovca, pa da u lov idu zajedno. U toku svog dvogodišnjeg lovačkog staža odstrelila je dva jelena, desetak lisica, a stradao je i popriličan broj fazana.
Poslednji komentari
  • dejan Vreme: 15.12.2014 20:31h

    Ubice...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP