Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSETA

Lukašenko stigao u Srbiju

Autor: Beta | 11.06.2014 - 13:54:00h | Komentara: 0

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko počinje danas dvodnevnu posetu Beogradu na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića tokom koje je najavljeno više bilateralnih sporazuma i razgovori o jačanju saradnje pre svega na privrednom planu.

Tomislav Nikolić predaje odlikovanje Lukašenku

Tomislav Nikolić predaje odlikovanje Lukašenku

Predsednik Belorusije danas popodne polaže venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, zvanični razgovori predvidjeni su za sutra, a u petak će u Privrednoj komori Srbije biti organizovan poslovni forum privrednika dve zemlje s ciljem da se prodube ekonomske veze.

Aleksandar Lukašenko

Aleksandar Lukašenko | Foto: AP

Lukašenku, koji kao predsednik države od 1994. na Zapadu ima imidž autokratskog lidera, protiv koga je EU uvodila sankcije, u Beogradu će biti priredjen svečani doček uz državne počasti, ispred Palate Srbija. Razgovaraće sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a potom će im se pridružiti i članovi delegacija.
Ovo je prva poseta Lukašenka Beogradu od 1999. kada je u jeku NATO
bombardovanja doputovao da pruži podršku tadašnjoj SR Jugoslaviji i njenom predsedniku Slobodanu Miloševiću. Beloruski predsednik je bio u Srbiji i u martu 2009. kada je uz veliku diskreciju stigao na Kopaonik, kako je tada navedeno, na odmor, ali se posle sastao i s predstavnicima državnog vrha.
Lukašenkov režim je na meti restriktivnih mera Evropske unije, zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija, koje je kao zemlja kandidat za članstvo u EU podržala i Srbija. Vlasti Srbije navode medjutim da poseta predsednika Belorusije neće štetiti odnosima Beograda sa Briselom, ističući da je reč o uzvratnoj poseti šefa jedne države koja je odavno planirana i o čemu je obaveštena i EU.
"Reč je o bilateralnim odnosima izmedju dve zemlje. Mi time ne želimo da narušavamo zajedničku spoljnu politiku EU, ali, kao što još jednom govorim, u nekim pitanjima Srbija ponekada ima drugačiji stav", rekao je u ponedeljak šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Lukašenko je uoči današnje posete Beogradu rekao da Evroazijska ekonomska unija, koju čine Rusija, Belorusija i Kazahstan ima veoma dobre perspektive i da su za taj savez koji je u formiranju zainteresovane mnoge zemlje, pa i Srbija. Ideja o ulasku u savez s Belorusijom i Rusijom bila je aktuelna i krajem 90-ih, u vreme Savezne Republike Jugoslavije, kada su dve zemlje imale intenzivne i bliske odnose. U aprilu 1999. za vreme bombardovanja NATO, Skupština SRJ usvojila je odluku o pristupanju savezu Rusije i Belorusije što nije realizovano.
Ulazak Srbije u savez Rusije i Belorusije, tada je bio jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srpske radikalne stranke, u kojoj je tada drugi čovek bio sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Beograd i Minsk su diplomatske odnose uspostavili 1994. Prema podacima sa sajta srpskog Ministarstva spoljnih poslova, Srbija i Belorusija su popisale 24 bilateralna ugovora, od čega je 18 potpisano pre 2000. godine.
Posle promene režima u Beogradu 2000. godine, odnosi dve zemlje su bili u zastoju do 2007. kada je ponovo počelo potpisivanje medjudržavnih sporazuma, dok su sastanci zvaničnika postali učestaliji. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je Belorusiju u martu 2013. kada je Lukašenku uručio orden Republike Srbije na lenti, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Belorusije.
Srbija i Belorusija imaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, koji omogućava nesmetani plasman zajedničkih proizvoda na tržišta Rusije i Kazahstana. Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova robna razmena u 2012. je dostigla 129 miliona evra, pri čemu je srpski izvoz iznosio 54 miliona evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP