Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! U INSPEKCIJI U URGENTNOM CENTRU

Ma kakva klebsijela, osmeh nama treba!

Autor: R. Briza | 26.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Devet sati ujutru, uobičajena gužva na prijemu u Urgentni centar. Tu je i ekipa „Alo!“. Došli smo u „inspekciju“ nakon otvaranja vrata svih pet operacionih sala, koje je na 10 dana zatvorila opasna klebsijela. Ona je sejala smrt među operisanim pacijentima u periodu od 7. do 11 juna, kada je odnela dva života na opštoj hirurgiji, a zaraženo je još četvoro.

Hodnici  Urgentnog  ponovo puni  pacijenata

Hodnici Urgentnog ponovo puni pacijenata | Foto: Dejan Briza

- Radimo! Otvorene su sve sale od srede u podne! Već 10 dana nismo imali nijedan novi slučaj infekcije. Poslednji kontrolni brisevi u salama su odlični i stigla nam je dozvola od Epidemiologije da možemo da operišemo. Svega i svačega imamo danas na programu. Sad hirurzi operišu sve slučajeve koji su bili na čekanju - priča naš domaćin dr Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra.

Ne ponovilo se!


Dr Milika Ašanin kaže da su tokom infekcije bili odgovorni, odmah sve prijavili i preduzeli neophodne mere sprečavanja njenog širenja.
- Zato smo i imali samo šestoro inficiranih. Da je bilo drugačije ko zna koliko bi ih bilo. Iz ovoga ćemo sigurno izvući pouke - navodi on.

A pacijenti? Izgleda da nisu svesni doskorašnjeg postojanja opasne klebsijele, koja je napravila opsadno stanje. Čim smo kročili u hol Urgentnog bilo je jasno da su gužve uobičajene kao i pre izbijanja bolničke infekcije. Sve se vratilo u normalu - nervozni pacijenti i osoblje koje nije baš rečito.


- O čemu pišete? Ma kakva infekcije. Šta? Klebsijela! Ma ne bojim se ja nje, već svoje temperature od preko 40 stepeni! Dolazim dva dana. Ne znaju da li imam kamen u bubregu ili nemam. Ja im kažem da sam ga izbacila, oni meni: „Šta ti znaš o bubregu?“ - ogorčena je devojka koju smo zatekli ispred vrata prijemne ambulante.

Domaćin:  Dr Milika Ašanin

Domaćin: Dr Milika Ašanin | Foto: Dejan Briza


Prvi čovek Urgentnog nastavlja:
- A vi znate kako je ovde! Otvoreni smo za sve. Na ulici pronađeni pacijenti stižu kod nas - priča on.
Ostali pacijenti kažu da ih uopšte ne zanima nikakva klebsijela, niti što ponovo rade sve sale:
- To su njihovi problemi! Hoćemo da ne čekamo satima. Da budu ljubazni. I neki njihov osmeh! Jer to je, ćero moja, pola leka - poručuje dekica stiskajući svoje dve štake.

Poslednji komentari
  • ljutko Vreme: 26.06.2015 09:22h

    Osmeh !? Deda idi u cirkus(tamo je sve smešno) !Doktorki koja ima manju platu od šalteruše u EPS-u ili pošti nije do smeha !Sestri sa bednom platom koja svašta doživi od pacijenata-još manje !!

  • vesko Vreme: 26.06.2015 11:13h

    Moja supruga je specijalista pedijatrije i ima start 54000 dinara. Da se smeje ne moze, pre bi plakala ali mora i jeste korektna prema pacijentima. Mladi beze, stari nisu vise za ovakvu masovnu upotrebu.

  • violeta Vreme: 26.06.2015 11:59h

    Pa neka idu one u šalteruše...ima druge dece koje čame čekajući godinama na posao lekara a ne žele da napuste ovu našu jadnu napaćenu Srbiju...valjda iz ljubavi i patriotizma...đavo će ga znati...možda će oni znati da se osmehuju i dekici pruže ruku ili jadnici umanje bubrežne kolike...

  • vesko Vreme: 26.06.2015 13:57h

    Violeta, reagujes kao neki koji su zapustili zdravstvo i ocekujes najbolju uslugu od lekara na kraju radnog veka kada dnevno moraju da pregledaju oko 50 pacijenata.Kod nas je svaka istina docekana na noz, normalno bi bilo da lekar u toku smene pregleda oko 25 pacijenata, tada bi bilo i osmeha i kvaliteta ali ne za platu od oko 60000,din.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP