Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VIVA, DUČE!

Maja kao Musolini!?

Autor: I. K. | 05.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 3

U nameri da što plastičnije dočara snagu njene Srpske napredne stranke, predsednica Skupštine Maja Gojković poslužila se poznatom metaforom o nesalomivosti snopa, koju je voleo da citira diktator Benito Musolini!

Maja Gojković i Benito Musolini

Maja Gojković i Benito Musolini

- Neverovatno je kako se u jednom danu nekoliko medija dohvati iste priče. To je strategija lomljenja jednog po jednog klasa. Znamo da takva strategija donosi rezultate, ali mi znamo i da snop niko ne može da slomi, a SNS je taj snop - izjavila je Maja Gojković, inače član Predsedništva SNS-a, usput objašnjavajući da su medijski napisi o nejedinstvu unutar njene partije zapravo strategija stvaranja razdora između predsednika države Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

Ova simbolika o snazi snopa danas prvo asocira fašizam, jer ju je poslednji put zloupotrebio Musolini, iskoristivši italijansku reč „fascio“, koja doslovno znači snop, za naziv svog pokreta, koji je sredinom 20. veka razarao Evropu.

- Iako svima prvo pada na pamet fašizam, istina je da je Musolini samo preuzeo ovu alegoriju koja potiče još iz starog Rima, a upotrebljavao ju je i Ljudevit Gaj kada se zalagao za ujedinjenje Južnih Slovena - objasnila nam je istoričarka Branka Prpa.
Poslednji komentari
  • Branik Vreme: 05.02.2015 09:16h

    Aman, kako sredinom 20. verka?! Nije bitno ko je prvi koristio, bitne su posledice koje su proisekle iy kog cina. Majo,Majo, osim programa stranaka, trebalo bi i poneku knjigu procitati!

  • VERA Vreme: 05.02.2015 09:41h

    kodnas Srba je snopi povezano zito pa prema tome mozda smo i mi fasisti bili celog zivota i zgovarajuci tu rec ada nismo znali ,,docekasmo da ivi nesto "nauciste" nas

  • DS22 Vreme: 05.02.2015 10:48h

    Ma kakav Musolini on je za nJU BIO MALA MACA!Ta menja Stranke ko HALJINE ,a misljenje 3PUTA u danu ,a izjavu menja 2x u NEDELJI . Ona Vucicu sluzi da "izjavljuje musolivstine u najogavnijem obliku"!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP