Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA

Majdanpek ostaje bez bolnice?!

Autor: I. Popović | 02.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Dečje odeljenje majdanpečke Opšte bolnice od danas će biti privremeno zatvoreno zbog manjka lekara, s obzirom na to da po Zakonu jedini pedijatar u bolnici - dr Maria Stefanović, mora da iskoristi prošlogodišnji odmor. Opštoj bolnici u Majdanpeku nedostaju lekari specijalisti pedijatrije, hirurgije i anesteziologije, zbog čega je praktično pred zatvaranjem!

Jedini pedijatar u  bolnici morao na  odmor, pa odeljenje  ne radi do daljeg...

Jedini pedijatar u bolnici morao na odmor, pa odeljenje ne radi do daljeg... | Foto: Ivan Popović

Danas se zatvara dečje odeljenje, a zbog nedostatka pedijatara, hirurga i anesteziologa preti zatvaranje cele ustanove

- Već nekoliko meseci šaljemo molbe za produžavanje ugovora lekarima koji su ovde radili do decembra prošle godine, ali odgovore ne dobijamo. Prinuđeni smo da zatvorimo Dečje odeljenje, jer doktorka mora da iskoristi prošlogodišnji odmor, a pošto nema ko da radi, nemamo drugog izbora – kaže dr Zoran Milošević, direktor Opšte bolnice.


Problem u ovoj zdravstvenoj ustanovi je većih razmera, pošto trenutno radi 14 od 20 lekara specijalista, što je nedovoljno za normalnu organizaciju rada, pa dešava se da je jedan lekar dežuran za sva odeljenja bolnice!?

Kolaps zbog  nedostatka  stručnjaka:  Opšta bolnica  u Majdanpeku

Kolaps zbog nedostatka stručnjaka: Opšta bolnica u Majdanpeku | Foto: Ivan popović

Majdanpečani će morati da putuju i do 100 kilometara
do prve bolnice

- Kada sam vodila dete kod lekara na dečijem odeljenju je dežurao hirurg, tačnije on je bio dežuran za celu bolnicu, ali je bar nekoga bilo, šta ćemo sad kad nema više tog odeljenja, hoće li neko da se zapita - kaže Nevenka Nikolić. Ukoliko niko ne odgovori na zahteve bolnice, Majdanpečani će biti prinuđeni da na preglede putuju i do 100 kilometara do prve bolnice.

Radimo onako kako možemo, nemamo mnogo izbora, najkitičnije su nam one specijalnosti koje ordiniraju i u operacionoj sali. Očigledno da niko nema sluha za naše problem - dodaje direktor dr Milošević.

Iako je Komisija za zaposlenje Ministarstva zdravlja odobrila zaposlenje jednog lekara, specijaliste hirurgije, filijala RFZO u Boru poništila je tu odluku.

- Obraćali smo se svima, jer nam hitno trebaju lekari specijalisti, ne tražimo novo zaposlenje, već produžavanje ugovora već ugovorenim lekarima. Druga opcija je da se lekari iz zdravstvenih ustanova u okrugu, u kojima ima višak radnika, upute u našu bolnicu - smatra dr Milošević, dodajući da je od borske filijale RFZO dobio odgovr da u Ministarstvu zdravlja još uvek nije donet kadrovski plan za ovu godinu. Od Ministarstva zdravlja nismo dobili odgovor na pitanje kako je Filijala RZFO Bor mogla da poništi njihovu odluku o zaposlenju radnika.

Dr Zoran Milošević

Dr Zoran Milošević | Foto: Ivan Popović

Različiti odgovori RFZO
U odluci RFZO Bor o poništenju odluke Komisije za zaposlenje Ministarstva zdravlja stoji da se zaposlenje ne može izvršiti do izmene kadrovskog plana, međutim, u odgovoru RFZO koje je nama dostavljeno piše sasvim suprotno.


- Kadrovski plan za svaku budžetsku godinu donosi ministar, najkasnije do 31. decembra tekuće kalendarske godine za narednu budžetsku godinu. Ako se iz razloga utvrđenih zakonom ili zbog drugih opravdanih razloga ne donese kadrovski plan u roku, do donošenja republičkog kadrovskog plana, primenjuje se postojeći kadrovski plan - stoji u saopštenju koje je dostavila Aleksandra Gazivoda, savetnik direktora Republičkog fonda za informisanje javnosti.

Poslednji komentari
  • ekonomista Vreme: 02.06.2014 09:55h

    birali ste, platite cenu izbora.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP