Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZVORNIK:

Majka ubice preti vehabijama!

Autor: Klix.ba / BN | 28.04.2015 - 14:00:00h | Komentara: 5

U selu Kučić Kula nadomak Zvornika danas je tiho. U rodnoj kući Nerdina Ibrića koji je poginuo u sinoćnjem napadu na Zvorničku policiju ostali su samo rođaci, a nakon što je Nerdinova majka Halima u ranim jutarnjim satima uz pratnju velikog broja policijskih službenika odvezena u policijsku stanicu u Zvorniku.

Napadač Nerdin Ibrić

Napadač Nerdin Ibrić

Komšije iz ovog kraja izašle su pred svoje kuće i u tišini odmahuju glavama.
"Nije ovo dobro, žao nam je što se ovo dogodilo", kažu u šoku i neverici.
Ne znaju šta da kažu o Nerdinu kojeg su dobro poznavali. Nije bio problematičan, bio je veoma povučen, nije izlazio niti je imao devojku. Znao je da pomaže komšijama u cepanju drva. Završio je, pričaju susedi, Medicinsku školu u Zvorniku, ali nije imao zaposlenje.
U poslednje vreme počeo je čudno da se ponaša ali i dalje nije nikome pravio probleme. Verovali su da je sve posledica traume koju sa sobom nosi od prethodnog rata.
Naime, pred sam početak ratnih događanja Nerdina je zaboleo stomak i odveden je u zvorničku bolnicu. Baš te večeri počelo je odvođenje pripadnika bošnjačke nacionalnosti iz ovog kraja. Tako je odveden i Nerdinov otac, a odvojen je i od majke. Tada je imao godinu dana, a pripadnici VRS-e sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije njegovog oca Sjefu su sa još 750 Bošnjaka odveli na Bijeli Potok gde su svi pobijeni. Majka je prognana.
"Dve godine nije bio sa majkom. Na kraju je nekako uspela da ga povrati. Međutim, imala je problema sa njim. Nije mogao da stoji na nogama pa ga je učila da hoda", priča jedna od meštanki Kučić Kule za bosanski portal Klix.ba.
Izrastao je u veoma finog mladića ali je u poslednjih nekoliko meseci počeo da se menja. Znala je to i njegova majka Halima ali i drugi meštani. Nerdin je čak i svoje rođake pozivao da mu se pridruže na predavanjima na koja je išao petkom u mesto Dubice kod Kalesije.

"Nerdin je završio Medicinsku školu, imao je mnogo prijatelja među kojima je bilo i Srba. No, u poslednje vreme je odlazio u Dubnicu kod Kalesije, tamo je klanjao jer je tvrdio da lokalne efendije to ne čine ispravno. Družio se s nekim ljudima iz Šetice koji su bili ovde. Govorila sam mu da ne ide s njima. Slabo je jeo u poslednje vreme. Videla sam da nešto razmišlja i da je ćutljiv", kazala je majka napadača Halima Ibrić.

Zvornik

Mesto  zločina | Foto: Screenshot "You tube"

Za N1 je ispričala i to da je pre napada na policiju palio CD-ove iza kuće, a onda ju je zvao da zajedno jedu.

"Jeli smo i onda je otišao. Nisam ništa mogla uraditi, zaveli su ga. Govorila sam mu da će zbog Dubnice otići u smrt i, eto, ostadoh sama", kroz suze priča Halima.

"Bio je on dobar momak, zaveli su ga. Bog zna šta su mu pričali, koristili su njegovu traumu da ga svrstaju u svoje redove. I mene je pozivao da idem, a i majku svoju. Znali smo u kojoj je organizaciji, ali niko ga nije mogao odvratiti. Ja sam pokušavao, mi smo rod, živimo blizu. Niko ništa nije mogao, bio je ubeđen tako. I nije to samo sada, to je odavno krenulo, on je sada imao 24 godine, da su ga pre godinu dana krenuli ubeđivati, ne bi mogli tako uraditi", istakao je Nerdinov rođak Rifet Ramić. Kaže, nakon što je čuo šta se dogodilo nije mogao da spava cele noći.
"Kao bomba sam, hoću da puknem od jada. I majka njegova nije dobro, plakala je i proklinjala, govorila da će kuće zapaliti onima što su ga odvratili", priča Rifet.
Razgovarao je sa njim i to u nekoliko navrata kako bi ga odvratio od priklanjanja vehabijskom pokretu, ali nije slušao, samo bi se osmehivao.
"Živeo je sa majkom i ima brata u Švajcarskoj, ali ne govori sa njim, zbog toga. Nije se družio ni sa kim, samo je išao tamo. Dolazio je kod mene, popričamo, ubeđivao sam ga. Govorio sam, misli svojom glavom, nemoj da te ubeđuju, ali sve je bilo džaba. Molio sam ga tamo da ne ide, da nema ništa dobro u tome i majka ga je molila ali nije slušao", dodaje Rifet.

"I evo sada pričam bratu. Ja mislim da je njemu to bila naredba. Nije uspeo nikoga da učlani i dobio je zadatak...ideš da učiniš to i eto. U ovom selu nema nikog više da pripada takvim organizacijama, samo je on bio, jedini", naglašava rođak teroriste.

Safet Ramić, Rifetov brat i takođe rođak Ibrića kaže kako su u ovom selu fino živeli, gradili su život ali se boji da će se sada sve promeniti.
"Niko više ne razmišlja isto, pa ni ja, sve je sada drugačije. Osećam se veoma teško zbog svega što se dogodilo, svakom normalnom čoveku je teško. Pričali smo sa njim da ga odvratimo tamo. Govorili smo, ne idi tamo, potpisuješ sebi smrt, ali nikog nije slušao. Njegovoj majci je najgore. Nismo mogli ništa da naslutimo. Da smo znali pokušali bi da sprečimo. Bio je ćutljiv", kaže Safet.
Podsećamo, u jučerašnjem napadu na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin je ušao sa puškom i na samom ulazu nasumice pucao i ubio policajca Dragana Đurića i ranio još dvojicu policijskih službenika. U razmeni vatre i Nerdin je ubijen.
Poslednji komentari
  • Aleksandar Vreme: 28.04.2015 15:03h

    Znali ste gde ide i sta se sprema (pre ili kasnije) i niste se setili da ga prijavite policiji da odlezi u zatvoru i spasite zivote i njegov i ostalih neduznih?

  • Predrag Vreme: 28.04.2015 16:07h

    Naravno da mi je žao nastradalih policajaca, ali zlo pokreće zlo i kada se zavrti krug teško se zaustavlja. Moraće ovde proći stotine godina da ovaj narod počne normalno da živi. Strašno je i to što su naši uradili njegovom ocu sa još 750 običnih ljudi za vrijeme rata...

  • walter Vreme: 28.04.2015 19:43h

    Aleksandre ne lupaj,kao da je zena znala sta ce da uradi.Predraze bravo za komentar! Sad da su pametni motke u ruke i udri po VEHABIJAMA da ih proteraju oni nikom nece doneti dobro pogotovo muslimanima zaludjuju ljude pune im glave unistavaju zemlju sve najgore strasno zalosno....

  • ana Vreme: 28.04.2015 20:41h

    velika nesreća jadna mati.Luda mlada glava i velika rana i zli ljudi. Ko se oruzja lati.... Jako mi ih je svih zao.

  • tanja Vreme: 28.04.2015 20:45h

    E znate sta ljudi... Razumem ja i njegovu majku, jer majka je majka, tesko joj je zbog svog deteta. Ali ne razumem kakvu on to traumu nosi iz rata kad ga se i ne seca jer je imao godinu dana.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP