Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKANDALOZNA ODLUKA GRADSKE UPRAVE NOVOG SADA

Majku sa dvoje dece usred zime izbacuju na ulicu

Autor: Nikola N. Travica | 16.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 18

Kurina Vesna (36), sa svoje dvoje maloletne dece, biće usred zime izbačena iz stana! I to na osnovu rešenja Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove Novog Sada, a da pritom, Grad za tročlanu porodicu nije obezbedio rezervni smeštaj, u kom bi majka sa decom bar provela zimu.

Vesna Kurina (36) sa ćerkama

Vesna Kurina (36) sa ćerkama

Problemi ove Novosađanke počeli su pre godinu dana kada je gradska uprava odlučila da je iseli iz spornog stana u gradskoj svojini, koji je dodeljen drugom stanaru. Iako je uložila novac za renoviranje istog, kako bi ga osposobila za život, Kurina će se 21. januara naći na ulici...


- Dvorila sam prethodnog stanara koji je živeo u ovom stanu. Sve do njegove smrti sam vodila računa o njemu, nakon čega sam stan osposobila za relativno normalan život. Uvela sam vodu, sredila kupatilo, pregledala instalacije... Dve godine me niko nije dirao, nakon čega je počela borba za ostanak u stanu - počinje za „Alo!“ svoju priču Vesna Kurina, držeći prepunu fasciklu dokumentacije.

Ona kaže da je nailazila samo na zatvorena vrata institucija kojima se obratila, a da niko nije uzeo u obzir što ima dvoje dece, dvogodišnju Milicu i Zoricu (16), koja će zbog navedene odluke ostati bez krova nad glavom.

- Nije mi omogućeno ni da učestvujem u postupku donošenja ovakve odluke. Kažu da bih morala da budem bogalj ili sakata, kako bih ostala u stanu i dobila nekakvo stanarsko pravo. Nije dovoljno što nas tri živimo od socijalne pomoći, koja iznosi čitavih 9.000 dinara mesečno. Išla sam i u centar za socijalni rad, gde sam tražila da mi se obezbedi bilo kakav posao, kako bismo mogle da živimo, ali ni od toga nije bilo nikakve koristi. Mene izbacuju iz stana da bi u njega uselili ženu koja je zaposlena i ima problematičnog sina. Čak su svi stanari iz dvorišta potpisali žalbu za preispitivanje zakonitosti za dodelu stana, u kojoj je navedeno da sa ženom i njenim sinom, koje će da usele u moj stan, svi već imaju problem - kaže naša sagovornica.

Iako ima veoma skromna primanja od socijalne pomoći, Vesna od tog novca školuje ćerku, koja pohađa drugi razred srednje Poljoprivredne škole u Futogu. Ona kaže da je leti nešto drugačija situacija, jer može da zaradi još malo novca, radeći na njivi.

- Nikoga ne interesuje kako živimo. Od moje socijale moram svakog meseca da platim 2.337 dinara kartu za prevoz, kako bi mi dete uopšte došlo do škole u Futogu. Pitam se da li zbog čitave situacije treba da prestanem da školujem sopstveno dete, koje je odličan đak i tako da stvorim još jednog propaliteta koji će završiti na ulici - kaže Kurina, i dodaje da se, pored svega, još uvek nada pravdi, koja je spora, ali dostižna.

Na pitanja o ovom slučaju, od Gradske uprave „Alo!“ nije dobio odgovor, ni posle više dana, ali ćemo nastaviti da ih pitamo dok ne odgovore!

Izbacivanje protiv svih propisa


Evropski sud za ljudska prava zauzeo je jasan stav da evikcija iz objekta, u slučaju kada organ javne vlasti nije obezbedio adekvatan alternativni smeštaj, predstavlja kršenje prava na poštovanje privatnog i porodičnog života iz člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ovu konvenciju potpisala je i naša zemlja. Zbog svega navedenog, može se postaviti pitanje: da li se ovakvim postupanjem nadležnog organa obraća pažnja na zaštitu osnovnih prava pojedinca i njegove potrebe, a u ovom slučaju dece, koja će usred zime i vremenskih neprilika završiti na ulici!?

Poslednji komentari
  • Dragana Vreme: 16.01.2015 08:38h

    Koga još u ovoj državi interesuju deca. O deci se priča, samo kada se neki dobar marketing želi postići i ništa više. Cela država je sramotna, a ne samo ova odluka!

  • Novosadjanin Vreme: 16.01.2015 12:26h

    Ne moze da bude za sve. Svi znamo kako se takvi stanovi dele. Koga interesuju jos deca??? Gde nam je sada gradonacelnik? Po nekada me je sramota gde zivim.

  • fkomsy Vreme: 16.01.2015 12:57h

    sta je ovde novo...tipicno za srbiju,nikog ne interesuju ovakvi slucajevi,vazno je da su zasticeni lopovi i kriminalci i da se bogati konstantno bogate a siromasni umiru na ulicama...kada nas je bombardovalo 1999 trebalo nas je sravniti sa crnom zemljom i sve u......da ide a ne da ovaj jadni narod ubijaju ovako...

  • Vesko Vreme: 16.01.2015 13:31h

    Pi na cega je Novi Sad poceo da lici... J_b_m vam m_t_r naprednjacku

  • DS22 Vreme: 16.01.2015 13:57h

    Alo SUDIJa imas li ti decu 'DA IMNAS SKOLUJU SE U BELOM SVETU ! Alo GRADONACELNICE ,a imas li ti decu iuli bolje da te pitam jel su ovo gradjani Novog Sada ili BANGLADESA ,imaju li PRAVA NA TVOJU POMOC .Bice da nemaju nisu uzeli CLANSKU KARTU SNS-a!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP