Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GUVERNERKA NBS NE BARATA DOBRO LIČNIM FINANSIJAMA

Mala joj i plata od pola miliona!

Autor: M. Keranović | 14.02.2015 - 19:48:00h | Komentara: 26

Ukoliko neko kojim slučajem pomisli da je nemoguće da onaj ko mesečno prima skoro 11 prosečnih srpskih plata, u svom vlasništvu nema apsolutno ništa, tu je imovinska karta guvernerke Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanke Cice Tabaković da ga iste sekunde razuveri.

Tabakovićeva ne samo što nema nijedan kvadrat u svom vlasništvu nego ona  čak ne uspeva da uštedi  ni jedan jedini dinar

Tabakovićeva ne samo što nema nijedan kvadrat u svom vlasništvu nego ona čak ne uspeva da uštedi ni jedan jedini dinar | Foto: Oliver Bunić

Tabakovićeva ne samo što nema nijedan kvadrat u svom vlasništvu nego ona čak ne uspeva od mesečne plate od pola miliona dinara da uštedi ni jedan jedini dinar, pa se stiče utisak da najbolje ne rukovodi finansijama, bar ne ličnim.


Skromni i saradnici

Poput guvernerke NBS-a, ni njeni najbliži saradnici, koji takođe imaju vrtoglave mesečne zarade, ne mogu da se pohvale da su dobrostojeći. To se takođe zaključuje na osnovu imovinskih izveštaja viceguvernera i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama. Tako, viceguvernerka Diana Dragutinović, inače, bivša ministarka finansija u vladi Mirka Cvetkovića, a čija su mesečna primanja u NBS-u odmah iza Jorgovankinih i iznose 516.127 dinara, sve što ima je stan od 80 kvadrata, koji je stekla otkupom. Ni ona, kao ni Tabakovićeva, nema ušteđevinu. Bez ušteđevine je i viceguvernerka Ana Gligorijević, čija je plata 429.369 dinara, a u njenoj imovinskoj karti navode se dva stana - dvosoban od 54 kvadrata i garsonjera od 29 kvadrata, koje je stekla kupovinom.

U izveštaju imovine guvernerke, koji je javno dostupan na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, jedino što se navodi je njena plata od 535.323 dinara. Drugim rečima, ona nema nikakav stan, kuću, ni automobil u svom vlasništvu, ali ni njive, voćnjake ili pašnjake. Nema apsolutno ništa!

Inače, reč je o izveštaju od 31. januara prošle godine, a kako nije imala promene u imovini i prihodima, o čemu je ove godine obavestila Agenciju, taj izveštaj je aktuelan.


Međutim, Tabakovićeva nije oduvek bez stana i automobila u svom vlasništvu. U izveštaju imovine od 18. januara 2010. navodio se četvorosoban stan od 144,74 kvadrata, čiji je bila suvlasnik, dok je kao osnov sticanja pisalo: „Otkup dve trećine (2/3) stana.“ Ali taj stan ne navodi se u izveštaju od septembra 2012. godine.
U oba ova izveštaja imovine, i iz 2010. i 2012, navodila se i „opel astra“, ali nje već nema u imovinskoj karti od januara prošle godine. To može da znači ili da je prodala to što je imala ili da se to sada vodi na članove njene porodice, odnosno na decu.
Međutim, to što se u imovinskoj karti ne navodi ništa, nije preveliko iznenađenje, ako znamo da je u Srbiji praksa da se sve vredno prepisuje na decu, tetke, strine, babe i dede. Ali jeste i iznenađujuće i zabrinjavajuće to da baš ona, koja važi za ekonomskog stručnjaka, i pored vrtoglavih mesečnih prihoda, ne uspeva da uštedi ni jedan jedini dinar, jer se na sajtu Agencije ne navodi da ima ušteđevinu. Ukoliko bi njene prihode podelili sa 30 dana, ispada da Tabakovićeva dnevno troši skoro 18.000 dinara. Međutim, nadamo se da se naša guvernerka, kojoj su poverene devizne rezerve Srbije od 10,05 milijardi evra, rasipnički ne ponaša sa državnim novcem, kao sa svojim ličnim.

Diana Dragutinović  i Veselin Pješčič

Diana Dragutinović i Veselin Pješčič | Foto: Oliver Bunić

Skočile im zarade za 60.000


Za razliku od svojih koleginica, viceguverner Veselin Pješčić i Đorđe Jevtić, direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, štede. Međutim, kolika je kome ušteđevina, ne navodi se na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Ova dvojica mogu da se pohvale i većom platom za oko 60.000. Tako Pješčić sada ima 468.539 dinara, dok je prošle godine, prema izveštaju Agencije, primao 405.601 dinar, što znači da su mu mesečni prihodi skočili za tačno 62.938 dinara. On ima stan od 50 kvadrata, koji je stekao deobom, i plac od oko 365 kvadrata, koji je kupio. Đorđu Jevtiću, direktoru Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, prihodi su, u odnosu na prošlu godinu, skočili za 64.504 dinara, pa sada mesečno inkasira 481.513 dinara. Jedino što ima u vlasništvu je stan od 65,47 kvadrata.

Poslednji komentari
  • Mile Vreme: 14.02.2015 07:22h

    Kad nema "istrazivackog novinarstva", kukamo na mrak u medijima, a kad ima, e onda gradjani Srbije pognu glave i cute. Srbistan, nije vlast kriva sto je vlast, nego narod koji je postavio tu vlast.

  • vitez Vreme: 14.02.2015 20:19h

    Znači kada odu sa vlasti bće soc. slučajevi. Pozdrav, vidimo se na kazanu, ja sam zbog njih već tamo.

  • Kiklop2 Vreme: 14.02.2015 20:26h

    Napredno nema sta!Za to smo se i borili da dodjemo na vlast i juce i danas i sutra!

  • Milovan P Vreme: 14.02.2015 20:52h

    Cime li su zasluzili ovolike plate da mi je znati,svaki dan nam je sve gore,a oni se bahate i platama i ponasanjem.Ali kakvo nam je raznorazno rukovodstvo takva nam je i drzava.Jadan je samo ovaj napaceni narod

  • pdj Vreme: 14.02.2015 21:16h

    kako je bre nije sramota,stidi se buzdovanka

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP