Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRETE NAM TROPSKE BOLESTI ZBOG GLOBALNOG ZAGREVANJA

Malarija stiže u Srbiju!

Autor: Radmila Briza | 29.05.2015 - 20:00:00h | Komentara: 2

Srbiji prete tropske bolesti malarija, denga, lajšmanioza, lajmska bolest, šistozomijaza i žuta groznica, koje daju tešku kliničku sliku ili imaju smrtni ishod! Kako su upozorili britanski naučnici, naša zemlja je zajedno sa evropskim susedima na udaru zbog globalnog zagrevanja.

Već nas je zadesila  groznica Zapadnog Nila

Već nas je zadesila groznica Zapadnog Nila | Foto: Konstantin Kamenov

Te bolesti se sa životinje, najčešće preko komaraca, prenose na čoveka. Na taj način nam je već stigla i groznica Zapadnog Nila. Prema prognozama britanskih stručnjaka, u opasnosti je 2,5 milijardi ljudi, jer povećanje temperature vazduha ubrzava prodor tih zaraza iz Afrike u Englesku, ali i u druge evropske zemlje u kojima vlada umerena klima, što je slučaj i sa Srbijom.

Britanci: Ugrožena istočna Evropa


- Porast temperature u evropskom regionu značajno će uticati na širenje denga groznice, virusa Zapadnog Nila i groznice čikungunje, bolesti koje su inače karakteristične za tropske i suptropske oblasti. One su u porastu širom Evrope. Tome u prilog govori i neočekivana pojava malarije u oblastima u kojima je bila eliminisana, kao što je Grčka, ili pojava virusa Zapadnog Nila u istočnoj Evropi, kao i nekoliko slučajeva čikungunje u Italiji i Francuskoj - upozoravaju dr Džoljon Medlok i profesor Stiv Lič iz sektora za hitno reagovanje u institutu za javno zdravlje Engleske.

Na ovu pošast je još pre pet godina upozorio dr Milanko Šekler iz Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, inače tvorac projekta „Uticaj klimatskih promena na pojavljivanje zaraznih bolesti kod domaćih životinja i njihov značaj za javno zdravlje i ekonomiju zemlje“.

- Postoji procena da se sa svakim povećanjem temperature vazduha od 0,1 stepen Celzijusovih širi stanište komaraca i do 150 kilometara u pravcu severne geografske širine. Komarcima je tako sa juga otvoren put za širenje prema unutrašnjim delovima Balkana i Srbiji - kaže dr Šekler za „Alo!“ i dodaje da klimatske promene najveći uticaj imaju na zaraze čiji je uzročnik izvesno vreme, pre nego što dospeo u čoveka ili životinju, proveo u vektoru (prenosniku).

- To su najčešće komarci, krpelji, neke vrste mekušaca (gliste) i razni drugi insekti „krvopije“. Oni nemaju mehanizme za održavanje telesne toplote i direktno zavise od spoljašnje temperature.
Zato su temperatura i vlaga ključni za razvoj njihovih jaja i larvi u odrasle oblike - kaže on i objašnjava da je prošla godina bila vlažna i relativno hladna, te je pogodovala umnožavanju komaraca, a loša za množenje virusa u njima jer oni u komarcu mogu da se razmnožavaju tek kada je temperatura vazduha kontinuirano viša od 32 stepena tokom dužeg dela dana.

Čuvajte se krvopija koje  mogu preneti zarazu

Čuvajte se krvopija koje mogu preneti zarazu | Foto: Profimedia

Bolesti koje nam stižu:


- Denga groznicu izaziva denga virus, a komarac ga prenosi. Bolest izaziva toliko snažne bolove da pacijenti imaju osećaj da im neko lomi kosti. Neki od simptoma su groznica, glavobolja, kožni osip koji liči na male boginje i bol u mišićima i zglobovima.


- Lajšmanijozu izaziva protozoa iz roda Lajšmanija, koji napada ćelije imunog sistema. Ukoliko se ne leči, pacijent može da umre.


- Šistozomijaza je bolest koju izaziva vrsta metilja. Oni prvo inficiraju vodene puževe, koji otpuštaju larve u vodu, gde se one u roku od 48 sati ili zakače za kožu čoveka ili uginu. Bolesnici imaju povišenu temperaturu, groznicu, glavobolju, osećaju malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima, imaju uvećanu jetru i slezinu, kašalj, krvavu stolicu...


- Žutu groznicu izaziva virus žute groznice, a prenosi ga komarac, koji ne može da se hrani i razvija na temperaturi nižoj od 23 stepena. Bolest se javlja naglo - visoka temperatura, a potom žutica, po kojoj je ta groznica dobila ime.

Poslednji komentari
  • Др. Vreme: 29.05.2015 22:50h

    Као и сваке године, иста прича само са мало већим последицама.

  • Pametan Vreme: 30.05.2015 22:03h

    Pakao je već u Srbiji i to preko 20 godina.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP