Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JAD I BEDA

Mali Čeda dve godine živi od hrane iz smeća!

Autor: Kurir | 09.02.2014 - 15:44:00h | Komentara: 3

Jovanka i Stefan Nikolić sa bolesnim sinom stanuju u vlažnoj udžerici bez grejanja, a jedu otpatke. Dečaku zdravlje sve lošije, a nema ni zdravstvenu knjižicu

Čeda iz Novog Sada

Dvogodišnji Čeda živi u delu napuštene zgrade u samom centru Novog Sada, u Šafarikovoj 20, sa mamom Jovankom Nukić (33) i tatom Stefanom Nikolićem (41) u uslovima nepodnošljivim i za životinju. Doskoro nisu imali ni struje, ali zahvaljujući dobijenom agregatu sada barem imaju upaljenu sijalicu. I dalje nemaju vode, a greju se na starom „smederevcu“, u trošnoj kući, punoj vlage, đubreta... Dečak je mesecima bolestan. Dobija visoku temperaturu, a otac i majka mu tek uz pomoć komšija kupe lekove.

Čeda iz Novo Sada / Foto: Sigurna pozicija

Užasni uslovi za život... Jovanka, Stefan i Čeda sa Dejanom Nestorovićem / Foto: Sigurna pozicija

Apel za pomoć

Direktor NVO „Sigurna pozicija“ Dejan Nestorović živi odmah do te trošne kućice i redovno ih posećuje i pomaže koliko može. Kad god treba, Čedu odvede lekaru i tu je da im obezbedi prevoz.
- Dečak je odrastao na kanti jer se njegovi mama i tata bave kantarenjem. Dve godine on tako živi. Mama i tata prvo probaju jelo koje nađu u kanti, pa nakon testiranja daju Čedi da jede - priča Dejan i apeluje na ljude da im pomognu.
Tročlana porodica živi u dve trošne sobe udžerice, a greju se kada nakupe drva. A i kada nalože, plaše se zbog trošnosti sobe da ne dođe do požara. Majci i ocu su istekle lične karte, zbog čega ne mogu da ostvare socijalnu pomoć i dečji dodatak.
Čedina majka Jovanka kaže da je iz razgovora sa socijalnim radnicima razumela da oni neće da im oduzmu dete, a ona i pored teških uslova, gleda da Čeda ne oskudeva.

Prete rušenjem

Međutim, trošnim sobicama u kojima se nalaze preti rušenje.
- Investitor koji gradi zgrade ovde nedavno je bio kod nas da kaže da do 1. marta treba da napustimo ove prostorije. On treba da zida zgradu tu gde smo mi sada. Gde ćemo tada, ne znam - jada se otac Stefan.

I pored teškog života, ne skida osmeh s lica... Čeda Nikolić I pored teškog života, ne skida osmeh s lica... Čeda Nikolić
  • Čeda iz Novo Sada / Foto: Sigurna pozicija | Foto:
  • Čeda iz Novo Sada / Foto: Sigurna pozicija | Foto:
  • Čeda iz Novo Sada / Foto: Sigurna pozicija | Foto:

ČEDIN TATA: PREKLINJEM ZA POSAO!
Stefan Nikolić, Čedin tata, zarađuje skupljajući i prodavajući stare stvari na pijaci. Kaže da nekako zaradi za malo hrane, ali ni za šta više.


- Niko neće da me zaposli. Rado bih radio pošten posao da mogu da izdržavam svoju porodicu. Preklinjem ljude da me zaposle - jada se Stefan.


Inače, u napuštenu kuću uselili su se prošlog januara jer nisu mogli da izdrže život na trošnom salašu bez vode i grejanja u Kovilju.


MAMA JOVANKA: NE DAM SINA U DOM
Stevan i ja smo zajedno već jedanaest godina. Sina nikada ne bih dala u dom jer je on razlog zbog kojeg živim. Da nisam želela dete, ne bih ga rodila - kaže Jovanka.

Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 09.02.2014 18:03h

    zalosno je to u 21 veku,nisam u mogucnosti ja bih im pomogao.nema komentara a da je o starletama rec bilo bi dosta hvale

  • nedjo Vreme: 10.02.2014 00:17h

    a vi pisete o starletama....

  • Dejan Vreme: 10.02.2014 17:05h

    Pa nisu jadni ljudi stigli ništa da ukradu , privatizuju , utaje porez. Zakasnili su. Po novom zakonu sada je to krivično delo i ne daje ti se šansa da mazneš nešto. E to je privatizacija i ulazak u kapitalizam. Ko je šta drpio , drpio je i kraj.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP