Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZGRADNJA ŽIČARE U BEOGRADU POČINJE 2016.?

Mali: Hoću da turisti uživaju u pogledu sa visine

Autor: Tanjug | 22.05.2015 - 13:11:00h | Komentara: 3

U naredna tri meseca biće završena studija izvodljivosti za realizaciju izgradnje kabinske žičare - gondole u Beogradu, koja bi mogla da počne 2016. godine, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Siniša Mali

Siniša Mali | Foto: N. Đorđević

- Želimo da Beograd ponudi novu atrakciju kako bi turisti mogli da uživaju u pogledu sa visine, rekao je Mali nakon što je sa v.d. direktorom JP "Skijališta
Srbije" Dejanom Ljevnaićem u Skupštini grada potpisao Protokol o saradnji na pripremi realizacije tog projekta.

Pored razvoja turizma, naveo je Mali, žičara od Novog Beograda preko Ade Ciganlije i Makiša do Košutnjaka, poboljšala bi i javni prevoz i skratila verme potrebno da se stigne od Novog Beograda do Koštunjaka.

Gradonačelnik kaže da će radna grupa u naredna tri meseca raditi na studiji izvodljivosti i planskoj dokumentaciji trase neophodne za realizaciju projekta, kada će se izaći i sa procenom troškova izgradnje i sa tim da li je projekat moguće izvesti.

Dodao je da je reč o projektu iz 2003. godine "koji želimo da obnovimo i vidimo ima li smisla raditi ga".

Prema njegovim rečima, planirane su dve faze izgradnje žičare, tako da će prva faza biti od Novog Beograda, pored šoping centra Delta siti, gde bi bila prva stanica, preko Ade Ciganlije do Makiša, a potom od makiške strane do Košutnjaka.

Siniša Mali kaže da najveći svetski gradovi među kojima su London, Singapur, Rio de Žaneiro i drugi, umaju takve gondole koje su se pokazale ne samo kao efikasno prevozno sredstvo nego i velika turistička atrakcija.

V.d. direktora JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić rekao je da je za to preduzeće velika čast da učestvuje u jednom takvom projektu kao velikoj turističkoj atrakciji koja će biti ekološki prihvatljiva i rasteretiće saobraćaj u Beogradu.

Planirano je da kapacitet žičare, naveo je Ljevnaić, bude 3.000 putnika na sat, a biće prilagođena i za bicikliste.

Navodeći da se nada da će projekat biti brzo realizovan, Ljevnaić je rekao da takve žičare postoje u gradovima regiona, navodeći Skoplje i Dubrovnik, gde su se pokazale kao pravi hit.

Ljevnaić kaže da JP "Skijališta Srbije" ima iskustvo u tim poslovima, navodeći žičaru na Staroj planini za koju je rekao da radi odlučno i da je prevezla nekoliko hiljada skijaša.
Poslednji komentari
  • Petar Vreme: 22.05.2015 14:34h

    Ajde Mali, ućuti. Kakve žičare i bakrači. Da li znaš kako živi običan svet ? Da li znaš koji je danas najveći problem građana Srbije ? Ostavi nas molim te Beograda, mi živimo u Srbiji.

  • Miodrag iz Peci Vreme: 22.05.2015 20:05h

    Koliko se secam taj projekat sa Zicarom je vezan za one brodove koji bi prevozili putnike duz Save i Dunava a gondolama se prevozili od Makisa do Banovog Brda, SavaMalom do platoa kod Hotel Moskve,Usca do Kalemegdana, Ade Huje do. Karaburme... Na[ravljeno je nekoliko Katamarana i taj projekat je propao.

  • tolbuhin Vreme: 22.05.2015 21:35h

    baš lepo, samo kad bi mogli da tu žičaru podignete malo više da dragi nam gosti vide i ostatak srbije, a ne samo bgd.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP