Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEOGRAD NA VODI

Mali: Nikome ne poklanjamo zemljište

Autor: Tanjug | 19.03.2015 - 11:42:00h | Komentara: 0

"Beograd na vodi" dovešće do napretka u ekonomiji, privredi i zapošljavanju, smatra gradonačelnik Siniša Mali, koji negira da je reč o netransparentnom procesu, te da će zemljište biti poklonjeno investitoru.

Od danas novi gradonačelnik Beograda:  Siniša Mali

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali | Foto: Dalibor Danilović

Mali je u intervjuu Tanjugu ocenio da se često iznose paušalne izjave o projektu, o kojem treba razmišljati "bez političkih predrasuda i objektivno", jer je izuzetno značajan za grad i za državu.


Očekuje da će nakon usvajanja lex specialisa za "Beograd na vodi", eksproprijacija biti završena relativno brzo, kako bi se odmah formirala građevinska parcela i počeo proces izdavanja građevinskih dozvola.


Taj zakon, dodao je, rešava pravno-imovinsku strukturu zemljišta i ne uređuje izgradnju i izdavanje građevinske dozvole, već omogućava da se reše problemi parcela na tom području.


Upitan šta će biti sa onima koji ne budu zadovoljni uslovima za preseljenje, Mali je rekao da je za svaku eksproprijaciju definisana procedura kojom Poreska uprava definiše tržišnu cenu, koja se onda isplaćuje građanima, a da oni imaju pravo da zatraže zaštitu na sudu.

Arapi ulažu između tri  i četiri milijarde evra

Maketa projekta | Foto: Oliver Bunić

 
"Ništa tu ne piše što je vanredno ili nije do sada viđeno u eksproprijacijama, koje je država radila na drugim projektima", rekao je Mali.


Kako je objasnio, trenutno 95 odsto zemljišta namenjenog "Beogradu na vodi" pripada Republici, dok je oko pet odsto u privatnom vlasništvu, a procesom eksproprijacije to zemljište trebalo bi da bude preneto na državu koja bi onda bila jedini vlasnik.


"To zemljište se unosi kao udeo u pravno lice koje se zove 'Beograd na vodi d.o.o', gde će država Srbija i dalje biti minimum 30 odsto vlasnik, a većinski vlasnik biće naravno oni koji ulože novac. Zemljište se tom pravnom licu ne daje u vlasništvo, nego u zakup na 99 godina", objasnio je Mali.


Podvlači da zemljište nikud ne ide, već se daje u zakup firmi u kojoj je država manjinski vlasnik, "što znači da se nikome ništa ne daje besplatno".


"Zakup zemljišta je osnova za dalja ulaganja i ta finansijska sredstva koja će investitor uložiti će biti uložena upravo u gradnju stambenih kula i ostalih sadržaja", objasnio je gradonačelnik.

Spoljašnost kule biće završena pre kraja 2016:  Alabar, Vučić i Mali pored makete „Beograda na vodi“

Alabar, Vučić i Mali pored makete „Beograda na vodi“ | Foto: Oliver Bunić


Komentarišući kritike da još nije potpisan ugovor sa investitorom, ponavlja da se to očekuje u sledećih nekoliko sedmica i da nijedna aktivnost u vezi sa projektom zbog toga ne trpi.


U tom kontekstu navodi da proces uklanjanja stotina nelegalnih objekata traje, što bi kako kaže, Grad i Republika svakako radili, jer je njihova obaveza da se taj prostor očisti.


Odbacuje i kritike da je "fingiran javni uvid" u projekat, ističući da je sva zakonska procedura ispoštovana, a ne slaže se ni sa tvrdnjama da komunalna infrastruktura Beograda ne može da "podrži" projekat.


"To su paušalne izjave. Da biste usvojili Plan posebne namene, morate da imate uređene saobraćajne, vodovodne, kanalizacione, gasovodne i druge studije po pitanju infrastrukture", rekao je gradonačelnik.


Na osnovu tih studija je, dodao je, napravljen plan izgradnje 1,8 miliona kvadrata na prostoru Savamale, zajedno sa saobraćajnicama, planiranim parking mestima, proširenjem Starog železničkog mosta...


Prvi objekat koji će biti gradjen na samoj lokaciji "Beograda na vodi" biće dve stambene kule sa oko 320 stanova i sadržajima potrebnim za komforan život stanara, poput fitnes sala i bazena. Maketa tih kula, koja je bila izložena na sajmu u Kanu, uskoro će biti izložena u zgradi Geozavoda.


Nakon dve kule, kako ističe, gradiće se i hotel sa pet zvezdica, a odmah potom, u roku od pet meseci, biće završen i projekat Kule Beograd.


Gradonačelnik podvlači da nije počela prodaja stanova i okviru dve kule, već registracija potencijalnih kupaca kako bi investitor "osetio tržište", a što je praksa koju ima u svim zemljama u kojima gradi objekte. Zato, kako je dodao, još nije poznato ni kolika će biti cena stanova.


"Glavni projekat je završen, ali uvek možete malo da ga promenite kad vidite kako tržište reaguje, da li se traži više jednosobnih, dvosobnih ili trosobnih stanova. Mislim da je to pravi put da osetite tržište i da mu izađete u susret", rekao je on.


Podsećajući da su dve rezidencijalne kule predstavljene na 26. Međunarodnom sajmu nekretnina (MIPIM) u Kanu, ističe da je interesovanje za projekat, najveći te vrste u ovom delu Evrope, bilo veliko i da svako ko je zainteresovan za ovaj deo kontinenta, želi da dođe i vidi šta se to novo planira u Beogradu.


Na sajmu u Kanu su, dodao je, 93 zemlje i grada prezentovali projekte, a među njima je bio i Beograd, jedini iz regiona, pored Crne Gore.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP