Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRUDNICU MARIJU KASTRATOVIĆ (26) OBOLELU OD RAKA PAZI SIN OGNJEN (6)

„Mama, kupićemo
krem bananicu drugi put!”

Autor: R. Ćoralić | 04.08.2013 - 12:03:00h | Komentara: 66

Trudnoća i saznanje da će uskoro postati majka, trebalo bi da budu jedan od najlepših trenutaka u životu svake žene. Međutim, to očigledno nije slučaj i sa Marijom Kastratović (26) iz Opova, kojoj su kola krenula nizbrdo kada je saznala da će je ponovo u drugom stanju. Otkrila je da boluje od karcinoma na grliću materice, ostala je bez posla, a otac deteta koje nosi je napustio zbog bolesti... Marija iz prvog braka ima šestogodišnjeg sina Ognjena sa kojim jedva preživljava sa 7.000 dinara mesečno koje prima na ime alimentacije. Sada je u sedmom mesecu trudnoće i devojčica koju nosi, na svet bi trebalo da dođe u oktobru.

Marija Kastratović

Svaki sekund su zajedno: Marija i Ognjen | Foto: Jelena Vučetić

 

„Ognjen je svestan da sam bolesna. Čim se nakašljem on je u panici, odmah trči meni, grli me i mazi”, kaže Marija,
koja sa sinom preživljava sa
7.000 dinara mesečno

„U trećem mesecu trudnoće su mi uradili biopsiju i rezultati su pokazali karcinom grlića materice. Plašeći se za svoj život, jer imam malo dete kome sam potrebna, htela sam da abortiram. Ali, lekari su rekli da ne smeju ništa da diraju, da moram da rodim i da operacija može da se uradi tek posle porođaja“, započinje svoju priču za „Alo!“ Marija.

Jeste li išli u međuvremenu kod lekara, kakvo je stanje sada?

- Pojavio se i otok na vratu, pa lekari sumnjaju da se bolest proširila i na limfne žlezde. Još 23. maja sam dobila uput za hematologa u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, ali na pregled nisam otišla. Krvna slika mi je loša i često mi pozli, pa ne mogu sama do Beograda, a samo za dve karte do tamo mi treba više od 1.000 dinara, a ja te pare nemam. Trebalo je da odem i u GAK „Narodni front“ na rebiopsiju, ali zbog ove besparice, sve je to na čekanju.

Marija Kastratović

Marija Kastratović sa Ognjenom pred vratim svog doma | Foto: Jelena Vučetić

Ko prati vaše zdravstveno stanje, imate li neku terapiju?

- Idem samo kod lekara opšte prakse i kod ginekologa u Opovo. Nemam terapiju za karcinom, ali sam sad dobila i bronhitis, pa idem svaki dan na inhalacije i pijem antibiotik. Pojavile su mi se i ranice po stomaku i leđima, a lekari kažu da je zbog suve kože i preporučuju mi neke kreme i tablete, ali je to za mene preskupo.

Račun za pomoć
Pomoć za Mariju Kastratović može se uplatiti na broj žiro računa 160-5100100302805-28 u Banci Inteza.

Marija živi u ulici Ive Lole Ribara 79 u Opovu.

Broj telefona:

+38165/5499739

Kako Vaš šestogodišnji sin reaguje na sve to, zna li da ste bolesti?

- Ognjen je svestan da sam bolesna i, iako ima samo šest godina, mnogo vodi računa o meni. Čim se nakašljem on je u panici, odmah trči meni, grli me, mazi i pita jel mi trebaju lekovi ili voda. On je baš razumno dete, zna u kakvoj smo situaciji i nema velike prohteve. Desi se da odemo u prodavnicu i da nemam para ni krem bananicu da mu kupim, ali on to razume i onda kaže: „Nema veze, kupićemo drugi dan“. Sada kaže čeka da sretne oca deteta koje nosim i da mu kaže: „Mi te ne volimo, jer ti ne voliš nas“.

Marija Kastratović

Nemoćna: Računi državi se gomilaju | Foto: Jelena Vučetić

Pomoć mi je potrebna,
samo dok se ne izlečim, pošto zbog bolesti i trudnoće sada nisam u stanju da radim

Jeste li se nekome obraćali za pomoć?

- Išla sam u opštinu, ali su me tamo uputili u Centar za socijalni rad u Opovu. A, tamo mi je direktorka Gordana Nikolić Nestorov saopštila da nemam pravo na socijalnu pomoć, jer bi u slučaju da to dobijem morali da mi uzmu alimentaciju. Rekla mi je i: „Znam da je nehumano, ali jedino što možemo da uradimo to je da bebu, kad se rodi, damo u hraniteljsku porodicu dok se ti ne snađeš”. Ni na jednokratnu pomoć nisam imala pravo.
Kako ste reagovali na to?
- Rekla sam hvala, ja ne mislim da tako treba. Pitam se kako imaju pare da daju hraniteljima, a ne mogu da pomognu majci deteta. Plašila sam se da stvarno ne dođe do toga da mi uzmu dete, zbog teških uslova. Struja nam je bila isključena zbog duga od 300.000 dinara, para za drva nemamo, strahovala sam šta ako stvarno tako dočekamo zimu. Kako bi beba živela u hladnoj kući. Na sreću uključili su nam struju i obećali da će nam dug smanjiti za 40 odsto, ako ostatak uplatimo u kešu. To bi trebalo da vidimo sredinom meseca. Ja nisam parazit i ne želim da me bilo ko izdržava. Pomoć mi je potrebna, samo dok se ne izlečim, pošto zbog bolesti i trudnoće sada nisam u stanju da radim. Ovo su moja deca, pa makar i po cenu da radim dva-tri posla neću ih dati. Znam da ću se oporaviti i da ću moći sama da brinem o njima. Radim od svoje 15. godine i navikla sam, a lekari su rekli da će oporavak posle operacije sa sve hemioterapijom trajati oko šest meseci. Tada ću opet stati na svoje noge.

Marija Kastratović

Žive u rušvini: Marija i Ognjen | Foto: Jelena Vučetić

 

Pitam se kako imaju pare da daju hraniteljima, a ne mogu da pomognu majci deteta

Jel imate nekoga da Vam pomogne?

- Majka je dijabetičar i prima insulin četiri puta dnevno, a uz to ima i epilepsiju. Ona prima 7.000 dinara socijalne pomoći, a tata je pre dve godine ostao bez posla. Preduzeće je otišlo u stečaj, a 70.000 dinara na ime devet plata nikad nije dobio. Primanja nema, a u međuvremenu se i on razboleo. Sad je već treći put u bolnici u Kovinu, pokušao je i da se ubije, popio je dve kutije tableta. Međutim, sve to nije bilo dovoljno da dobije invalidsku penziju. Za redovnu penziju mu fali tri godine staža, a za starosnu pet. A, moj brat nema srpsko državljanstvo, iako je rođen i odrastao u Beogradu, pa zato niko neće da ga zaposli. Muke s dokumentima su nastale, zato što je naš otac rodom iz Crne Gore. Brat je još u novembru predao zahtev za državljanstvo, ali do danas ništa nije dobio.

Kako onda preživljavate?

- Kad legne alimentacija, sednemo i rasporedimo ono para što imamo, to je dnevno po 200-300 dinara. Kupim hleb i gledam da bude za Ognjena, a mi odrasli napunimo pola želuca. Ponekad nam i komšije donesu povrće i voće. A, meni ako se baš nešto prijede, uzmem griz od Ogija koliko da utolim želju. Planirali smo bili da podignemo dva plastenika i da se bavimo poljoprivredom, iskopali smo i bunar, ali nas je onda ovo snašlo. I svinjac sam napravila. Ranije smo sadili svoju baštu, ali ove godine nismo mogli, jer smo svi bolesni.

Marija Kastratović

Marija Kastratović sa sinom Ognjenom | Foto: Jelena Vučetić

Zvaće se Tatjana

Marijin sin Ognjen od jeseni će biti predškolac. Kaže da jedva čeka da mu se sestrica rodi i da će je on čuvati. Već joj je i ime smislio. „Zvaće se Tatjana, a ja ću je zvati Tanja“, pomalo stidljivo govori Ognjen, dok se krije iza bake Ljiljane. Ognjen priznaje da obožava dečje pesmice, da mu je omiljena „Deset ljutih gusara“, ali da nema na čemu da ih sluša. Omiljena igračka mu je plišani meda, a odskora ima i četiri mala mačeta sa kojima se igra i o kojima brine. Ognjen, kao i njegovi vršnjaci voli da gleda crtaće, ali mu je i to zadovoljstvo bilo uskraćeno, jer su više od tri meseca bili u mraku, pa je zato prvog dana kad im je struja ponovo uključena, brže bolje dotrčao u kuću i uključio TV.
Krov na staroj kući, u kojoj Marija živi sa svojim sinom i roditeljima, prokišnjava. Marija je, kaže, nameravala to da popravi, ali su je sprečili bolest i besparica. Najgore joj je bilo, dok nisu imali struju, pa je veš morala ručno da pere, a za kupanje su vodu morali da greju na plin. „Kada ni toga nije bilo, onda smo skupljali grančice u obližnjoj šumici i ložili vatru napolju“, priča Marija.

Poslednji komentari
  • Slobodan Vreme: 04.08.2013 12:17h

    Tuzan i pretuzan tekst. Da li je neko od tajkuna ili srpskuh politicara,procitao ovaj tekst i da li se stide Molim Vas nastavite da svaki dan objavljujete ovaj tekst,ne bi li proradila savest Srbije i ne bi li se pomoglo ovoj napacenoj zeni. Srbijo,stidi se !!!

  • Milan Vreme: 04.08.2013 12:41h

    Kakva potresna istina u 21. veku!? Jeli ovo moguće?

  • Цаца Vreme: 04.08.2013 13:02h

    Ако неко зна адресу ове младе жене, молим да ми је достави на маил. Послала бих неку помоћ овој младој жени и њеном дечаку. Хвала унапред! umnica08@gmail.com Такође, молим све оне који се баве траварством да овој младој жени пошаљу потребан лек, јер нарочито у њеном стању није здраво зрачење и ови отрови са Запада које јој препоручују лекари-убице. Молим све људе добре воље да се удружимо и помогнемо овој породици! Бог ће добро добрим наградити!

  • MASA Vreme: 04.08.2013 13:11h

    GDE SU SADA SILNI POLITICARI?..OVOJ PORODICI TREBA POMOCI...BITNO DA DRZAVA IMA PARA ZA KOJEKAKVE GLUPOSTI,VATROMETE...I KO ZNA STA...

  • Andjela Vreme: 04.08.2013 13:32h

    Pa covjece sto niko ne reaguje,brate bar se moze pomoc malo,kad mogu drugima zasto ne mogu i njima da pomognu??Pii!Strasno

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP