Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ANASTASIJINE (9) POSLEDNJE REČI

Mama, tata, zagrlite me, idem kući, tamo gore

Autor: Radoman irić | 09.04.2014 - 19:12:00h | Komentara: 8

„Mama, tata... sve je gotovo! Ja odlazim, ja umirem... eno, čekaju me ljudi! Hajde da se pozdravimo, ja idem svojoj kući. Tamo gore... Tamo me čeka jedna drugarica“, kroz suze je za „Alo!“ Dragan Trajković preneo poslednje reči svoje mezimice Anastasije (9), koja je juče u zoru, u svom domu u Vranju, preminula nakon višemesečne borbe sa hordomom, retkom vrstom malignog tumora.

Anastasija Trajković

Anastasija Trajković

 Dragan kaže da su on i supruga u utorak ujutro, pre nego je Anastasija pala u komu, doživeli čudo, jer im se obratila poslednji put.

- Rekli smo joj: „Ne sine, to nije istina, mi te ne damo“, ali ona je hrabro nastavila rečima: „Priđite da vas zagrlim. Evo, stigli smo...“ Pola sata kasnije, u 4.35 časova, sve je bilo gotovo - teškim glasom ispričao je otac Dragan.

Anastasijini tetka,  brat i otac Dragan

Anastasijini tetka, brat i otac Dragan

 Porodična kuća Trajkovića u Vranju, u Jastrebačkoj 2, juče je bila premala da primi sve koji su došli da izraze saučešće neutešnim roditeljima Draganu i Snežani, kao i bratu Lazaru i sestri Sari. Došli su Anastasijini drugovi i drugarice iz odeljenja i profesori OŠ „Radoje Domanović“, rodbina, kumovi, komšije, prijatelji i brojni građani.
- Dušo moja mila, kako majka sada da zamisli život bez tebe? Ko će, tamo gde ideš, sutra da te češlja? Srećo moja, ti toliko si volela cveće. Otvori sada oči da vidiš na koji ga način sada sakupljaš - jecala je beznadežno majka Snežana, dok je desnom rukom milovala njenu kovrdžavu kosu. Otac Dragan, prisećao se svih detalja besomučne borbe za spas i nade koja je u jednom trenutku zasijala, da bi se potom zauvek ugasila.

Majka Snežana  skrhana bolom

Majka Snežana skrhana bolom

 - Srbija je, dušo moja, godinu dana bila na tvojoj strani. Ipak te, sine moj, nismo mogli spasiti - bolno je ponavljao otac Dragan, a onda skrhan prilazio Anastasijinom krevetu ponavljajući: „Ko će sada dušo moja ovde da spava?“

Dok su jecaje Anastasijine starije sestre Sare, rečima utehe, prekidali njeni drugari iz škole, brat Lazar je sa majkom stajao pored odra na kojem je ležala Anastasija, ne verujući da je zauvek ostao bez sestre. Saučešće porodici juče je došla i da izrazi delagacija grada Vranja sa gradonačelnikom Zoranom Antićem i većnikom Aleksandom Stajićem, koji su od početka bili uz porodicu, apelujući na javnost na nadležne da pomognu i sami prikupljajući pomoć za malenu. Bol sa majkom Snežanom podelilo je i osoblje Doma zdravlja iz Bujanovca.
- Njena bolest, borba za život i sve što je pratilo Anastasiju do sudnjeg dana, najbolja je slika svih nas i Srbije danas - prozborila je jedna vaspitačica vrtića „Boško Buha“, koji se nalazi preko puta doma neutešnih Trajkovića.
Danas je zakazana komemoracija u njenoj školi u 10 časova, a Vranje će se od svoje heroine oprostiti u 13 sati na Donjevranjskom groblju.


Anastasijinih godinu i po borbe sa bolešću, lošim lekarima i birokratijom

* Prve simptome bolesti roditelji su kod Anastasije primetili decembra 2012.
* Lekari odeljenja ORL u Vranju su konstatovali da je reč o karcinomu i poslali je hitno u Niš, gde je Anastasiji pogrešno dijagnostifikovan takozvani pnet tumor, zbog čega je nepotrebno prošla kroz šest ciklusa hemoterapije
* Roditelji su je, ne videći boljitak, samoinicijativno odveli u beogradski Institut za majku i dete gde je pogrešnu dijagnozu otkrio dr Vladan Šubarević, načelnik službe za ORL u tom Institutu. Analize su pokazale da je devojčica obolela od tumora maksilarnog sinusa - hordoma.

Nada pre  puta u Prag...

Nada pre puta u Prag... | Foto: Zoran Ilić 

* Jedino rešenje za spas devojčice bio je odlazak u inostranstvo na protonsko zračenje. Međutim, sredinom januara ove godine prvostepena komisija RFZO je odbila zahtev roditelja za Anastasijino lečenje u inostranstvu, iako je ispunjavala sve potrebne zakonske uslove.
* Nakon pritiska medija i javnosti, desetak dana kasnije, drugostepena komisija RFZO je odobrila devojčici put u Prag, gde je imala 11 protonskih zračenja, ali je otkriveno da je kancer u međuvremenu metastazirao i na pluća.

... tužan  povratak u Srbiju

... tužan povratak u Srbiju

 * Krajem februara Anstasija se vratila u Srbiju, jer su lekari u Češkoj rekli da više ništa ne mogu da urade za nju.     R. K. 

Poslednji komentari
  • aco Vreme: 10.04.2014 01:27h

    tuzno

  • nina Vreme: 10.04.2014 07:22h

    Tuga, sta drugo reci! Iskreno saucesce porodici.

  • ceca Vreme: 10.04.2014 14:04h

    tuga do neba!!!!!!!! zašto na tako maloj deci se igraju i eksperimentišu ? dokleeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • dalibor Vreme: 10.04.2014 14:45h

    SVE KOJE SU POGRESILI NA SUD PA U ZATVOR,SAUCESCE PORODICI

  • podric Vreme: 10.04.2014 17:09h

    iskreno saucesce porodici a ovu drzavu treba biti sramota i presednika

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP