Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DISKRIMINACIJA

Manje zaposlenih žena nego muškaraca za 16 odsto

Autor: Tanjug | 02.01.2015 - 08:44:00h | Komentara: 0

Na području Srbije, od ukupnog broja zaposlenih žene čine 42 odsto, osnosno zaposleno je 16 odsto manje žena nego muškaraca, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Ljuta žena

Ilustracija | Foto: Profimedia

Najviše zaposlenih žena je staro od 45 do 54 godine i toj kategoriji nalazi se 29,4 odsto ukupno zaposlenih žena. Najviše zaposlenih muškaraca ima u dobi od 35 do 44 godina starosti, što čini 25,5 odsto zaposlenih muškaraca.
Istraživanje je pokazalo i da je medju ženama više zaposlenih medju onima koje su udate 71 odsto, dok kod oženjenih muškaraca taj udeo iznosi 66 odsto. Stopa radne aktivnosti žena koje imaju visoko obrazovanje veća je nego kod muškaraca sa istim obrazovnim nivoom, odnosno kod žena iznosi 71, a kod muškaraca 65 odsto.
Istovremeno muškarci u starosnoj grupi od 15 do 64 godine, mnogo su aktivniji u samozapošljavanju, dva puta više su samozaposleni nego žene i taj odnos iznosi 29 prema 14 odsto.
Neformalno zaposlenih i žena i muškaraca ime više među samozaposlenim licima, nego medju zaposlenim i to u svim starosnim grupama. Najveći broj neformalno zaposlenih su stari 65 i više godina, kod muškaraca 81,3 odsto, a kod žena 51,6 odsto.
Stopa nezaposlenih žena iznosi 24 odsto, a muškaraca 21. Najveća stopa nezaposlenosti je kod žena u starosnoj grupi od 15 do 24 godine i za 12 procentnih poena veća je nego kod muškaraca, odnos je 57 prema 45 odsto.
Poljoprivredna gazdinstva su prilično ostarela, tako da su njihovi nosioci najbrojiniji medju licima starijim od 65 godina, od kojih žene čine 47, a muškarci 32 odsto.
Žene čine izrazitu većinu medju članovima porodice i rodjacima, koji su obavljali poljoprivrednu delatnost na gazdinstvu 62,9 odsto, dok medju stalno stalno zaposlenim na gazdinstvu čine izrazitu manjinu od 14,8 odsto.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP