Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAH OD NAPADA

Marić: Pripravnost na KiM na najvišem nivou!

Autor: Tanjug | 16.07.2015 - 09:59:00h | Komentara: 0

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je da se napadi na Srbe na Kosmetu nastavljaju, da to zabrinjava i plaši, te da je pripravnost policije na najvišem nivou.

Kosovska Mitrovica | Foto: Profimedia

Kosovska Mitrovica | Foto: Profimedia

Marić je rekao da su na jučerašnjoj sednici kosovske vlade osuđeni napadi na Srbe koji su se desili u prethodnom periodu i zatraženo energičnije delovanje nadležnih institucija.


Zatražano je veće prisustvo kosovske policije, brže i efikasnije pronalaženje počinilaca i njihovo kažnjavanje, rekao je Marić.

 - To je ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo dok ne bude rezultata - rekao je Marić gostujući na RTS i podsetio da se od početka godine dogodilo između 60 i 70 napada na srpsku imovinu i Srbe - od toga 20 napada u opštini Istok, oko 25 napada u opštini Klina i 20 napada u opštini Peć.

Nedavno se dogodio napad i u Goraždevcu u kojem je povređen Albanac, pripadnik kosovske policije, podsetio je on i ukazao da su zahtevali energičnije nastupe institucija, policije na prvom mestu.
 - Očekujemo da se poveća broj pripadnika policiije u ovim sredinama kao i uključenje više pripadnika Srba u kosovsku policiju, čime će se povećati poverenje između građana - naveo je on.

Prema njegovim rečima to su konkretne mere koje će stvoriti uslove za pravosuđe i tužilaštvo da dođe do procesuiranja i pritvaranja onih koji vrše kriminalna dela.

Imajući u vidu da se sve više govori o postojanju radikalnih islamista na Kosmetu i da je nedavno uhapšeno pet osoba pod sumnjom da su spremali teroristički napad - trovanje Gračaničkog jezera, Marić je istakao da je to podiglno nivo straha na Kosovu i Metohiji.

To je dodatno uplašilo Srbe, kao najslabiju grupaciju, ali strah je prisutan i kod Albanaca, rekao je on i dodao da je policija podigla pripravnost na najviši nivo.

 - Pripadnici policije nose i pancir prsluke a pojačana je i kontrola vozila, tako da se cela ova situacija dodatno usložnjava probleme koje Srbi imaju i mi sa međunarodnom zajednicom insistiramo da njihovo prisustvo bude daleko veće u ovim sredinama i da više pažnje obrate na srpsku zajednicu - rekao je Marić.

Na pitanje kako je shvatio izjavu šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina podržati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije i da će uskoro biti otvorena kacelarija Kosova u grčkoj prestonici, Marić je rekao da će na to reagovati kada se bude znalo da li je to stav vlade u Atini ili stav tog ministra.

 - Kada budemo znali koji je zaista stav vlade u Atini po tom pitanju onda možemo da komentarišemo izjavu ministra, koji je član vlade, međutim da li je to i stav vlade, to ćemo da vidimo - rekao je Marić.

Povodom tvrdnji Prištine da će do 1. oktobra biti ukonjen Park mira i most u Kosovoskoj Mitrovici biti otvoren za saobraćaj, Marić je naglasio da trenutno nema dogovora po tom pitanju.

On je podsetio da je prošle godine dogovoreno da nema jednostranih poteza i da dok ne bude zajedničkog dogovora šta će da se radi sa mostom bilo bi neodgovorno davati bilo kakve izjave i licitirati sa bilo kakvim datumima.

 - Trenutno nema dogovora po pitanju mosta i bilo kakav jednostrani potez ugrožava proces razgovora sa jedne strane a sa druge upućuje na situaciju mogućih sukoba i koflikata. To sigurno nije u interesu nikog od nas, jer građani su i ovako dosta uplašeni, previše je problema i potpuno je nepotrebno stvarati nove. Zato međunarodna zajednica insistira na procesu koji će dogovorom dovesti do kompromisa - rekao je Marić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP