Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UPOZORENJE

Marić: Srbija prepuna vode, podignuta pripravnost

Autor: Tanjug - Beta | 06.04.2015 - 09:32:00h | Komentara: 1

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je noć protekla mirno, ali da je cela Srbija prepuna vode i da su zbog najavljenih padavina, pripadnici tog sektora u punoj pripravnosti.

Marić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se ne najavljuje velika količina kiše, ali da padavine traju mesecima, da je sve prepuno vode i da je zato podignuta pripravnost u toku celog dana.

Vladičin Han

Slike kakve ne želimo ponovo da gledamo | Foto: V. Pešić

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je ocenio da poplave ne prete, ne u meri kao krajem januara i početkom februara, pa i nedavno, pre nedelju dana, ali da je potreban oprez.
Marić je istakao da "cela Srbija pliva, sve njive su prepune vode", da je sinoć bio u Mojsinju kod Stalaća, "gde je voda plavila kuće".

Predrag Marić

Predrag Marić | Foto: Jelena Ivanović

On je upozorio da su "praktično sva mesta kritična, jer se ne mogu isključiti bujične poplave, a sa druge strane imate Južnu i Zapadnu Moravu".

Marić je najavio da se očekuje mnogo kišinih dana u aprilu, da je ostvaren stalni kontakt sa preduzećem "Srbijavode" i EPS-om, da su timovi za spasavanje u slučaju poplave od subote na terenu i da su se približili svim potencijalno kritičnim tačkama.
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je istakao da se tokom svih 24 sata obavlja monitoring, zajedno sa lokalnom samoupravom, da se pažljivo prati vodostaj i da će se pravovremeno reagovati i eventualno evakuisati ljudi, ukoliko budu ugroženi životi.
On je poručio da bi građani trebalo da slušaju naredbe nadležnih organa i upozorio da je problem, koji poplave sa sobom nose, vrtoglavi porast broja klizišta u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je dodao da očekuje da izmena zakona o vanrednim situacijama u maju nađu u Skupštini Srbije.

Zapadna Morava se izlila, Ibar blizu granice poplave

Zapadna Morava izlila se u svom priobalju u poslednjih 12 sati i ponovo je poplavljen i zatvoren sa saobraćaj put Grdica - Oplanići, potvrdio je za Tanjug Radojica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Morava je poplavila oranice, ali nije ugrozila domaćinstva. Ibar je u granicama da izlije, ali još ne preti bunarima za vodosnabdevanje Kraljeva.

Ukoliko nastavi da pada kiša i dodđe do povećanja temperature, preti nam naglo otapanje snega sa okolnih brda, a onda će bujučne rečice napraviti probleme, rekao je Kočović.

On kaže da odrona ima u Glediću, na Ibraskoj magistrali, prema Goču i Gokčanici.

"Zbog raskvašenog terena, aktivirala su se stara, ali i pojavila nova klizišta u Pekčanici, Glediću, Stanči, kaže Kočović.

Stručnjak: Za sada nema većeg porasta voda

Kiša koja poslednjih dana pada u Srbiji za sada ne prouzrokuje značajniji porast nivoa reka na jugu zemlje, izjavio je danas direktor Vodoprivrednog centra "Morava" Dragoljub Miljojković.

Prema njegovim rečima, nivo Južne Morave i većine njenih pritoka
uglavnom stagnira i samo na pojedinim manjim rekama beleži se blagi
porast.

Miljojković je za agenciju Beta kazao da se uprkos lošim vremenskim
prilikama užurbano radi na sanaciji nasipa kod Tešice koji se urušio pre desetak dana kada je Južna Morava u tom delu aleksinačke opštine izašla iz korita, a takodje su nastavljeni radovi i na obalama Morave kod leskovačkog Čiflika.

"Na tim potezima se danonoćno radi i dobar deo poslova već je završen. Verujemo da bi nasip kod Tešice izdržao i u slučaju da Južna Morava sada značajno nadodje", rekao je Miljojković.

Na Južnoj Moravi i njenim pritokama i dalje važi vanredna odbrana od
poplava jer to omogućava da "Morava" organizuje hitnu sanaciju nasipa
i rečnih obala.

Poslednji komentari
  • daki Vreme: 07.04.2015 11:28h

    Skup botova na jednom mestu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP