Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAMO U MEDICINSKE SVRHE

Marihuana uskoro legalna u Republici Srpskoj?

Autor: Telegraf.rs | 16.01.2015 - 13:15:00h | Komentara: 0

Republičko udruženje obolelih od multipla skleroze iz Republike Srpske podnelo je zahtev za legalizaciju proizvodnje i prerade kanabisa u ulje, koje je lekovito i koristi se za medicinske potrebe.

Marihuana

- Iz više izvora smo saznali, a neki oboleli i lično su se uverili, da ulje od kanabisa (u narodu poznatiji kao konoplja) ublažava bolove, da je lekovito i da pomaže u lečenju obolelih od multipla skleroze. Takođe, pomaže u lečenju kancera, Parkinsonove bolesti, osteoporoze, hepatitisa, depresije i još nekih bolesti – navodi predsednik republičkog Udruženja Milan Stjepanović.
On ističe da su ta svojstva potvrdili i lekari u zdravstvenim ustanovama, gde se leče članovi ovog udruženja.
Stjepanović napominje da je proizvodnja i prerada kanabisa u lekovito ulje legalizovana u 16 evropskih država, te da je i Srbija na putu da izmeni zakon i legalizuje proizvodnju i lečenje kanabisovim uljem.
Ovim uljem ne može se izlečiti multipla skleroza, ali lekovito i uspešno deluje kod deblokade ukočenih mišića, smanjuje bolove i produžava vitalnost obolelih osoba, odnosno usporava širenje bolesti.
- Smatramo da se Republika Srpska treba pridružiti državama koje su u interesu zaštite zdravlja i lečenja obolelih stanovnika legalizovale proizvodnju i preradu kanabisa za medicinske potrebe – naglašava Stjepanović.
Oboleli od multipla skleroze očekuju da se njihovom zahtevu pridruže i članovi udruženja obolelih od drugih bolesti za čije lečenje se u svetu koristi ulje od kanabisa, koje je izuzetno skupo i može se samo ilegalno nabaviti.
Lekovi od marihuane u prodaji od januara!
- Proizvodnju i preradu treba legalizovati iz humanih razloga, jer omogućava lečenje više bolesti, ali i zbog stopiranja ilegalne nabavke i šverca tog ulja sumnjivog kvaliteta iz inostranstva. Zbog visoke cene, ulje je nedostupno većini obolelih u Srpskoj – kaže Stjepanović.
On ističe da oboleli vjeruju da bi se proizvodnja i prerada kanabisa legalizacijom mogle kontrolisati, te da bi, osim humanog, to imalo i ekonomski efekat.
Članovi Republičkog udruženja obolelih očekuju da se o njihovom zahtevu uskoro izjasne predstavnici Ministarstva zdravlja, Vlade i Narodne Skupštine Republike Srpske i da njihova inicijativa bude ozbiljno razmotrena.
Na taj način, zaključuje Stjepanović, proizvodnja kanabisa za humane svrhe i liječenje zakonski bi bila uokvirena i legalizovana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP