Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ONA JE NAJVEĆI HEROJ SRBIJE

Marijana Milosavljević dala je bubreg koleginici!

Autor: Danas | 29.09.2014 - 21:44:00h | Komentara: 0

"Dao bih mu bubreg“, često umemo da kažemo za nekog koga smatramo prijateljem, opisujući time njegovu dobrotu i požrtvovanost. Najčešće u trenutku ushićenja, kada nam taj neko „kome bismo dali bubreg“ učini uslugu.

Međutim, koliko bi se nas, zapravo, zaista odlučilo na takav čin? Nesvakidašnji, hrabar, riskantni, krajnje altruistički i nesebičan. Malo ko. Ali da ih ima, potvrdila je i novinarka Marijana Milosavljević, koja je prošle sedmice donirala bubreg svojoj prijateljici i koleginici Ivani Janković, piše Danas.

Marijana Milosavljević

Marijana Milosavljević | Foto: Danas

Posle dugogodišnje borbe sa dijabetesom, novinarki NIN-a Ivani Janković otkazali su bubrezi i jedina šansa da preživi bila je transplantacija. Apelovale su kolege, novinska udruženja, ali jedina koja je odlučila da konkretno pomogne bila je upravo Marijana.
"Nije ona dugo razmišljala o tome. Samo je u jednom momentu odlučila. A kada Marijana donese odluku, ona je konačna i neopoziva“, priča Marijanin suprug Ivan Džidić.
Opisuje je kao izuzetno dobru osobu, osetljivu i nežnu, a istovremeno odlučnu. Plašljivu, a vrlo hrabru. Neko ko se čitav život borio sa vetrenjačama.
Ne želi da od nje pravimo heroja. Diskutabilno u današnjim vremena i jeste definisanje heroja. Ali Marijana je, opet, kategorija koja se sve ređe sreće - čovek. Neko ko je spreman da pomogne drugome, rizikujući sopstveni život i zdravlje, a pritom ne tražeći ništa zauzvrat. Volela bi, sigurno, da se govori o značaju doniranja organa. Nešto što je u Srbiji još uvek tabu tema.
Malo ko zaveštava organe nakon smrti. Čak se i porodice često bune i ne dozvoljavaju, iako je to bila pokojnikova želja. Za života se bubreg retko daje, uglavnom članu uže porodice. Zato Marijanin čin jeste herojski.
Transplantacija je uspešno urađena prošlog utorka u Turskoj. Marijana se dobro oseća, pomalo se i kreće. Ivani će trebati malo više vremena za oporavak, dok telo ne prihvati novi organ. Njih dve se poznaju iz vremena kada su obe radile u NINu.
Marijana Milosavljević trenutno radi u Agenciji za borbu protiv korupcije, iako je čitav radni vek provela u novinarstvu. Počev od Radio Indeksa (1987), preko Radio Beograda, NIN-a, Politike. Rođena je 1966. godine u Knjaževcu. Diplomirala je na Defektološkom fakultetu u Beogradu 1991. Nema dece i u braku je sa Ivanom Džidićem.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP