Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA NA KORAK DO PRAVNOG AKTA PROTIV SEKSUALNIH PREDATORA

„Marijin zakon“ ujedinio poslanike

Autor: M. S. Prelić - S. Đ. | 26.03.2013 - 23:50:00h | Komentara: 2

„Marijin zakon“ konačno se našao pred poslanicima Skupštine Srbije!

Marija Jovanović  2002-2010.

Marija Jovanović 2002-2010. | Foto: Nebojša Marković

Dve i po godine od tragične smrti Marije Jovanović (8), koju je zverski ubio Mladen Ogulinac, i inicijative koju je pokrenuo naš list, a koju je na svojim leđima do kraja izneo njen otac Slobodan, juče je počela skupštinska rasprava o prvom srpskom antipedofilskom zakonu! Slobodan je u Beograd došao u organizaciji „Alo!“, a naša ekipa je sa galerije s njim pratila početak skupštinske rasprave.

Želim da naša Marija bude poslednje dete po kojem će neki antipedofilski zakon nositi ime: Slobodan Jovanović

Želim da naša Marija bude poslednje dete po kojem će neki antipedofilski zakon nositi ime: Slobodan Jovanović | Foto: Nebojša Marković

Pomozite Fondaciji „Marija
Jovanović - dete“!

Slobodan Jovanović juče je poslanicima podelio molbu za pomoć za rad i rast fondacije koja nosi ime po njegovoj tragično stradaloj ćerki. On je, apelovao i na druge pojedince i organizacije da se, barem finansijskom pomoći, pridruže radu ove fondacije.
Svi koji žele, pomoć mogu da uplate na račun kod Unikredit banke na broj 170003001545100060.

Po snežnom kijametu uputili smo se u Beograd. Posle dve i po godine čekanja, Jovanović je imao samo jednu misao na umu - da „Marijin zakon“ konačno postane zvaničan pravni akt, da se nijednom detetu ne desi ono što se desilo njegovom, da Srbija konačno dobije zakon koji će na pravi način tretirati seksualne predatore.
S tom željom, juče smo s njim došli u Skupštinu, gde nas je dočekao Vladimir Cvijan (SNS), predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije, kao i državni sekretar u prethodnom Ministarstvu pravde Slobodan Homen, sad poslanik DS-a. Na opšte iznenađenje novinara, koji nisu ni sanjali da će ga juče videti u tom zdanju, Jovanović se u centralnom holu zahvalio svima koji su podržali ovaj zakon.

Privođenje monstruma Mladena Ogulinca

Privođenje monstruma Mladena Ogulinca


- Ko hoće, nađe način, ko neće, nađe razlog. Hvala Ministartvu pravde, poslanicima i vladi što nisu tražili razloge, već su našli način da Srbija dobije antipedofilski zakon. Narodu Srbije, prijateljima i poznanicima, hvala na podršci, razumevanju i strpljenju. Bez vas, običnih kao što sam i sam, danas ne bih bio ovde. Želim da naša Marija bude poslednje dete po kojem će neki antipedofilski zakon nositi ime, da zakon deluje preventivno, da se bavi uzrocima, a ne posledicama i da one koji se usude da naškode našoj deci osujeti i natera da odustanu od zlih namera - poručio je Jovanović, koji se takođe zahvalio i medijima na podršci.

- Hvala sedmoj sili, koja je imala razumevanja i strpljenja i pomogla da istrajemo u ovoj zajedničkoj borbi, kao i dnevnom listu „Alo!“, koji je sa svojim inicijativama od početka bio uz mene - istakao je Jovanović, s kojim smo u skuštinskom kafeu ceo dan čekali početak rasprave koji je pomeren zbog rasprave o javnim nabavkama.

- Nije mi važno kada će tačno da ga usvoje... Samo neka ga konačno usvoje. I primenjuju - rekao nam je Jovanović dok smo čekali. Pošto se taj deo posla odužio, „Marijin zakon“ je na red došao tek oko 15.15. Početak rasprave propratili smo s njim sa galerije. Ministar pravde Nikola Selaković predstavio je poslanicima zakon, a Marijin otac slušao je ćutke. Prema najavama, akt bi konačno trebalo da bude usvojen sledeće nedelje. I to jednoglasno!

Slobodan Homen i Vladimir Cvijan sa Marijinim ocem

Slobodan Homen i Vladimir Cvijan sa Marijinim ocem | Foto: Nebojša Marković

Zajedno protiv pedofila!

Vladimir Cvijan objasnio je za „Alo!“ šta donosi „Marijin zakon“.
- Kad nakon izdržane zatvorske kazne izađu na slobodu, pedofili će morati redovno da se javljaju policiji, centru za socijalni rad i psihologu. Neće moći da rade sa decom niti da budu na javnoj funkciji, a ući će i u bazu DNK. Ako se ne budu javljali nadležnim organima, kazne će biti posebno stroge. Ovaj zakon takođe ukida mogućnost ublažavanja kazne i uslovnog otpusta iz zatvora - rekao je Cvijan, a s njim se složio i Homen.
- Suština je da ćemo sada imati jasan popis seksualnih predatora dostupan svim nadležnim organima. Drago mi je što je „Alo!“ prepoznao vrednost ove inicijative i što je izvršio pritisak na nadležne da do ovog zakona dođe - istakao je Homen za naš list, a podršku je dao i Dušan Bajatović, koji je najavio da će poslanici SPS-a glasati za „Marijin zakon“. Podršku su najavili i Dušan Petrović, šef poslaničke grupe „Zajedno za Srbiju“, kao i predsednik poslaničke grupe URS-a Vladimir Ilić.
- Naravno da ćemo apsolutno podržati ovaj zakon - rekao je Ilić.


Inicijativa Alo! pokrenula lavinu reakcija!

Inicijativu za donošenje „Marijinog zakona“ pokrenuo je „Alo!“ još 4. jula 2010, neposredno nakon brutalnog silovanja i ubistva osmogodišnje Marije Jovanović, koje se dogodilo 26. juna 2010. u Starim Ledincima, kraj Novog Sada.


Ovu inicijativu otada su podržale brojne javne ličnosti, među kojima su Žarko Paspalj, Danilo Ikodinović, Svetlana Ražnatović, Jelena Karleuša i drugi.
Podsetimo, zbog Marijinog ubistva uhapšen je Mladen Ogulinac (52), koji je 2. avgusta 2010, na dan kada je Marija trebalo da proslavi 9. rođendan, umro u zatvorskoj bolnici, ne dočekavši da položi račune za zločin koji je zaprepastio Srbiju.


Kada su naši novinari pokrenuli inicijativu za „Marijin zakon“ i pravljenje registra silovatelja, prva reakcija države bila je da bi na taj način bila ugrožena njihova ljudska prava. Ipak, bili smo uporni... Još uporniji je bio i Slobodan Jovanović, otac male Marije, napravivši nacrt „Marijinog zakona“ koji je država na kraju prihvatila.

Poslednji komentari
  • Luka Vreme: 27.03.2013 00:16h

    I najgora kazna koju moze bilo ko zamisliti je preblaga za ovakve monstrume. Svakok treba kazniti tom najgorom kaznom, pustiti obicne ljude, da ga muce kako hoce. Cudi me da ga nisu ubili u zatvoru.

  • majka Vreme: 27.03.2013 15:43h

    I ovo je blag zakon za takve monstrume!!!Ko tako nesto uzasno uradi jednom detetu ne zasluzuje vise da zivi.Zasto ne uvesti u taj zakon i kastraciju?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP