Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO KULTURE

Marković sebi nabacio milionče!

Autor: Sanja Đorđević | 20.09.2012 - 21:22:00h | Komentara: 0

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva kupilo je sredinom ove godine ukupno 2.616 knjiga, to jest 24 naslova od izdavačkog preduzeća „Stubovi kulture - Vreme knjige“, čiji je apsolutni vlasnik bio tadašnji ministar Predrag Marković!

Bivši ministar,a sadašnji poslanik Predrag Marković

Bivši ministar,a sadašnji poslanik Predrag Marković | Foto: Zoran Ilić

Vrednost knjiga koje je ministar budžetskim novcem otkupio od svoje firme za potrebe javnih biblioteka u Srbiji iznosi 1,17 miliona dinara, objavio je antikorupcijski portal “pištaljka”.


Odluku o izboru svog preduzeća potpisao je lično ministar Marković, dok je ugovor i rešenje o prenosu sredstava ministrovoj firmi potpisala tadašnja državna sekretarka i ministrova partijska koleginica Snežana Stojanović Plavšić.

Marković: Nisam ja birao naslove

Bivši ministar, a sadašnji poslanik URS-a Predrag Marković ne vidi ništa sporno u ovom slučaju.
- Tačno je da su “Stubovi kulture” učestvovali na poslednjem konkursu za otkup knjiga za fondove javnih biblioteka, ali tek pošto su biblioteke to zahtevale, kako ne bi ostale bez naslova vodećih srpskih pisaca. U svakom slučaju, ja kao ministar nisam birao naslove niti sam odlučivao o tome koji će izdavači biti izabrani. To su radile komisija i biblioteke prema svojim potrebama. Ja sam samo potpisao odluku koju su oni doneli, bez prava da je menjam - pravdao se Marković za “Alo!”. On tvrdi da su svi podaci bili javni, kao i da nijedan izdavač nije imao primedbu na konkurs.

“Pištaljka” objašnjava da je Marković 9. aprila 2012. potpisao odluku kojom je raspodelio 89,978 miliona dinara izdavačkim preduzećima i autorima koji samostalno izdaju svoje knjige. Na konkurs resornog ministarstva za otkup javnih publikacija objavljenih 2011. godine za potrebe javnih biblioteka u Srbiji prijavilo se 220 izdavača.
Komisija je predložila ministru da izabere 191 izdavača, uključujući i izdavačko preduzeće “Stubovi kulture - Vreme knjige”. Ugovor o nabavci knjiga sa ovom firmom je potpisan 17. aprila, a ugovorena suma od 1,17 miliona dinara je uplaćena 14. juna. Time se Markovićeva firma svrstala među 24 izdavača koja su od ministarstva dobila iznos veći od milion dinara.

Zbog ove nabavke je, podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije početkom jula podnela prekršajnu prijavu protiv Vesne Tešić Milovanović, direktorke “Stubova kulture - Vreme knjige”, na koju je vlasnik Marković preneo upravljačka prava u martu prošle godine.
Ona, naime, nije prijavila učešće u postupku javne nabavke, a morala je to da uradi jer je Marković, kao vlasnik firme, bio na javnoj funkciji u momentu izvršenja prekršaja. U Agenciji kažu da je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka predat Prekršajnom sudu u Beogradu, koji vodi ceo slučaj. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP