Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVEDOČENJE LEGIJE O UBISTVU ĆURUVIJE

Marković tražio da ubijem Kuraka

Autor: Informer | 09.06.2014 - 00:30:00h | Komentara: 4

Milorad Ulemek tvrdi da mu je bivši šef tajne policije Radomir Marković 2002. iz zatvora tražio da ubije operativca DB Miroslava Kuraka ne bi li tako zataškao ubistvo Slavka Ćuruvije!

Legija je to rekao na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu 8. januara ove godine, kad je otkrio ko je sve 11. aprila 1999. učestvovao u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Milorad Ulemek Legija

Milorad Ulemek Legija | Foto: Dalibor Danilović

Ovo su delovi Radetovog svedočenja koje je u Tužilaštvu zavedeno pod brojem KTI 3/14:
Radomir Markovic, koji je tada bio jako isfrustriran zbog toga što su mnogi na slobodi a on u zatvora, poslao mi je 2002. godine zahtev, da ne kažem, ultimatum, da se organizuje ubistvo Miroslava Kuraka zato što je on pretnja za sve. Bio sam u nedoumici zbog toga što je Marković o meni tada znao dosta i što je mogao mnogo da me komptomituje, ne samo mene, nego i jedinicu. Opet, s druge strane, ja nisam čovek koji je podložan ucenama i, uopšte, imam veliku averziju prema tome da me neko uceni po bilo kom osnovu, pa makar išao glavom kroz zid. Medutim, kad sam stavio svoj stav, ponos, sujetu i sve što je vezano za mene kao ličnost, i, sa druge strane, posledice vezane za jedinicu i ljude u jedinici, prihvatio sam to. S obzirom na to da je tada Dušan Spasojević bio to što je bio, ja sam njega bukvalno, kako se to žargonski na ulici kaže, izgasirao vezano za Kuraka.

Miroslav Kurak

Miroslav Kurak

Smatrao sam da će to biti najbrže i najlakše preko njega, gde sam mu prosuo neku priču, tipa: Dobio sam informaciju da te je Kurak pljuvao kod Rare u kazinu rekao je da si seljak iz Gajtana, šta ti ovo, ono" i znao sam kakva će reakcija da bude. Ovaj je bukvalno pozeleneo, zapenio i odmah izdao nalog svojim pitbulovima da se to završi, da neće ni da čuje za njega i tako je ta priča i krenula.

Ulemek navodi da je tokom pripreme Kurakove likvidacije došlo do problema jer je on shvatio da ga "zemunci" prate i počeo je da im beži... 

Ubrzo posle toga Kurak i Romić su došli kod mene kući, što je za mene bilo, da kažem, ravno čudu, jer do tada mi se nikad nismo van nekih službenih radnji, koje smo imali do 2000. ni čuli telefonom, a kamoli da smo se viđali po kućama. Znao sam da su nešto nanjušili i naslutili i tu je odmah počelo opipavanje mene, video sam da su došli da opipaju puls i vide da li sam nešto ljut. Gledali su kakav će da bude moj gard prema njima međutim, ja sam odreagovao najnormalnije.

Slavko Ćuruvija ubijen  je na Uskrs 1999.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs 1999. | Foto: Dalibor Danilović

Tu su oni imali neku priču „batice ovo, batice ono, radimo neke kombinacije, radimo ovo, ono", ali sam ja znao da je to zapravo zavesa ne bi li oni shvatili da li vetar od mene duva ka njima. I tu smo se rastali kao što smo se i sastali, ispričao je bivši komandant JSO.
Legija na kraju tvrdi da je rešio da sačuva život Kuraku jer „nije želeo da se stvari rade na taj način":
Otišao sam kod Dušana, pošto je on bio sav onako paranoik i rekao sam mu: „Ovaj je primetio ove tvoje". On je popizdeo: „Ma nemoj ništa da me pitaš, ovo, ono...", i ja sam mu onda rekao: „Slušaj, možda je bila lažna informacija šta se primaš odmah, pusti mene da ja to završim, nemoj da dirate dečka bezveze", i odgovorio mi je: „Ma a pravu si, jebeš tog Kuraka", i zahvaljujući tome je Kurak pretekao, zaključio je svedočenje Ulemek.

Legijina firma obezbeđivala Ćuruviju!?!

Legija je u svedočenju pred tužiocem otkrio i da je Slavka Ćuruviju znao samo iz medija, ali da je njegova firma „Alfa tim sekjuriti" novinaru pružala usluge obezbeđenja sve do tri meseca pred smrt!

Čovek koji je meni vodio agenciju za obezbeđenje bio je u dobrim odnosima sa Ćuruvijom i moja agencija ga je jedno vreme obezbeđivala. Ja sam to kasnije saznao... Slavko je otpustio te momke tri meseca pre ubistva, jer je tada već bio u problemima zbog oduzimanja imovine.

Poslednji komentari
  • Zoran Vreme: 09.06.2014 06:20h

    Pouzdan svjedok,he,he....Sta je samo dobio zauzvrat da lazno svedoci?

  • Pantelija Vreme: 09.06.2014 07:13h

    E ovaj je stvarno autoritet za svedočenje sa toliko putera na glavi. Baš me zanima šta će da dobije zauzvrat.

  • Marko Vreme: 09.06.2014 10:35h

    Ja ne vidim da se,makar ovde,u Legijinoj izjavi i u jednom kontekstu spominje Ćuruvija(sem za obezbedjivanje),niti bilo kako dovodi u vezu Kurak,a pogotovu ne Romić ,sa likvidacijom Ćuruvije iz razgovora sa Markovićem.Čista politika,kao i za slučaj ''Budva''.Urušavanje stubova države Srbije,Službe,Crkve,SANU,Zvezde,Partizana i ostalog.

  • Zoran Vreme: 10.06.2014 21:13h

    I onda je mrmot zamotao cokoladu! Da mi je samo znati sta mu je ponudjeno da lazno svedoci.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP