Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE

Medalje karatista su nevidljive za državu!

Autor: Branko Janačković | 23.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 2

Miloš Bižić (18), Andrija Stanković (18) i Savo Skitnja (21), članovi Karate kluba Elid iz Niša, osvajači su Prvenstva Srbije u šotokan karateu u katama ekipno u seniorskoj konkurenciji već četiri godine zaredom, a nedavno su za samo nedelju dana uspeli da osvoje dve internacionalne medalje za reprezentaciju Srbije - srebro na Svetskom prvenstvu u Milanu i zlato na Balkanskom prvenstvu.

Miloš Bižić (18),  Andrija Stanković  (18) i Savo  Skitnja (21)

Miloš Bižić (18), Andrija Stanković (18) i Savo Skitnja (21)

Ovi mladići treniraju karate više od 10 godina, nosioci su crnih pojaseva, a iako svako od njih ima preko 150 do 200 medalja osvojenih na raznim takmičenjima, kažu da do sada nisu dobili neko priznanje ni od grada ni od republičkih institucija.


Uslovi besprekorni

- U kakvim uslovima trenirate?
- Treniramo u Karate klubu Elid Niš. Treneri su Radoš Marković i Saša Marković. Što se tiče trenera, odlični su u svakom pogledu.U klubu imamo stvarno besprekorne uslove što se tiče treniga, imamo jednu od najboljih sala u celoj Srbiji. Za razliku od drugih klubova u Nišu, imamo našu zgradu koja se sastoji od dve sale koje su opremljene isključivo za karate, tako da možemo da treniramo kad god hoćemo, kad nama odgovara.

- Vaš uspeh je nesumnjivo veliki. Da li je neko u Nišu u tim disciplinama osvojio veća priznanja?
- Niko iz Niša do sada u čitavoj istoriji karatea nije osvojio medalju na svetskim prvenstvima u katama ekipno. Osvojivši medalju na Prvenstvu Srbije za seniore, ostvarili smo veliki uspeh za niški karate, a osvajanjem medalja na svetskim prvenstvima smo to zapečatili. Nije mala stvar osvojiti ove medalje. Karate je podeljen na više federacija, a mi smo u samom vrhu skoro svih federacija. Međutim, bez obzira na naše rezultate, ni grad ni država nemaju nikakve ni pohale ni nagrade za nas, malo smo razočarani zbog toga, ali bez obzira na sve nastavljamo da treniramo punom parom i pripremamo se za predstojeća prvenstva.

Karate tim na prvenstvu u Milanu

Karate tim na prvenstvu u Milanu


- Da li gradske vlasti dovoljno pažnje posvećuju mladim sportistima, da li ste nekada dobili neku pomoć grada?
- Konkretno nas niko nije primio iz grada. Gradske vlasti skoro nikakvu pažnju ne posvećuju mladim sportistima. Dobili smo jednom prilikom pomoć od opštine za pripreme pred Svetsko prvenstvo 2010. godine u Veneciji. Dobijamo gradsku stipendiju koja iznosi 7.000 dinara. Nikada nismo dobili neku novčanu nagradu ili pohvalu od strane grada i opštine. U Nišu nema mnogo sportista koji su u samom svetskom vrhu.

- Da li je karate skup sport, za šta vam najviše novca treba, kako sponzori mogu da vam pomognu?
- Karate je izuzezno skup sport, pre svega jer ima mnogo takmičenja. Skoro svake nedelje se održava neko takmičenje, pri tom za svako takmičenje se plaća učešće, put do određenog mesta, troškovi smeštaja u hotelu, ukoliko takmičenje traje nekoliko dana. Naravno, pored takmičenja, potrebna je oprema, koja je veoma skupa za profesionalni karate. Sponzori bi nam dobrodošli kada bi nam platili bar jedan deo takmičenja ili kupovinu nove opreme.

- Kako se snalazite za finansije?
-Na mnoga takmičenja ne idemo jer nismo u mogućnosti. Jedno od najvažnijih takmičenja na koje smo pozvani, a nismo mogli da odemo u novembru jeste Svetsko prvenstvo za seniore u SKIF karateu u Sidneju, u Australiji. Za finansije se snalazimo isključivo iz naših džepova, tačnije, roditelji nam sve finansiraju. Nemamo nikakve sponzore koji bi nam malo pomogli. Pokušavali smo da nađemo sponzore, ali ništa nismo dobili. Nije sve u novcu, ali takva je situacija. Bez obzira na sve to, mi treniramo za sebe jer to volimo, mada nekada gubimo i motiv i nadu ukoliko nismo u mogućnosti da odemo na neko takmičenje zbog finansija.

- Kako usklađujete obaveze na fakultetima i u školi sa treninzima? Ide li karate sa studijama?
- Naš dan je veoma organizovan, imamo vremena skoro za sve. Teško je uskladiti obaveze na fakultetu sa treninzima, ali svakog dana nađemo vremena da treniramo barem dva sata. Dosta vremena nam oduzimaju treninzi, ali i pored njih imamo vremena i za učenje, devojke i iza provode sa društvom. Pored dobrih rezultata u karateu, imamo dobrih rezultata i na fakultetima. Savo Skitnja je najstariji od nas trojice. On je student četvrte godine na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu sa prosekom preko devet, što ga svrstava među najbolje studente u generaciji. Miloš Bižić je brucoš, student prve godine na Ekonomskom fakultetu u Nišu, Andrija Stanković je četvrti razred Gimnazije “Stevan Sremac” sa prosekom 5.00, sledeće godine planira da upiše Fakutet za sport i fizičko vaspitanje. To pokazuje da zaista sve može da se postigne uz rad i dobru volju.

Nerazdvojni niški trojac

Nerazdvojni niški trojac

Najznačajniji rezultati:

- Zlato na Prvenstvu i Kupu Srbije u katama ekipno u Sotokan (SKIF) federaciji (2009, 2010, 2011, 2012) (Seniori)
- Srebro, Svetsko prvenstvo Milano, Italija (2012) (SKDUN) federacija (Seniori)
- Bronza, Svetsko prvenstvo Beograd (2011) (Fudokan) federacija (Seniori)
- Srebro, Evropsko prvenstvo (2011) (Fudokan) federacija (Seniori)
- Zlato, Balkansko prvenstvo (2012) (Fudokan) federacija (Seniori) i mnoga nacionalna i internacinalna takmičenja

Poslednji komentari
  • Djole Vreme: 23.12.2012 15:06h

    Bravo momci, samo napred!!!

  • karate Vreme: 23.12.2012 17:17h

    cestitke za uspeh!!! moze li neko malo vise napisati o proteklom prvenstvu i to svetskom. U kom se periodu odrzao, koliko zemalja ucesnica je bilo i koliko takmicara je ucestvovalo? Iiskreno nisam nigde procitao nit` cuo preko sredstava informisanja o tom odrzanom sampionatu!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP