Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIZNANJE

Medalje UN za srpske "plave šlemove" na Kipru

Autor: Tanjug | 02.07.2015 - 09:39:00h | Komentara: 0

Pripadnicima Vojske Srbije koji su angažovani u mirovnoj operaciji UN na Kipru dodeljene su medalje za učešće u toj misiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vojska Srbije Plavi šlemovi Kipar

Medalje za naše "mirovnjake" | Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnicima srpskog kontingenta medalje su uručili šef misije Liza Butenhajm, komandant snaga general Kristin Lund i prvi savetnik ambasadora Srbije na Kipru Dragan Zurovac, objavljeno je juče na sajtu tog ministarstva.


Srpski "plavi šlemovi" učestvuju u toj misiji sa jednim štabnim oficirom, dva vojna posmatrača, šest članova patrole i 37 pripadnika pešadijskog voda, u okviru slovačko-mađarskog kontingenta, podsetila je Vojska Srbije.


Za uspešno angažovanje u očuvanju globalnog mira pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i u prethodnom periodu, u drugim misijama dobijali su priznanja UN.


Tokom marta ove godine, kako je tada saopšteno iz Vojske Srbije srpski mirovnjaci koji su bili na Kipru dodeljene su medalje UN alik i Evropske unije za uspešno obavljanje dužnosti.


Na ceremoniji u kampu "General tefanik" u Famagusti, medalje je dobilo 25 pripadnika srpskih mirovnih snaga, kao i pripadnici slovačkog, mađarskog i ukrajinskog kontingenta mirovnjaka.


Ostalim pripadnicima srpskog kontingenta, medalje UN dodeljene su na krajem februara u Zaštićenoj zoni UN u Nikoziji.


Osim medalja, trojici pripadnika srpskog kontingenta uručene su i pohvale komandanta snaga UN generala Kristin Lund, kao priznanje za izuzetna zalaganja i postignute rezultate u obavljanju dužnosti.


Četvoročlanom vojno-sanitetskim timu angaovanom u Somaliji su u februaru prole godine su uručene medelja za uspno učeće u misiji EU.


Medalje su dobili vođa sanitetskog tima, potpukovnik Dragan Koruga, zastavnik Aleksandar Nikolić, stariji vodnik Srđan Vukajlović i vojni službenik Momčilo Terzić.


Ceremonija je organizovana ispred bolnice u Mogadišu, u kojoj je angažovan srpski tim, a medalje je uručio komandant misije brigadni general Derald Ahern.


U komandi mirovne misije UN na Kipru 45 pripadnika Vojske Srbije, koji su sada angažovani u toj misiji, dobilo je, 22. februara 2012, medalje UN za vreme provedeno u misiji.


Da uspešno angažovanje srpskih "plavih šlemova" u očuvanju globalnog mira nije retkost, pokazuje i svečanost, u septembru 2011, u slovačkom gradu Trenčinu, kada su srpskim mirovnjacima takođe uručena odličja UN.


Medalje su tada dobili major Zoran Nestorović, zastavnik Srđan Vidaković i stariji vodnik Viktor Urošević, koji su na Kipru bili u sastavu slovačko-mađarskog kontigenta.


O sposobnosti i profesionalnosti srpskih "plavih lemova" govori i to to im je u julu 2010. bilo povereno da brinu o sanitetskom obezbeđenju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je tada boravio u Kongu.


Za uspešno angažovanje, u oktobru 2009, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Rima Salah uručila je članovima hirurškog tima Vojno-medicinske akademije, angažovanim u mirovnoj misiji u Čadu, specijalne medalje za visoke stručne doprinose i izuzetan angažman.


Ista odličja članovima šestočlanog vojno-sanitetskog tima Srbije, koji su bili angažovani u toj mirovnoj misiji u sastavu norveškog kontigenta, uručio je i komandant mirovne operacije "Minurcat" u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.


Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani u mirovnim misijama se smenjuju u okviru redovnih rotacija uglavnom posle šest meseci ili godinu dana.


Angažovani su u mirovnim misijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Centralnoafričkoj Republici, na Bliskom istoku, u Libanu i na Kipru. Učestvuju i u multinacionalnim operacijama Evropske unije - u Somaliji i u državi Mali.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP