Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NISU IM OVERENE ZDRAVSTVENE KNJIŽICE

Medicinari u Ćupriji stupaju u štajk

Autor: Tanjug | 22.05.2015 - 09:56:00h | Komentara: 0

Medicinari i radnici ostalih zanimanja u Domu zdravlja u Ćupriji u ponedeljak će stupiti u štrajk koji će trajati do ispunjenja zahteva, izjavio je danas Tanjugu, glavni poverenik Sindikata "Nezavisnost" Doma Zdravlja dr Zaim Sijarić.

Doktor

Medicinari će poštovati minimalni proces rada | Foto: Profimedia

Poštovaćemo minimalni proces rada kako zakon nalaže, dodao je Sijarić.
- Imamo tri zahteva: da se reši status tzv. neugovorenih radnika, kojih je blizu 100, drugi zahtev je da se odmah overe zdravstvnene knjižice zaposlenih jer godinu i po dana nemamo overene knjižice i ne možemo da se lečimo, rekao je Sijarić.

- Niko u Domu zdravlja, izuzev onih koji su teško bolesni i gde se moralo raditi pod hitno, malignitet i slične bolesti, ekstremni slučajevi, nema overenu zdravstvenu knjižicu, rekao je Sijarić.

On je potsetio da je u Domu zdravlja u Ćupriji zaposleno oko 260 radnika.
- Naš treći zahtev je da se reše milionska dugovanja koje Dom zdravlja ima prema zaposlenima, rekao je Sijarić.

Neugovorene radnike ne finansira Fond zadravstvenog osiguranja i oni nisu primlili platu preko dve godine i tu su ogromi dugovi, objasnio je Sijarić.On je dodao da su mnogi od njih u međuvremenu tužili Dom zdravlja, ušlo se u prinudne naplate.

Sijarić je objasnio da neugovoreni radnici "imaju legalne ugovore o radu, ali nemaju i ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, i njihove plate morao bi obezbediti Dom zdravlja".
Ugovoreni radnici koje finansira Fond primaju plate sa zakašnjenjem od gotovo tri meseca i "tražimo ko će i kada da definiše i ko će i kada izmiriti te obaveze", ustakao je Sijarić.

Osnivač Doma zdravlja u Ćupriji je Skupština opštine. Medicinsko osoblje u ovoj ustanovi, koja brine o zdravlju oko 30.000 stanovnika Ćuprije, žali se da imaju prblema sa nedostatkom sanitetskog materija: špricevima, iglama, vatom, gazom, određenim vrstama lekova, jer nemaju čime da ih kupe.
Z
aposleni u toj ustanovi su još u oktobru prošle godine upozorili na tešku situaciju, na neoverene knjižice, neugovorene radnike, kašnjenje plata. Oni su tada, posle protesta ispred Doma zdravlja, izašli na ulice a na pisaranici Opštinske uprave predali zahteve da se ovaj problem reši.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP