Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO!

Medicinarima u Srbiji 30.000 dinara, u Nemačkoj 2.000 evra!

Autor: RTS | 16.03.2015 - 13:23:00h | Komentara: 2

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na birou rada posao čeka oko dvadeset sedam i po hiljada medicinskih sestara, tehničara i terapeuta.

bolnica

Foto: Profimedia

Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i prirodnog odliva, stručnog kadra u Srbiji ima sve manje. Prošle godine više od 200 naših državljana, uglavnom medicinskog osoblja, preko Nacionalne službe za zapošljavanje otišlo je da radi u Nemačkoj, ali je mnogo veći broj onih koji su otišli samostalno.
Iako ima posao, medicinska sestra Jovana Repac sprema se da novo radno mesto potraži u inostranstvu.
"Odlučila sam da idem u Norvešku pre svega zbog finansijskih razloga, boljih uslova za rad, stabilnije zemlje. Za to se pripremam tako što učim norveški jezik i kada budem na određenom nivou znanja pokušaću da nađem posao tamo", priča Jovana Repac.
Dok u Komori medicinskih sestara i tehničara više od 100 medicinara mesečno traži potvrdu o članstvu, potrebnu za zapošljavanje u inostranstvu, samo Kliničkom centru Srbije u Beogradu nedostaje hiljadu medicinskih sestara.
"Postojeći kadar ne može da postigne obim poslova koji se od njega traži, jer nedostatak je i nemedicinskog osoblja, a samim tim medicinske sestre su izložene onome što nije u njihovom delokrugu rada", objašnjava Ljiljana Nešović, predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara KCS.
Plata medicinske sestre u Srbiji je 32-35.000 dinara, a u Nemačkoj i Norveškoj za isti posao, bez nostrifikacije diplome dobijaju do 2.000 evra. Na meti stranih poslodavaca nije samo medicinsko osoblje, oni traže i druge stručnjake.
"Ono što je sad aktuelno jeste zahtev poslodavca iz Slovenije za zapošljavanje 20 vozača teretnih vozila i imamo veliko interesovanje, u toku je proces odabira i nadam se da ćemo to završiti na najbolji mogući način", ističe direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.
Scenario podseća na Rumuniju, koju je posle ulaska u Evropsku uniju napustilo oko 20.000 medicinskih sestara i više od milion stručnih radnika koji danas rade u Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj.
I dok nema podataka koliko Srba godišnje odlazi u inostranstvo, prošle godine dozvole za rad u Srbiji dobilo je oko 2.900 stranaca. Uglavnom su to direktori velikih kompanija.
Poslednji komentari
  • xyz Vreme: 16.03.2015 14:52h

    Kako rade i to im je mnogo

  • automehanicar Vreme: 16.03.2015 20:21h

    Pa ono pametniji ne cekaju, nego napustaju ovaj brod koji tone.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP