Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTIŠLA I PREPORODILA SE

Medicinska sestra kupila stan i auto za godinu dana!

Autor: Politika | 03.06.2015 - 10:29:00h | Komentara: 18

Medicinska sestra Branka Mirić, sreću je potražila u inostranstvu, tačnije u Norveškoj u koju je otišla 2010. godine. Trenutno je zaposlena u jednoj zdravstvenoj ustanovi na odeljenju produžene zdravstvene nege, a postala je i instruktor za kurseve o tome kako se procenjuje stanje pacijenata.

Branka Mirić

Branka Mirić | Foto: Fejsbuk Branka Mirić

Nedavno, Branka je predložena za predstavnika klinike u sestrinskoj komori. Kaže da postoji velika razlika između medicinske sestre u Srbiji i one koja radi u Norveškoj jer je tamo ova profesija poštovana i od njih se očekuje da doprinesu lečenju pacijenata, predlažu postupke lečenja i rahabilitacije i da prate dejstvo terapije.

- Dobila sam odmah licencu za medicinske sestre jer sam imala visoko obrazovanje i specijalizaciju. Norveški sam učila u Beogradu. Dobila sam posao preko jednog biroa za zapošljavanje i imala ugovor na dve godine, a radila sam u tri različite ustanove. Od 2012. godine živim u gradu Dramenu jer sam dobila stalan posao kao medicinska sestra specijalista. Prezadovoljna sam jer sam 2013. od plate mogla da kupim stan, auto i sve neophodne stvari. Dolazim u Beograd nekoliko puta godišnje i mogu da priuštim razna putovanja. To je, mislim, dovoljan razlog da se napusti Srbija jer od sestrinske plate ne može da se preživi u našoj zemlji, a ni da se školuju deca; kaže Branka Mirić za Politiku.

U poslednje vreme najviše medicinskih sestara odlazi trbuhom za kruhom u skandinavske zemlje i Nemačku, a ako se takav trend nastavi, situacija će biti slična kao i sa lekarima - neće imati ko da brine o pacijentima.

Poslednji komentari
  • majla Vreme: 03.06.2015 11:25h

    Norveska je izuzetno skupa zemlja za zivot. Da za godinu dana kupis stan i kola od plate moze da veruje samo onaj kome i Deda mraz jos uvek postoji. Da covek moze da zivi lepo od svoje plate i da ima i vise nego pristojan zivot - to je tacno ali stan i kola su fantazija.

  • stevan Vreme: 03.06.2015 11:49h

    naravno da nece niko ostati da pazi na pacijente u srbiji jer se drzava prema svima,ne samo med osoblju nego i prema ostalima ponasa kao da smo najgore smece.od plate med sestre mozete da platite racune i ako se stisnete da izgurate do prvog sledeceg meseca.i to naravno pod uslovom da su oba supruznika zaposlena.jos ako imate minimum jedno dete,nema sanse da izgurate mesec..a da ne pominjemo da nam samo sole pamet kako treba radjati,da ce nas nestati za 50 godina.i treba da nas nestane kad je ova banana ili miki maus drzava ...politicari i kojekakvi kontraverzni biznismeni se bogate,a narod gladuje.treba svi koji mogu da se spakuju i odu sto dalje odavde i da se nikada ne vrate..kakva nostalgija i ostala sranja,kad si gladan..svuda u svetu su prosveta,zdravstvo,policija i vojska stub drzave,a kod nas kojekakvi teletabisi od politicara,ministara i rukovodecih kadrova koji su fuunkcije dobili od stranke.muka mi je od njih..ko moze neka ide sto pre

  • petar Vreme: 03.06.2015 12:02h

    Branka kao da je otkrila toplu vodu, znamo mi dobro da se u srbiju jedva živi od plate a stan da kupiš od plate za 1 godinu je nemoguća misija

  • olga Vreme: 03.06.2015 12:56h

    Norveška je skupa,ali Srbija preskupa za plate od 300 eura,a o penziji i budućnosti netreba ni razmišljati.

  • maca Vreme: 03.06.2015 13:17h

    Ma da jeste od plate da kupis stan,pa to moze i ovde sa platom nase medicinske sestre sa rokom otplate od 30 god.U Norveskoj se kao i svuda u svetu stanovi kupuju na kredit.Celog zivota radis i otplacujes nesto od ceka ce jedino tvoja deca sutra imati koristi.Tako da pricajte te bajke nekom drugom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP