Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI AMERIČKI ZVANIČNICI RAZVILI SVOJE POSLOVE U SRPSKOJ POKRAJINI

Medlin i Vesli zgrću milijarde na Kosovu!

Autor: Ekipa Alo! | 08.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Bivši američki zvaničnici zgrnuli su od 1999. godine milijarde evra poslujući na Kosovu u oblasti infrastrukture, rudnih bogatstava, osiguravajućih društava, ali i energetike.

Medlin Olbrajt profitira  na gradnji puteva po Kosovu

Medlin Olbrajt profitira na gradnji puteva po Kosovu | Foto: AP

Penzionisani general i glavnokomandujući NATO snaga iz perioda rata na Kosovu Vesli Klark, bivši državni sekretar SAD Medlin Olbrajt i bivši zamenik šefa Unmikove administracije Džon Kavej, nisu ni posle rata „otišli“ sa Kosova, piše „Sputniknjuz“.

Bler drma osiguranjem

Marketinška kuća bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, kojom rukovodi Alister Kembel, zadužena je za “promociju Kosova”, a ista kompanija rukovodi i većinom osiguravajućih društava na Kosovu.

Prema podacima koje je teško potvrditi, kroz direktna ili indirektna ulaganja u ove oblasti, oni su zajedno zaradili milijarde dolara. Od svih američkih zvaničnika na Kosovu „najotvorenije“ posluje Vesli Klark, koji preko svoje firme „Enviditi“ iz Kanade na Kosovu drži u rukama gotovo sve što ima veze sa energetikom i želi da dobije pravo za neograničeno istraživanje zaliha lignita, ali i pravljenje sintetičkog goriva od uglja.

Ganup Tači, brat šefa diplomatije Kosova Hašima Tačija, sa kapitalom Medlin Olbrajt pod kapom tursko-američkog konzorcijuma ulaže u infrastrukturu, a najviše u izgradnju puteva.

Vesli Klark vodi  poslove sa ugljem

Vesli Klark vodi poslove sa ugljem | Foto: AP

Ovaj konzorcijum na čijem čelu je bivši zamenik šefa Unmika na Kosovu Amerikanac Džon Kavej, obrće sredstva i u energetici, odnosno, prodaji struje. Osim toga, angažovani su na izgradnji autoputa od granice sa Albanijom do Merdara, čija gradnja je gotovo pri kraju. Kavej posluje i sa još jednim od Tačijevih, preko firme „Odeteljon“, čija je glavna delatnost trgovina građevinskim materijalom. Drugim rečima, ova firma snabdeva sve firme koje grade puteve ili zgrade, odnosno, naselja po Kosovu.
Firma „Building Iliri“ bavi se izgradnjom stambenih kompleksa širom Kosova, partner joj je američko-turska kompanija „Bečtel-Enka“, koja takođe ima veze sa Medlin Olbrajt. Kompanija Idriza Tačija „Geo minerali“, koja se bavi ekstrakcijom minerala, usko je povezana sa firmom Vesli Klarka, a jedna od delatnosti kojima se bavi je i izvoz starog gvožđa, mahom za Italiju, što je jedan od najunosnijih poslova na Kosovu.
Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 08.06.2015 10:35h

    Bla, bla te SPO je Kombi stranka i ne postoji te sada saznajemo da oni ustvari vladaju Srbijom. Budite malo kreativniji kada napadate SPO a primate tolike plate.

  • Vo Nguyen Giap Vreme: 09.06.2015 13:09h

    Pravi cionistički, međunarodni kriminalci. Međutim, nema im spasa. Slomiće ih BRICS. Što pre, to bolje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP