Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Na jugu Srbije i dalje vanredna situacija

Mehanizacija sanira štetu u poplavljenom području

Autor: Veselin Pešić | 27.01.2015 - 14:45:00h | Komentara: 0

Posle katastrofalnih bujičnih poplava, reke i potoci u opštinama Surdulica, Bosilegrad, Vladičuin Han, Vranjska Banja i Trgovište, gde je još na snazi vanredna situacija, stanje se normalizuje, voda se povlači u korita, reka, kanala i potoka, sve je u znaku saniranja ogromnih šteta na terenu.

Sanacija štete

Sanacija štete | Foto: RTV Vranje

Na terenu su četiri ekipe Zavoda za javno zdravlje iz Vranja, koje u poplavljenim područjima uzorkuju i ispituju ispravnost i kvalitet vode iz gradskih vodovoda.
Narodni poslanik iz Vladičinig Hana Goran Mladenović rekao je da će 30 Roma iz fiskulturne sale u gradskoj osnovnoj školi biti privremeno smešteno u privatnim kućama.
Prema rečima predsednika opštine Branislava Tošića, rukovodstvo lokalne
zajednice pregovara sa Vladom Srbije da pripadnicima romske nacionalnosti, kojima je poplavni talas uništio kuće, obezbedi kontejnere za stanovanje.
- Višegodišnji gorući problem meštana u prigradskim naseljima Poljana i Kula su klizišta, koja prete da ponovo prorade. Ugroženo je više od 200 kuća i pomoćnih objekata, put, međunarodna železnička prugu, tunel. Ukoliko brdo u naselju Kula sklizne, pregradiće Južnu Moravu. Za sanaciju opasnih klizišta neophodna je pomoć države, ističe direktor Direkcije za gradsko zemljište i puteve Časlav Mladenović.

Vladičin Han - pomeranje tla

Vladičin Han - pomeranje tla | Foto: V. Pešić

Mada je prilikom nedavne posete jugu Srbije resorni minister Velimir Ilić obećao pomoć države u saniranju klizišta, ugroženo stanovništvo je sumnjičavo. Zbog ugrožene bezbednosti, 20 vlasnika je svojevremeno napustilo oštećene kuće u Kuli. Opštinske vlasti su pre desetak godina evakuisale deset porodica iz naselja Kula. Porodice su izgubile nadu da će im država isplatiti osam miliona dinara odštete za oštećene srušene domove.
Predsednik opštine Bosilegrad, Vladimir Zaharijev, izjavio je da je poplavni talas desetkovao lokalnu putnu mrežu u dužini od preko 1.200 metara.
Još oko 20 odsto domaćinstava je bez struje, jer je oštećena niskonaponska mreža. Ekipe EPS-a danonoćno su na terenu i saniraju desetkilovoltne dalekovove do kojih se teško dolazi. Meštani sela angažovani su na čišćenju rečnih odvoda. Štete su ogromne i za nerazvijenu pograničnu opštinu katastrofalne. Život se dovodi u normalu i u opštini Trgovište.

Poplave u Vranju

Poplave u Vranju | Foto: RTV Vranje

Predsednik Nenad Krstić potvrdio je da više nema naselja bez struje.
Popravljen je i seoski vodovod u Donjem Stajevcu.
Članovi Kriznog štaba su stalno na terenu. Žitelji opštine pribojavaju se od klizišta u selu Rajčevac. Pčinja, Tripušnica i  Kozjedolska reka dosta su se povukle.
Zbog odrona i klizišta, veliki su problemi na putu od Izumna do Vranjske Banje.
Narodni poslanik Novica Tončev naglašava da je u opštini Surdulica sve u znaku otklanjanja šteta od poplava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP