Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Merkel: Nisu isključene nove sankcije protiv Rusije!

Autor: tanjug.rs | 23.08.2014 - 15:53:00h | Komentara: 0

KIJEV, 23. avgusta (Tanjug) - Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas u Kijevu izjavila da ne može da isključi mogućnost da će Rusiji zbog ukrajinske krize biti uvedene nove sankcije.

Rešila da pomogne:  Angela Merkel

Angela Merkel | Foto: AP


Ne možemo da isključimo mogućnost razmatranja novih sankcija ako ne bude napretka u razrešenju ukrajinske krize", rekla je Merkelova tokom svoje prve posete Kijevu otkad je početkom godine izbila kriza na istoku Ukrajine, prenela je agencija AFP.


Nemačka kancelarka je takođe pozvala na bilateralni prekid vatre i efikasniju kontrolu granice, što bi doprinelo okončanju konflikta na istoku Ukrajine.
"Značaj moje posete je u poruci da nemačka vlada veruje da je teritorijalni integritet i dobrobit Ukrajine od presudne važnosti", rekla je Merkelova posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.


Porošenko je posle sastanka izjavio da Kijev neće žrtvovati svoj suverenitet za mir.


"Došlo je vreme za mir u Donbasu. Zajedno sa našim evropskim partnerima i čitavim svetom ćemo uraditi sve da do mira dođe, ali ne po cenu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine", istakao je ukrajinski predsednik.


Merkelova je na sastanku ponovo pozvala Moskvu da se anagažuje na postizanju mirovnog plana sa vladom u Kijevu, dodavši da uspeh nije moguć ako je samo jedna strana zainteresovana za diplomatsko rešenje.
"Da bi plan bio uspešan, potrebno je da ga primenjuju obe strane. Mir ne možete postići sami. Nadam se da će pregovori sa Rusijom biti uspešni", rekla je nemačka kancelarka.


"Plan je na stolu, a sad mora da usledi akcija", istakla je ona i dodala da ukrajinska i ruska strana takođe treba da dogovore prekid vatre.
Prethodno je kancelarija Porošenka objavila saopštenje sa sastanka, u kojem se navodi da je predsednik rekao kako je Merkelova "dobar prijatelj i zaštitnik Ukrajine" i istakao da su u poslednja dva meseca razgovarali više od 20 puta, što je Ukrajini zaista pomoglo da zaštiti svoje interese.


Ukrajinski predsednik se zahvalio Nemačkoj zbog podrške koju pruža Ukrajincima u njihovom nastojanju da izgrade mir i demokratiju, saopštila je Porošenkova pres služba.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP