Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIKAD JAČI PRITISCI NA SRPSKO RUKOVODSTVO

Merkelova: Srbijo, odreci se Putina!

Autor: V. Papović | 19.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 7

Kako „Alo!“ saznaje iz diplomatskih izvora, Srbija trpi do sada najjače pritiske od strane Zapada i Rusije i sve je bliži trenutak kada ćemo morati da odlučimo da li ćemo se prikloniti evropskoj politici kažnjavanja Putina za eskalaciju sukoba u Ukrajini i da uvedemo sankcije Rusiji ili ćemo dovesti u pitanje evropske integracije, koje su glavni spoljnopolitički prioritet naše zemlje.

Merkelova  nam pomaže,  ali i traži da  se žešće  odredimo  prema Rusiji

Merkelova nam pomaže, ali i traži da se žešće odredimo prema Rusiji | Foto: AP

Prema ovim izvorima Srbija će neminovno morati da svoju spoljnu politiku uskladi sa Evropskom Unijom, čiji deo želi da postane pošto je nerealno da budemo deo Evroazijske Unije, na šta ne računa ni sama Rusija.


- Posle izjave Angele Merkel u Sidneju kojom je upozorila Rusiju da ne može vršiti pritiske na našu vlast, potpuno je jasno da će Srbija morati da uskladi svoju politiku sa Evropskom Unijom. Ako Srbija bude Rusiji na vreme plaćala dugove za gas, kao što je i dogovorno, Rusi će se verovatno pomiriti sa tim i nećemo imati probleme u energetskom sektoru - kaže izvor “Alo!”.

Izvori „Alo!“ tvrde da je i prilikom ovonedeljne posete nemačkog vicekancelara Zigmara Gabriela Beogradu pored ostalih tema bilo i prigovora zbog vojne parade koja je 16. oktobra održana u Beogradu u Putinovom prisustvu, a pominjane su i medijske slobode i problemi u oblasti pravosuđa. Sve ove prigovore izvori našeg lista tumače kao deo politike Nemačke, čiji je cilj da Balkan otrgne iz Putinovog zagrljaja.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je na pres-konferneciji sa Gabrielom da Srbija nije ni „mala Rusija“, niti „mala Amerika“.
- Srbija sama donosi svoje odluke - rekao je Vučić i dodao da je „uveren da ćemo umeti da očuvamo svoju nezavisnost i stabilnost“.

Vučić je, na pitanje šta misli o kancelarki Angeli Merkel i šefu ruske države Vladimiru Putinu, rekao da je on premijer jedne brojčano male zemlje i da nije presudno šta on lično misli o tako važnim ljudima. On je istakao da je Merkelova Srbiji pomogla u najmanje tri navrata, kada smo „imali različite teške incidente, sa kojima smo se suočavali“.

Tvrd stav Nemačke uslovio je i to da u pregovorima sa EU bude dovedeno u pitanje otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli, u decembru, kako je bilo predviđeno.

Šta je rekla Angela?!

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je nedopustivo da EU mora pitati Rusiju za dopuštenje da primi neke zemlje u svoje članstvo.
- Ne radi se samo o Ukrajini. Radi se o Moldaviji, Gruziji i, ako će tako ići dalje, čovek se mora zapitati moramo li pitati za dozvolu za Srbiju, moramo li pitati za ostale zemlje zapadnog Balkana... Inače moraćemo reći da smo preslabi, da ne možemo nikog više primiti, već moramo prvo pitati Moskvu da li je to uopšte moguće. Tako je to bilo 40 godina, i na to stanje ne želimo da se vratimo, rekla je Merkelova u neuobičajeno oštrom tonu.

Poslednji komentari
  • rodoljub Vreme: 19.11.2014 08:24h

    Zapadni diktatori i lazne demokrate, umesto da sprecavaju sirenje fasizma, postaju generatori fasizma. Najveci zlocinci dvadesetog i dvadeset prvog veka su sa zapada. Njihova mama ih se stidi. Balkan nije u Putinovom zagrljaju, nego u zagrljaju zapadnih fasista i zlocinaca i mora da se istrgne iz tog "zagrljaja". To je zagrljaj zmije .

  • zeljko Vreme: 19.11.2014 08:25h

    ma sta ce nama ta EU, da nam prase ima prav rep. Drzimo se mi Rusa vidimo i sami kako su poceli da zavode red tim svetskim mocnicima.

  • DS22 Vreme: 19.11.2014 11:37h

    Gospo.Merkele ako budete IGRALI na tu kartu izgubice te ! NIKO pa ni Vucic se nemoze odreci Rusa JER ON NIJE SRBIJA vec samo JEDAN od 7 MILIONA!

  • niko Vreme: 19.11.2014 12:37h

    U redu je to sto se ona ljuti ali zasto mora da cutke sprovodi sta joj Amerika naredi. Zar to ne smeta Nemackoj? Ko je Angela Merkel da govori u ime EU. Zato i ne valja sto je EU postala nemacka prcija. Naravno da Rusi ne pristaju da im nato bude na granicama a to nema veze sa EU nego sa vojnim savezom. Sta li se mi zanosimo uopste. Ne moze se biti u EU a van nato. Mnogo smo se ufurali da smo preterano vazni. Nema od svega toga nista. Izgleda da Vucic dzabe arci svoju dobru volju i energiju.

  • Kiza Vreme: 19.11.2014 14:40h

    Duvaj ga babetino !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP