Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TVRDE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

Meso (ne) poskupljuje!

Autor: Tanjug | 18.04.2013 - 14:38:00h | Komentara: 0

U Privrednoj komori Srbije (PKS) očekuju da će uoči predstojećih praznika meso poskupeti 10 odsto, ali u nekim većim gradskim centrima, poput Niša i Kragujevca, klaničari ne nameravaju da podižu cene, zbog slabe kupovne moći stanovništva.

Meso

Ilustracija | Foto: Rajko Ristić

Savetnik u PKS Nenad Budimović kazao je Tanjugu da će povećana tražnja i potrošnja mesa zbog predstojećih praznika dovesti do blagog porasta cena živih tovljenika sa sadašnjih 180 dinara po kilogramu žive vage na 200 dinara.

Trenutna cena prasadi je od 300 do 330 dinara po kilogramu, a jagnjadi od 270 do 330 dinara po kilogramu, rekao je Budimović.

"Cena živih bikova se kreće od 1,9 do 2,10 evra po kilogramu", napomenuo je Budimović.

Prema njegovim rečima, treba obratiti pažnju i na trgovačke marže, da "sav teret poskupljenja ne ide klaničarima".

Budimović smatra da se ne očekuju bitnija odstupanja u cenama, a pogotovo posle praznika kada će se i potražnja i potrošnja mesa smanjiti, kao i inače u ovom delu godine.

Cene mesa i mesnih preradjevina poskupeće od 1. maja za 10 do 20 odsto sa tendencijom daljeg rasta, rekao je Tanjugu vlasnik industrije mesa "PAX " iz Kruševca Aca Pajić.

Prema njegovim rečima, cene mesa će biti veće, "jer je stočni fond na veoma niskom nivou", dok je cena takozvane žive vage u prethodnom periodu povećana za oko 20 odsto.

"Cene mesa i suhomesnatih proizvoda će takodje biti povećane za 10 do 20 odsto i pratiće cenu žive vage i u narednom periodu", kazao je Pajić i dodao da sve ukazuje na to da će cene i posle 1. maja i dalje rasti.

On je podsetio da je meso poslednji put poskupelo pre Nove godine, posle čega je sve do sada dolazilo do pada cena.

U maloprodajnim objektima u Kruševcu, kilogram svinjskog buta staje 440 dinara, junećeg buta 650 dinara, kilogram pilećeg bataka košta 340 dinara, a pileće belo meso sa koskom 380 dinara.

Proizvodjači mesa u Nišu tvrde da razloga za poskupljenje mesa ima, ali da je potražnja slaba i da bi svaki novi skok uticao na smanjenje prometa.

"Meso treba da poskupi imajući u vidu kretanja na tržištu stoke, ali je kupovna moć stanovništva i sada slaba", kažu u Mak internacionalu.
U toj industriji mesa, koja snabdeva trgovinske lance i ima svojih 10 maloprodajnih objekata, smatraju da bi do poskupljenja moglo da dodje eventualno posle praznika.

Ponuda svih vrsta mesa u Nišu je dobra, ali trgovci ističu da je kupaca malo.
Jedini kragujevački proizvodjač mesa i mesnih preradjivana "Budućnost" ne namerava da poveća cene mesa i najavljuje akcijska sniženja, zbog velike potražnje uoči i za vreme predstojecih praznika.

"U ovom trenutku već smo napravili cenovnik sa akcijskim sniženjima za suhomesnate proizvode, zatim za sve vrste kulena, šunku, kobasice, kao i roštilj", rekao je Tanjugu zamenik direktora mesare "Budućnost" Živadin Stevanović.

On je istakao da će svi ti proizvodi uoči 1. maja i Vaskrsa, ali i Djurdjevdana, koji je gradska slava, biti jeftiniji za pet do deset odsto, tokom trajanja akcije.
Naglasivši da će akcijskim sniženjima najverovatnije biti obuhvaćeno i sirovo meso, Stevanović je podsetio da "Budućnost" kilogram svinjskog buta prodaje po ceni od 469 dinara i da je njegova cena za sedam odsto povećana pre mesec dana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP