Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARKA TVRDI

Meso u Srbiji bezbedno

Autor: Beta | 06.05.2015 - 09:23:00h | Komentara: 3

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da građani nemaju razloga za zabrinutost, jer nisu tačne informacije da se u prodavnicama zamrznuto meso prodaje kao sveže.

Meso

Ministarka tvrdi da je meso bezbedno

"Naši građani nemaju razloga da budu zabrinuti, jer meso koje se nalazi u ovlašćenim i registrovanim prodavnicama i objektima je apsolutno bezbedno", rekla je Snežana Bogosavljević Bošković za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ona je naglasila da se zamrznuto meso koje stiže iz Evropske unije (EU), odmrzava isključivo u objektima koji su odobreni za tu svrhu, pod strogom kontrolom veterinarske inspekcije. "Zamrznuto meso koje se uvozi ne može se odmrazavati u prodavnicima, već isključivo u objektima koji su namenjeni za to, kao što su klanice, a meso koje se odmrzava koristi se isključivo za izradu prerađevina", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, rok upotrebe mesa zavisi od brojnih faktora, kao što je temperatura čuvanja, ali i toga da li se čuva u komadu ili u polutkama.

"Svaki uvoz iz EU je strogo kontrolisan, pored provere dokumentacije i deklaracija, uzimaju se uzorci mesa, rade se laboratorijske analize i tek kada prođu sve te kontrole, meso se može naći u prodavnicama", rekla je Bogosavljević Boškovićeva.

Nova ministarka poljoprivrede: Snežana Bogosavljević Bošković

Snežana Bogosavljević Bošković | Foto: Facebook

Upitana kada se može očekivati potpisivanje ugovora o investiciji sa nemačkom industrijom mesa "Tenis", ona je odgovorila da se u roku od mesec dana može očekivati prvi ugovor o izgradnji pet farmi i da svaka od njih ima kapacitet od 1.500 krmača.

"Od svake od te farme na godišnjem nivou se može očekivati 80.000 tovljenika", rekla je Snežana Bogosavljević Bošković i dodala da je to realizacija prve faze, a da je ugovorom predviđeno da se u narednim godinama izgradi 20 farmi čime će se značajno razviti srpsko selo i stočarsk fond.

Ministarka je istakla i da izvoz srpskih proizvoda u Rusku Federaciju nije ugrožen i da se saradnja odvija po planu. Prema njenim rečima, uspostavljena je stroga kontrola službi obe zemlje, zbog čega su i otkrivena 32 lažna fitosanitarna sertifikata. Snežana Bogosavljević Bošković rekla je i da je njeno ministarstvo spremilo predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima treba da se omogući izdavanje državnog zemljišta na duži vremenski rok.

"Svo ono zemljište koje nije predviđen za restituciju, moći će da se izda na duži vremenski rok u zakup", rekla je ministarka, ali nije precizirala kada će izmene zakona biti na sednici vlade, a potom i parlamenta.

Poslednji komentari
  • mr Vreme: 06.05.2015 10:28h

    Ako je ministarka vanzemaljac onda je i meso i mesne prerađevine koje jedemo ispravno.Dokle?

  • zika Vreme: 06.05.2015 10:57h

    laze ministarka za meso

  • ruzicmomcilo Vreme: 06.05.2015 12:21h

    Da ne bude kao i sa mlekom .........ista skola ....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP