Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTRAŽUJEMO: KAKO NAM BAJATO UVALJUJU KAO SVEŽE

Meso umaču u kamilicu da ne smrdi!

Autor: Ružica Kantar | 14.10.2014 - 07:30:00h | Komentara: 4

U Srbiji se pod etiketom sveže prodaje meso „obogaćeno“ vinobranom, limuntusom i vitaminom C, koji služe da bi se produžio rok trajanja. Pileće, svinjsko i juneće meso se umaču u čaj od kamilice kako bi se izgubio neprijatni miris od dugog stajanja, a u pojedinim mesarama, frižideri imaju crveno ili ljubičasto svetlo kako bi kupcima meso delovalo kao da je tek izašlo iz klanice! Ovo su samo neki od načina na koje nam prodavci u mesarama, bajato meso prodaju kao sveže.

Meso

U nekim mesarama frižideri imaju crvenkasto svetlo kako bi delovalo kao
da je meso tek izašlo iz klanice

„Od mesa kojem je istekao
rok upotrebe prave se ćevapi i
pljeskavice, jer se u smesu dodaju začini koji maskiraju promenu boje i mirisa“, otkriva jedan mesar

- Sve je više mesara u kojima je svetlo u frižideru ljubičaste boje. Ono služi da bi meso kojem je istekao rok upotrebe ili je pri kraju, delovalo sveže. Kada kupac kupi meso i dođe kući, tada je već kasno. Poznato je i da se meso umače u čaj od kamilice da bi se izgubio miris ili valja u pikantne začine i prodaje kao specijalitet. Iako je takvo meso izgubilo na nutritivnoj vrednosti, potrošačima se prodaje po ceni kao da je najbolje - otrkiva za „Alo!“ Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).   

Ovakve prevare je moguće sprovesti, jer su, kako Papović kaže, veterinari davno uništili svoju struku, a kontrole na terenu praktično i da nema. „Alo!“ je ovim povodom razgovarao i sa jednim od beogradskih mesara, koji nam je potvrdio da su mu poznate „cake“ kojim se mesari služe, ali se odmah ogradio od toga da i on to radi.

Meso

  - Jedna od najčešćih varijanti je da se meso kojem je istekao rok upotrebe, iako je to strogo zabranjeno, zaledi, pa ponovo odledi i prodaje kao sveže. Nekada se to dešava i više puta... Od takvog mesa se prave i ćevapi i pljeskavice, jer se u smesu dodaju začini, koji maskiraju promenu boje i mirisa. U konzervirano meso se, kako bi se sprečio razvoj mikroorganizama dodaju nitriti, koji lako oksidiraju zbog čega u izvesnoj meri mogu biti i toksični – priča naš sagovornik, dodajući da se sa druge strane kod mesa koje je tek „načeto“ pristupa procesu „reobrađivanja“.

- To podrazumeva pranje, čišćenje i odstranjivanje delova koji ne izgledaju zdravo. To je uobičajena praksa i čak je u skladu sa zakonom – zaključuje on.
Miroslav Stojšić, doktor veterinarske medicine upozorava za „Alo!“ da su ovakve prevare moguće, jer u Srbiji ne postoji sistemski monitoring mesa, klanica i prodajnih mesta, kao ni odgovarajuća i kontinuirana laboratorijska ispitivanja kvaliteta mesa.

- Ukoliko se nešto sistemski ne promeni, građani Srbije i naša pokolenja plaćaće posledice trenutne nebrige o zdrvalju stanovništva – zaključuje Stojšić.

Meso

Kako prepoznati dobro meso

Sveže meso mora da ima odgovarajuću boju, izgled i miris. Kod mladog živinskog mesa grudna kost je mekana, a boja nogu svetla i glatka. Najbolje je uzimati svinjsko meso svetle boje koje nije masno, kod stare svinje kotlet je veći, a meso prošarano krupnijim masnim žilama. Junetinu treba uzimati tamnocrvene boje prošarenu sitnim žilicama. Mlada jagnjetina je svetloružičaste boje, a kada je reč o ovci ili ovnu - svetlocrvene.

Ministarstvo: Kontrolišemo sve, meso je bezbedno!
U Ministarstvu poljoprivrede, međutim, negiraju tvrdnje naših sagovornika navodeći da su meso i mesne prerađevine koje se prave od takozvanog mašinski separisanog mesa (MSM) bezbedni za ljudsku ishranu, jer se ono uvozi u skladu sa svim propisima i nije zabranjeno u EU.


- Vetrinarska inspekcija redovno kontroliše sve subjekate u poslovanju sa hranom, u svim fazama proizvodnje, skladištenja i prometa hrane životinjskog porekla. Od početka godine ukupno je izvršeno 21.517 kontrola, uništeno 141.174 kilograma mesa i 26.209 kilograma proizvoda od mesa. Posao veterinarske inspekcije je da spreči promet nebezbedne hrane i sankcioniše one koji se ne pridržavaju važećeg propisa – kažu u tom Ministarstvu i dodaju da je tokom prošle godine ukupno bilo 96.000 kontrola.R. B.

Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 14.10.2014 08:54h

    Sve je to tačno . I krajnje je vreme da se jednom za uvek stane na put tim podmuklim trikovima trgovaca. Po ceni visokih kazni . A svi znamo šta se sve radi sa mesom i mesnim prerađevinama .

  • MAX Vreme: 14.10.2014 13:26h

    Dokle ce se samo pisati o ovome, sta se ceka.

  • Jelena Vreme: 14.10.2014 13:55h

    Pazi kad ne mogu da verujem, kad već inspekcija neće da OBRATI PAŽNJU na ovakve stvrari što uopšte pišete. Poslednjih godina sve se svodi na OBRATITE PAŽNJU voda koju pijemo je zagađena, OBRATITE PAŽNJU hranu prskaju otrovima, OBRATITE PAŽNJU prskaju nas iz vazduha, dok širite svest da oni koji su na vezu dospeli kao ispektori, šefovi bolje prolaze u životu samo zato što su monstrumi

  • sara Vreme: 14.10.2014 15:07h

    Sigurna sam da je to istina I da jedemo nezdravo meso koje skupo plaćamo. Poljoprivredni fakultet I veterinarska inspekcija ništa ne rade. Postavljam I pitanje dali kontrolišu maslinovo i laneno ulje, koje takođe skupo plaćamo I koristimo kao zdrava hrana, a često čitamo da se meša sa običnim uljem?!!!. I još nešto. veterinarska inspekcija koja je postavljena po pijacama takođe ništa ne radi, pa ćete videti da suhomesnate proizvode koje ljudi prodaju, to rade bez zaštitnih rukavica. Sa rukama I seku i naplaćuju, a znamo da novac prođe kroz million ruku I seju zaraze.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP