Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BORE SE ZA VAZDUH

Meštani tri sela danas blokirali nišku deponiju

Autor: B.Janačković | 03.11.2014 - 16:48:00h | Komentara: 0

Više desetina meštana sela Belotinac, Knežica i Ćurlina blokiralo je danas prilaz Gradskoj deponiji u Nišu tražeći od grada Niša i opštine Doljevac da im hitno reše probleme vodosnabdevanja i zagađenja životne okoline.

Blokada Niš

Prema rečima Saše Miljkovića iz Belotinca, vode koje se cede sa deponije, kanalom dolaze do njihovog sela gde im zagađuju bunare i njive, dok sa druge strane Niš nije izgradio obećanu vodovodnu mrežu do sela, a opština Doljevac vodovodnu i kanalizacionu mrežu kroz selo.
Sa druge strane, stanovnici Knežice i Ćurline protestuju jer im niški „Naisus“ za vodu koju im isporučuje iz vodovoda, naplaćuje i gubitke na mreži pa pojedinci dobijaju račune od po desetak hiljda dinara, kako tvrde, za simboličnu potrošnju.
Posle pregovora sa niškim gradskim većnikom Milošem Banđurom, protestanti su pristali da sutra (4.novembra) dođu na sastanak sa predstavnicima grada Niša, opštine Doljevac i Naisusa na kojem će se utvrditi dinamika rešavanja nagomilanih problema, ali su odbili da odblokiraju prilaz deponiji dok ne dobiju potpisana obećanja na papiru.
-Dve godine mi se obraćamo svim mogućim instancama, i ništa se ne dešava. Nismo imali drugi izbor. Tražimo da Niš ispuni obećanje i dovede nam vodu do sela, jer su nam bunari zatovani vodom iz Deponije, a Doljevac da sagradi vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Prijvatili smo sastanak jer je dobro da se o problemu razgovara, ali ne idemo odavde dok ne dobijemo sve „crno na belo“, kaže Miljković.

Blokada Niš

Gradski vecnik Milos Banđur sa meštanima okolnih sela oko niške deponije

Meštani Knežice muku muče sa enormnim računima za vodu.
-Zbog velikih gubitaka na mreži, meštanima se fakturiše i voda koja iscuri dok dođe do sela. Prošlog meseca selo je potrošilo 2.000 kubika a ukupno je fakturisano 8.000 kubika vode zbog gubitaka na mreži. Vodovod nam prodaje vodu ali neće da održava mrežu. Grad Niš je za sedam svojih sela, doneo odluku da se otpišu gubici koji nastaju u mreži a da se plaća samo potrošnja. Nas svi preskaču jer smo u opštini Doljevac, kaže predsednik MZ Knežica Dejan Ranđelović. Njegov komšija iz sela Ivica Miljković kaže da ima pumpe za vodu, pa vodu iz vodovoda troši samo kad nema struje.
-Uprkos tome stigao mi je račun 18.000 dinara a saldo je nula. Mi hoćemo da plaćamo, ali samo potrošeno, kaže on. Predrag Ranđelović tvrdi da za dva vodomera dobija 10.000 dinara račun za vodu a da nema potrošnju.
Banđur je izvestio protestante da je kolegijum gradskog veća podržao njihove zahteve i pozvao ih na sastanak na kojem će se precizirati dinamika rešavanja problema.
-Sva tri sela su u opštini Doljevac, ali se ceo problem prebacuje na Niš. Ovaj problem se mora rešiti zajednički, kaže Banđur.

Zbog blokade nema iznošenja smeća iz Niša


Direktor JKP Naisus Bratislav Vučković kaže da dok se ne odblokira deponija, nema čišženja grada i pražnjenja kontejnera.
-Đubre ne sme da stoji u kamionima jer može dođi do požara. Juče smo ispraznili kontejnere u Nišu, pre blokade, ali dok se ne odblokira prilaz ne možemo ništa da radimo, kaže Vučković.



 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP