Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REALNA PROGNOZA

Mets Person: Srbija će ući u EU najranije 2026.

Autor: Blic | 04.10.2014 - 09:30:00h | Komentara: 2

Srbija će imati manje koristi od ulaska u EU nego Hrvatska, Rumunija ili Bugarska - kaže za “Blic” Mets Person, direktor britanskog instituta “Open Europe”.

EU bi trebalo da pazi kako se obraća Srbiji: Mets Person

EU bi trebalo da pazi kako se obraća Srbiji: Mets Person

Mets Person, jedan od najuticajnijih analitičara na formiranje politike Velike Britanije prema Evropskoj uniji koji je učestvovao na Beogradskom bezbednosnom forumu, upozorava da će Srbija imati oštrije uslove da postane deo Unije, a da će u međuvremenu biti uvedene restrikcije prava na rad za građane Srbije u EU.

- Srbija će biti kolateralna šteta prethodnih pridruživanja. Ne odobravam to, ali stvari idu u tom pravcu - kaže Person za “Blic” i naglašava da je uveren da će Velika Britanija ne samo ostati u EU nego i nastaviti da bude jedan od najvećih zagovornika politike proširenja.

Kriza u Ukrajini je prolazna


Da li će kriza u odnosima Rusije i EU moći uskoro da se reši?
- Rusija se ne oseća komotno što joj se Zapad sve više približava i ulazi u njen prostor. Smatram da je kriza u Ukrajini samo taktička i kratkoročna igra Putina i da će ubrzo doći do smirivanja. Što se tiče Krima, to je završeno. Pitanje je šta će se dogoditi sa istočnom Ukrajinom i kako će Putin da se iz toga izvuče, a da istovremeno sačuva svoj imidž. Za dve-tri godine očekujem da se potpuno normalizuju odnosi Rusije i EU i budu kao pre sadašnje krize.

Da li će EU uopšte opstati?


- Rizik da neće i da će se raspasti u narednih deset godina, jer bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo da je napusti, procenjujem na 20 odsto. Smatram da će se i Srbija i Crna Gora pridružiti EU i samo je pitanje kada i kakva će Unija biti u tom trenutku. Mnogo je izazova koje treba prevazići da bi se do toga došlo. Pre svega, pitanje je da li će opstati evrozona i da li ćemo imati zdravu ekonomiju, kao i da li će Velika Britanija ostati u njoj.


Kad će Srbija doći u priliku da se pridruži EU?


- Nije potrebno da se reformiše samo Srbija. To mora da uradi i EU i da postane manje birokratska. Ako se Unija reformiše, onda bi Srbija mogla da počne sa procesom ulaska za, recimo, 12 godina.


Komesar Han je zatražio da se Beograd pridruži sankcijama protiv Rusije?


- EU bi volela da Beograd jasno stane na njenu stranu, protiv Rusije, što bi bilo jako teško za Srbiju i razumem odluku Srbije da se u ovom trenutku ne svrstava na jednu stranu. Međutim, dolazak Vladimira Putina 16. oktobra u Beograd stvoriće kompleksnu situaciju.


Kako će EU na to reagovati?


- Biće mnogo podignutih obrva, mogu da zamislim kritike, pogotovo zato što se organizuje velika vojna parada. U EU neće to odobravati i Srbiji će biti potrebno mnogo političke umešnosti da objasni. Mislim da bi Unija trebalo da se potrudi da sve to razume, posebno specijalne odnose koje Srbija ima sa Rusijom. Takođe bi mogli da razumeju da javnost u Srbiji nije baš oduševljena kad čuje naredbodavni ton i da se Srbiji naređuje šta bi tačno trebalo da uradi. EU bi trebalo da bude opreznija i da pazi kako se obraća Srbiji.

Poslednji komentari
  • asid Vreme: 04.10.2014 09:39h

    Taman joj stiže na parastos!

  • DS22 Vreme: 04.10.2014 10:21h

    izgleda da ovom niko nije rekao DA SRBIJA I NECE ULAZITI U EU JER EU NECE POSTOJATI!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP