Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZ BRISELA

Mihajlović: Južni tok obezbeđuje nižu cenu gasa i radna mesta!

Autor: Beta | 04.12.2013 - 16:36:00h | Komentara: 2

Srpska ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas na skupu o gasovodu Južni tok u Briselu da za Srbiju budući gasovod Južni tok znači veću energetsku bezbednost i nižu cenu gasa, a samo etapa izgradnje će zaposliti sto hiljada ljudi.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: Dejan Živančević

- Kada kroz Južni tok krene prvi gas, a mi se nadamo da će se predviđeni rokovi poštovati, to će za Srbiju značiti očuvanje najmanje 3.300 radnih mesta u kompanijama koje gas koriste kao energent - naglasila je ministarka Mihajlović na ovom skupu, na kojem su učestvovali i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, čelnici ruske kompanije Gasprom koja gradi Južni tok, zvaničnici Evropske unije, funkcioneri ruske i bugarske vlade, kao i istraživači u nekim evropskim naučnim centrima.
Zorana Mihajlović je naglasila da će se izgradnjom ovog važnog gasovoda za dodatno snabdevanje velikog dela Evrope, u Srbiji očuvati radna mesta pre svega u kompanijama MSK Kikinda, Azotara Pančevo i HIP Petrohemija.
- Očekujemo da će biti završena i gasifikacija Srbije, kao i da će se krenuti u izgradnju kogenerativnih postrojenja na gas, što bi imalo veliki uticaj na povećanje energetske efikasnosti - rekla je ona.
Kako je dodala, "naš strateški pravac u energetskoj politici je da Srbija iskoristi svoj položaj i bude tranzitni koridor za struju, gas, tečni naftni gas, naftu i naftne derivate, kao i regionalni centar za skladištenje energije i energenata".
Zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev je na ovom skupu koji je u Evropskom parlamentu organizovalo udruženje "Natural Gas Europe", predočio da će dotok gasa preko Južnog toka za Evropu značiti "fleksibilniji i stabilniji dotok" energije, na hiljade novih radnih mesta, kao i energetsku bezbednost i bolje očuvanje prirodne sredine.
Visoki funkcioner Gasproma Aleksandar Siromjatin je ukazao na činjenicu da će se rezerve gasa u Severnom moru polako iscrpsti, tako da će protok od 63 milijarde kubika gasa preko Južnog toka značiti bez sumnje bitno uvećanu energetsku bezbednost za Evropu.
Srpska ministarka Mihajlović je navela da zemlje jugoistočne Evrope imaju energetski manjak, a očekuju rast potrošnje energije, pa zato planiraju da do 2021. godine obezbede porast energetskih kapaciteta od 64 odsto.
Ona je dodala da, pored investiranja u nove kapacitete zbog povećanja potrošnje, potrebne su i dodatne investicije, jer će jedan deo kapaciteta biti sklonjen sa mreže usled dotrajalosti i nepovoljnog uticaja na životnu sredinu, tako da je oslanjanje na prirodni gas jedna od pogodnosti za zemlje jugoistočne Evrope.
Izgradnja Južnog toka zemljama jugoistočne Evrope donosi energetsku bezbednost, kao i ekološku i ekonomsku bezbednost, zaključila je srpska ministarka energetike.
Poslednji komentari
  • strumpfic Vreme: 04.12.2013 18:36h

    Bravo! Samo napred! Sacuvanih 3300 radnih mesta, je za nas, u ovakvom stanju u kojem se drzava nalazi i vise nego odlicna cifra! Nadamo se da ce uskoro biti jos radnih mesta...

  • AntiTutinac Vreme: 04.12.2013 20:08h

    Ova "gospo`ja" je pricala jednu pricu, pa sad drugu, malo se gubi, verovatno su joj Rusi rekli da je Bajatovic tata sto se tice SrbijaGasa i da ona tu moze samo da posmatra, ali zato STRUJA ce da poskupi, da nastavi trend kao do sada o predizbornom "POJEFTINJENJU"....nastavlja "zaposljavanje", a najava da se otpusta u sledecoj godini 200 000 ljudi, da bi 2015-ili ko zna koje bude bolje...AHAHAHHAHHAAHAHA

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP