Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSLOBAĐANJE VIŠKOVA

Miihajovićeva najavila
restruktuiranje Srbijagasa!

Autor: Tanjug | 08.11.2012 - 21:32:00h | Komentara: 0

Ministarstvo energetike priprema plan restruktuiranja Srbijagasa koji će se odvijati u nekoliko faza, a Agroživ i druga preuzeća u okviru Srbijagasa, neće više biti u vlasništvu tog javnog preduzeća (JP), izjavila je večeras u Beogradu ministarka Zorana Mihajlović.

Ministarka energetike Mihajlović je istakla da za Srbijagas nije dobro da firme koje se ne bave osnovnom delatnošću, proizivodnjom i distribucijom gasa, opterećuju poslovanje JP.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine | Foto: FoNet

"Srbijagas" delom ima gubitke i zbog tih ćerki firmi koje je javno preduzeće preuzelo zbog neizmirenih dugovanja za gas, rekla je ministarka odgovarajući na pitanje slovenačkih privrednika na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba.

Mihajloviheva je poručila privrednicima iz Slovenije i iz drugih zemalja da Ministarstvo energetike priprema izmenu pravilnika o ulaganju u oblasti energetike, kojim će biti smanjin broj dozvola koje investitori moraju da pribave da bi ulagali u Srbiji.

Taj pravlilnik biće završen do kraja ove godine, najavila je ministarka, kao i nova lista podsticajnih, "fid-in" tarifa za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Mihajlovićeva je rekla da je resorno ministarstvo završilo nacionalni plan za investiranje u oblasti energetike i zaštite životne sredine, koji će u narednih mesec dana biti predstavljen stručnoj javnosti.

Ministarka je poručila investitorima da u energetici Srbije mogu da ulažu u tri oblasti - u velike energetske objekte, u komunalnu energetiku i u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Srbija planira da gradi reverzibilnu hidroelektranu Bistrica i Djerdap 3, za koje traži strateškog partnera, kazala je Mihajlovića i podsetila da je sa nemačkom kompanijom RWE nedavno potpisala memorandum o razumeavnju, za izgradnju Termoelektrane "Nikola Tesla" 3 u Obrenovcu.

U planu je i modernizacija toplana u Srbiji, kako bi one postale kogenerativna postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije, a cilj je da što više, kao ulazno gorivo, koriste biomasu i geotermalnu energiju.

Veliki prostor za ulaganje je i u oblasti povećanja energteske efikasnosti u domaćinstvima i industriji, jer Srbija troši pet puta više energije po jedinici ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) nego zemlje u okruženju, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarkaa je istakla da je izvesna izgradnja velike solarne elektrane na jugu Srbije, uz koju će biti podignute tri fabrike i dodala da će taj projekat biti predstavljan do aprila 2013.

Mihajlović je najavila i da će se do kraja ove godine u Skupštinskoj proceduri naći zakon o racionalnoj upotrebi električne energije, u okviru kojeg je planirano osnivanje fonda za energetsku efikasnost, ali za to moraju da budu jasno definisana pravila i izvori finansiranja.

U oblasti zaštite životne sredine, u planu je izgradnja recirklažnih centara i dvorišta i izgradnja regionalnih deponija, u šta investitori takodje treba da ulažu, najavila je Mihajlovićeva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP