Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POLITIČKA ISPOVEST

Milan Beko: Vučić je najskuplja srpska investicija!

Autor: Nedeljnik | 16.01.2014 - 14:22:00h | Komentara: 19

Jedan od najbogatijih Srba u ekskluzivnom intervjuu prvi put javno priča o politici, privatizacijama koje se njemu stavljaju na teret, ekonomiji, svom odnosu s Vučičem i Nikolićem... Čovek koji je tri puta bio ministar, koji u zemlji gotovo 20 godina važi za jednog od najmoćnijih pojedinaca, prvi put pristaje da odgovori na sva novinarska pitanja, pa i svom odnosu s prvim potrpedsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

U ispovesti Nedeljniku on je rekao da je očkivao pošteniji odgovor Aleksandra Vučića oko privatizacija.
- Očekivao sam drugačiji odgovor! Očekivao sam da će javno biti saopšteno da sam u privatizaciji Novosti, Luke i C marketa poslovao u skladu sa zakonom... Mada, svestan sam koliko bi to bilo politički nepopularno zbog predstojećih izbora.

Digao prašinu:  Milan Beko

Milan Beko | Foto: Ognjen Radošević

 Beko je prvi put pričao o svom odnosu s Vučićem. 
- Ja nisam opasan po Vučića, ali bi on mogao da bude opasan po mene. Ne plašim se Vučića kad je u pravu, ali Vučića treba svi da se plaše kad nije u pravu. Iznenadio me je beskompromisnošću odluke da preuzme apsolutnu vlast. I iznenađenje je utoliko veće što smatram da je Vučić verovatno najtalentovaniji čovek na srpskoj političkoj sceni.
 
Govoreći o najavljenim izborima Beko je odgovorio: "Ovi izbori za njega nisu opasni. Ovi izbori su za njega apsolutno opasni".
- Beko je rekao da postoji razmimoilaženje između Vučića i Nikolića, ali da ono neće bitno uticati na političke događaje u ovom trenutku

Milan Beko na saslušanju / Foto: Aleksandar Dimitrijević

Milan Beko na saslušanju | Foto: Aleksandar Dimitrijević

On je u ispovesti kazao da je "Vučić najskuplja srpska investicija" i to obrazložio sledećim rečima:
- Vučić je najskuplja srpska investicija u ovom trenutku. Srbija je njemu mnogo dala. Dala mu je ogromnu moć i ugled. I, konačno, mandat da je vodi. Da je menja. U Vučićevim rukama se nalaze ključevi izdrobljenog pravosudnog sistema, koji nema nezavisnost. Ljudska prava i slobode, sigurnost lične imovine, ekonomska sigurnost investitora, poredak, sve to što opisuje jedno demokratsko društvo svoju zaštitu treba da ima u nezavisnom pravosuđu. Pošto ono nije takvo, sve to nam konačno garantuje samo Vučić, gotovo lično. Kao što nam je to prethodno garantovao Boris Tadić, nakon što je ukinuo sudsku nezavisnost, kroz opštepoznati debakl reforme pravosudnog sistema. Kad bih imao božanski autoritet da u Srbiji nešto izmenim i učinim ga funkcionalnim, to bi bilo osamostaljivanje sudstva. Da nabrajam dalje... policija, tužilaštvo, javna preduzeća, mediji, recite mi šta nije pod AV kontrolom, kad za to ima vremena ili interesa. Takva akumulacija moći, s podaničkim raspoloženjem institucija, Vučića stvarno čini našom najvećom investicijom. Nadam se da će "investicija" početi da radi u našem interesu.
 
Oko promene svesti kod Srba koji najavljuju i Vučić i Tadić Beko je rekao:
- Tadić je pričao o potrebi prekodiranja svesti kod naroda, ako se dobro sećam. Onako, mengeleovski. Mislim da je to, u Tadićevom slučaju, posledica površno pročitanih knjiga i samozadovoljnog osluškivanja topota svojih reči. Ništa gluplje dugo nisam čuo. U Vućićevom slučaju, to je refleksija njegove mesijanske naravi. On je kao čovek sklon apsolutnom autoritetu, svestan koliko smo se zaglibili na svakom sektoru, pa sad misli da treba sve odjednom da promenimo. 

Upitan da prokomentariše poređenje Đinđića i Vučića koje je izneo Miodrag Kostić, Beko je rekao:
- S obzirom na moju situaciju, pametnije bi mi bilo da uložim neki dirljiv napor, poput Koleta, da se umilim Vučiću i uputim mu neki kompliment. Onda bih morao da kažem nešto više od Koleta, na primer, da je svako poređenje nedopustivo jer je Vučić jedinstven i fantastičan. Međutim, izgleda da imam lošu narav i radim protiv sebe.

Miroslav  Mišković

"Šta se Miškoviću tačno stavlja na teret?" | Foto: Miloš Perić

 Milan Beko je u ispovesti prvi put pričao i o svom odnosu s Miroslavom Miškovićem:
- O Miškovićevom hapšenju tako se mnogo pisalo, a da li vi možete da mi kažete šta mu se tačno u optužnici stavlja na teret? Pitao sam ljude iz privrede, niko ne zna, pitao sam svoje najbliže prijatelje, niko opet ne zna. Kako objašnjavate kontroverzu između te dve krajnosti, da je to najubedljiviji događaj prošle godine, a da niko ne zna za šta je konkretno optužen? Ja bih kao običan građanin Srbije voleo da je država uvek u pravu. Ali da je sigurno u pravu. Konačno, takva država garancija je svima nama. Država, ili Vučić, ko god, mnogo jači od Miškovića, ali je igra krajnje opasna. Angažman Miškovićevih "perika" je takav da može temeljno da poljulja perspektivu u toj međunarodnoj emancipaciji Srbije. Ono gde mislim da je Mišković kriv, pošto sam vam obećao da ću odgovoriti na svako vaše pitanje, jeste da je kao najveći privrednik Srbije i najbogatiji čovek regiona, propustio svoju istorijsku odgovornost da promeni svoju ulogu u društvu i nas ostale povuče. On je želeo da ostane politički partner svakoj novoj vlasti, umesto da jednom izađe iz politike i da i nama ostalima na taj način zatvori vrata. U tom smislu, Miškovićeva krivica je civilizacijska.
 
O povratku Borisa Tadića u politiku rekao je sledeće:
- Sve što je Boris Tadić znao i umeo pokazao je na vlasti. A to se nalazi negde na relaciji između Ništa i Strašno. Nema dileme koliki je Đilasov doprinos demoliranju uticaja DS. U tom smislu tužno je da DS može jedino da ponudi kao alternativu Đilasu - Borisa Tadića.
 
Za Đilasa da je se dokazao "da je nesposoban političar koji je teško unakazio perspektive DS na ovim izborima", a za Čedomira Jovanovića da je "uz Vučića najtalentovaniji političar na našoj sceni, ali da mu nedostaje fokus".
Beko je pričao u u projektu Beograd na vodi rekavši da će on da sarađuje s Arapima na vodi, ali da ništa ne može protiv Vučića. Ako je on s njima, a ne u oba projekta, kako dolikuje, ja ću se povući. I onda će ovo biti Luka.
Prvi put je pričao i o sebi i o svojoj porodici:
- Imam izvanrednu porodicu i uspešan brak. Moj sin sledeće godine završava školovanje u Americi i izrazio je želju da se vrati ovde i nasloni na moje poslovne veze i sistem. Rekao sam mu da nema gde da se vrati. Gde da dođe? Da prolazi sa mnom ovu torturu? Da kao Miškovićev ili Nikezićev sin bude izložen javnom progonu? To nije život koji mu želim. 
Poslednji komentari
  • sveti stefan Vreme: 16.01.2014 14:43h

    ..BLJAK ..samo to mogu reci

  • Dragana Vreme: 16.01.2014 15:03h

    Izvanredan intervju, iskreni odgovori, mudar covek! Bilo bi pametno Vucicu i ostalima da nesto nauce od njega...

  • Vladislav Vreme: 16.01.2014 15:11h

    Akumulacija moćije i vrlo opasna rabota, i ne sumnjam da Beko to zna odlično. A da je Đilas nesposoban, možda iz njegove perspektive, jer jedini je nešto konkretno uradio za građane. Šta si ti Beko uradio za ovaj narod? Jedno zabavište? Jedna veštačka oplodnja? Bilo šta?

  • Ceca Vreme: 16.01.2014 15:35h

    Kada ovakvi budu u ćorci tada se možemo nadati boljem! A to što savetuje sinu da "nema" gde da mu se vrati u Srbiju govori mnogo više nego što smo pročitali, dakle oni nisu ni razmišljali kako da žive u Srbiji, nego samo da pokupe lovu i da brišu preko!

  • mima Vreme: 16.01.2014 15:36h

    Gospodin Beko, je apsolutno u pravu. Hrabro je rekao Istinu. Njemu, niko nista ne moze. Treba priznati da je sve radio po zakonu. Srbija i treba da ima uspesne ljude, zasto da ne? Sistem je omogucio nekima da se bezobrazno obogate. Zasto ga ovi sad ne menjaju? Ova vlast jos nikoga nije osudila, a svaki dan se proizvode afere, koje se i zaboravljaju. Sad ocekuju, pred najavljene izbore, da im Legija p o m o g n e u otkrivanju ubica i nalogodavaca... To su sve price za malu decu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP