Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAO DA JE BILO NEKAD...

Milan Mladenović: 20 godina od smrti "dečaka iz vode"

Autor: A. O. | 05.11.2014 - 08:01:00h | Komentara: 2

Na današnji dan pre 20 godina preminuo je Milan Mladenović, frontmen kultnog benda "Ekatarina Velika".

Milan Mladenović

Milan Mladenović | Foto: Milan Mladenović

Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, od oca Spase (rodom iz Kruševca), koji je bio vojno lice i majke Danice (iz Makarske). U šestoj godini se sa porodicom seli u Sarajevo, gde je živeo narednih nekoliko, o čemu je rekao:
„Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo... Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd. “

Porodica Mladenović se 1970. godine preselila u Beograd, gde je Milan pohađao 11. beogradsku gimnaziju, zajedno sa Dragomirom Mihajlovićem Gagijem, s kojim je osnovao svoj prvi bend, "Limunovo drvo".
Potom je, 1980. godine, sa Mihajlovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom, osnovao bend "Šarlo Akrobata", jednu od kultnih grupa koja je izdala samo jedan album ("Bistriji ili tuplji čovek biva kad…") i kompilaciju "Paket aranžman", a s hitovima koji su promenili domaći rokenrol. Pesme "Niko kao ja", "Ona se budi", "Oko moje glave" i "Mali čovek" deo su muzičke lektire. Ipak, usled nesuglasica između Milana i Koje, bend se raspao.

A onda je, krajem 1981, Mladenović sa Dragomirom Mihajlovićem oformiro novi bend - "Katarina II". Godine 1982. bendu su se priključili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar "Šarla Akrobate" Ivan Vdović. Godien 1984. izdali su album „Katarina II“ na kojem se nalaze čuvene pesme "Aut", "Jesen", "Radostan dan", "Treba da se čisti", "Ja znam"... Većinu tekstova napisao je Mladenović.

Usled "problema sa zakonom Gagi Mihajlović je završio u zatvoru, a po povratku iz zatvora je saznao da više nije član benda. Pošto je bio nosilac prava na ime "Katarina II", uskratio je grupi pravo da ga dalje koristi, pa je bend izabrao novo - "Ekatarina Velika".
U EKV umesto Vda došao novi bubnjar, Ivan Fece Firči,, a 1985. izlazi istoimeni album "Ekatarina Velika". Ni Firči se nije dugo zadržao u bendu, te ga je zamenio Ivan Rankovic Raka. Album iz 1986., "S vetrom uz lice", lansira ih na sam vrh domaće rok scene, gde sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih albuma.

Početkom ratova u bivšoj Jugoslaviji, 1992. godine, Mladenović sa članovima grupa "Partibrejkers" i "Električni orgazam" formira projekat "Rimtutituki", koji je bio koncentrisan na antiratnu propagandu. Njihov najpoznatiji singl "Slušaj 'vamo!", s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”, promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. EKV, "Partibrejkers" i "Električni orgazam" su septembra 1993. godine svirali antiratne koncerte u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom "Vještice", u okviru akcije "Ko to tamo pjeva".


U leto 1994. godine Mladenović je otišao u Brazil, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album "Angel’s Breath" („Dah anđela“).

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa EKV na Budvanskom festivalu, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.
Milan Mladenović je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.
 

Veče sećanja na Milana Mladenovića
Na 20. godišnjicu smrti frontmena beogradske rok grupe "Ekatarina velika" Milana Mladenovića Dom omladine Beograda večeras organizuje veče sećanja na njegov život i rad.
Program "Kao da je bilo nekad": Sećanja i artefakti o životu Milana Mladenovića" obuhvata projekciju epizode serijala "EKV - Kao da je bilo nekad" autora Dušana Vesića i tribinu na kojoj će učestvovati novinari Moma Rajin, Dušan Vesić i Aleksandar Žikić.
Takođe, na tribini će učestvovati i postapsolvent Katedre za istoriju Univerziteta u Beogradu Goran Filipović čiji se diplomski rad bavi temom subkulturnih grupa osamdesetih godina u Beogradu i nastavnik likovne kulture Branko Radaković čiji se film "Limunovo drvo" nalazi u završnoj fazi snimanja.
Film "Kao da je bilo nekad" ostvario je izuzetno veliki uticaj na kulturnoj mapi u čitavom regionu.

Poslednji komentari
  • Tanja Vreme: 05.11.2014 10:17h

    nece doci na jesen kada opada lisce...

  • Tanja Vreme: 05.11.2014 11:37h

    da li vasi administratori rade danas ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP